Pauwau Showjumpers

Ciara Carrera

meriitit
Lempinimi Ciara
Rotu, sukupuoli hannover, tamma
Syntymäaika 22.10.2018
Säkä, väri 170cm, rautias
Maahantuoja Kastanjeholm
Omistaja Nerita VRL-12557, Pauwau Showjumpers
Painotus Esteratsastus
Koulutustaso 130cm
Rekisterinumero VH19-011-0171
hevonen on täyttänyt 3 vuotta 00.00.2000

Kuvat © tallin omaisuutta

Historiaa

Ciara Carrera on 6-vuotias estesukuinen hannovertamma, joka ostettiin suoraan kasvattajalta. Ciara Carrera ei Hans Erbassenin muista nuorista hevosista poiketen ole vielä kunnolla ratsutettu. Ciara Carrera on kehittynyt hitaasti ja sairastelut ovat varjostaneet sen elämän alkutaipaletta. Viimeisen vuoden Ciara Carrera on toipunut oikean takapolven osteokondroosista, joka sillä havaittiin 2-vuotiaana ja operoitiin kirurgisesti. Hans Erbassen halusi pelata varman päälle ja antoi Ciara Carreralle pitkän sairasloman. 3-vuotiaana Ciara Carreraa aloitettiin ratsuttamaan, mutta muutaman kuukauden ratsutuksen jälkeen se onnistui loukkaamaan oikean silmänsä laitumella. Se jouduttiin poistamaan ja jälleen Ciara Carrera toipui operaatiosta rauhassa. Se oppi hyvin elämