Banzai Dressage

Razzleberry Mash

Kuvat © Franz Venhaus CC BY-ND 2.0

LempinimiRaza Maahantuoja Nerita
Rotu, sukupuolihannover, tamma OmistajaNerita VRL-12557, Banzai Dressage
Syntymäaika14.03.2018 PainotusKouluratsastus
Säkä, väri161cm, ruunikko KoulutustasoGrand Prix
RekisterinumeroVH19-011-0147
hevonen on täyttänyt 3 vuotta 00.00.0000


Luonnekuvaus

Tuntuu kuin Raza olisi joka ikinen aamu päättänyt jo valmiiksi päivänsä olevan pilalla, sen verran äksy kestomurjottaja tamma on. Huomio, herkut, vapaapäivä, yhtään mikään ei tunnu loihtivan tyytyväistä tai edes neutraalia ilmettä tamman kasvoille. Ehkäpä arvon rouva kiskoo saavillisen sitruunoita joka yö ylläpitääkseen huolella brändäämäänsä ilmettä yllä?

Ikävä myöntää, mutta happaman ilmeensä lisäksi ruunikko on varsin vastahankainen tapaus. Se ei millään haluaisi lähteä karsinastaan tarhaan eikä varsinkaan tarhastaan karsinaan, jalkojen ylhäällä pitäminen on aivan liian työlästä eikä suun avaaminenkaan jotenkin huvita. Raza venyy ja vanuu, sen tekeminen on löysää ja ponnetonta tuoden erehdyttävästi mieleen motivaatiopulasta kärsivän teinin. Kärsimätönkin Raza kehtaa olla, mokoma kyllä kuopii, kiljuu ja joskus potkii seiniä mikäli katsoo ruokansa olevan myöhässä tai mieltää naapurikarsinan asukin totaalisen ärsyttäväksi pösilöksi. Jo päivittäisiin perustoimenpiteisiin menee vähän enemmän aikaa kuin muiden hevosten kanssa Razan asenteen sekä yhteistyöhaluttomuuden vuoksi. Tamman kanssa toimiminen vaatiikin vähän huumorintajua ja sopivan asenteen. Huolettomista halipusupäivistä voi vain haaveilla, mutta jos jollain pitää itseään lohduttaa, niin Raza on tottunut kaikkeen. Se ei kauhistele suihkepulloja tai kaivoja, ei pelkää klippuaskonetta tai ahdistu lämmön mittaamisesta.
Tätä hevosta saa oikeasti kiskoa perässään, aivan sama mistä minne kävellään. Razan kyky laittaa kaviota toisen eteen kuin kävelisi tervassa on toki ilmiömäisen onnistunutta performanssitaidetta, mutta ei se kyllä taluttajaparkaa naurata tai kirvoita aplodeja yhtikäs keneltäkään. Etenkään lastattaessa, miten voikin yhden rampin ylös tai alas käveleminen kestää niin tuhottoman kauan! Ja toki myös trailerissa/rekassa Raza mekastaa samoista syistä kuin tallissa.

Parikin hyvää syytä puoltaa Razan pitämistä tallissa myymisen tai inhokkikilpakumppanille lahjoittamisen sijaan; suku sekä kapasiteetti. Tamma polveutuu mielettömän hienoista hannoverlinjoista, joita jatkan enemmän kuin mielelläni (samalla toivoen, ettei Razan persoona periydy eteenpäin). Eikä näitä Grand Prix -ratsuja nyt aivan joka oksalla kasva. Tosin aika moni muu tämän tason hevonen on vähän yhteistyöhaluisempi.. Raza nimittäin ei ole laisinkaan yhtä vakuuttunut piruettien sun muiden hienouksista kuin minä ja muu kouluratsastusmaailma. Hannover ei jaksa, viitsi eikä halua tehdä juuri koskaan mitään, ellei ole ihan pakko, ja silloinkin ratsastajan on oltava hyvin taitava. Ei puhettakaan, että edes alku- tai loppukäynnit ratsastaisi ihminen, jonka ryhdissä tai nilkan asennossa on hiemankaan sanomista! Voi kun Raza ymmärtäisikin puhetta, olisi mukavaa kertoa sille jokunen valittu sana sen järisyttävien vaatimusten naurettavuudesta sekä törkeydestä, kun otetaan huomioon pahasti miinusmerkkinen yhtyeistyöhalu.

Joistakin hevosesta näkee, kuinka ne nauttivat työnteosta. Razasta ei koskaan, ikinä, näe nautinnon häivääkään. Ruoassakin lienee joku makuhaitta, kun edes aterioiden aikana tyytyväisyyden pilkahduskaan ei eksy ruunikon olemukseen. Töitä tehdessä sitä tyytyväisyyttä on aivan turha hakeakaan. Aika usein niin treenit kuin kisasuoritukset näyttävät siltä, kuin joku koettaisi väkisin puskea parisänkyä mopoauton kyytiin kuljetettavaksi. Vertaus on typerä, mutta antanee tarpeeksi infoa suorituksen sujuvuudesta.
Tietenkin tamman kanssa on tehty tulosta, ei se koulutustaso muuten meiltä lämmittäisi. Jo ihan sen kapasiteetin irti saaminen ja Grand Prix -liikkeiden onnistunut opettaminen tämmöiselle vastarannan kiiskelle oli toki henkilökohtainen saavutus. Kun Razan kanssa jaksaa tarpeeksi pitkäjänteisesti vääntää kättä ja työskennellä, aluksi hevosesta huolimatta, pääsee lopulta työskentelemään hevosen kanssa hannoverin tajutessa pääsevänsä itse helpomalla, kun vähän kokoaa, piffaa ja paffaa.

Raza ei jännitä esiintymistä, mutta ei se siitä kyllä nautikaan. Koko touhu on sille vain yksi pakollinen paha lisää kaiken muun ohella. Liekö Razan elämässä yhtikäs mitään, mikä olisi hauskaa.. Välillä pelkään tamman rikkovan kameroiden linssit silkalla pahalla katseellaan, sen verran tuohtuneena ruunikko valkeiden aitojen sisällä suorituksensa tekee. Muutamankin kerran arvostelusta on löytynyt ilmaus mieleenpainuva hevonen/suoritus, enkä ole lainkaan varma, onko sitä tarkoitettu kehuksi tai edes neutraaliksi ilmaisuksi.
© Lissu T.

i. Rag Doll
hann
ii. Remix iii. evm
iie. evm
ie. Mirage iei. evm
iee. evm
e. Sienna
hann
ei. Spell eii. evm
eie. evm
ee. Boho eei. evm
eee. evm

01.06.2021 t. Banzai Avery (i. Armin)

Kilpailutulokset

Kouluratsastus vt. 10 / 10 Ominaisuuspisteet (KRJ) 6667.94
Kuuliaisuus ja luonne 2973.21 Tahti ja irtonaisuus 3694.73

Päiväkirja ja valmennukset

00.00.0000 - Merkinnän otsikko (omistaja)

Lorem ipsum dolor sit amet, conubia aliquam, venenatis ullamcorper nec nec sit pede, fusce ullamco qui natoque. Vestibulum feugiat ultricies pellentesque pharetra augue turpis, ultrices eget wisi lobortis lectus ea, orci amet non eros lacus eget velit, ac libero aliquam non quae, eros cursus. Neque nunc ad integer tortor suspendisse, potenti et est semper mauris. Duis enim urna, eu libero volutpat eros pulvinar, morbi nec rutrum gravida tellus tempor, imperdiet nec tortor porttitor feugiat, id ornare pede phasellus ut donec hendrerit. Imperdiet netus ante, est eu, ac metus, mollis urna eget tristique interdum felis amet, ut non ultricies mi. Odio hac, erat sem sem sit non id, mollis cursus id nibh etiam, tempor id purus est duis, non lacus consequat rutrum eiusmod. Ac nonummy sit, eu nec mattis justo quis nascetur, in consequat, tempor enim ipsum cras, auctor proin dignissim sodales.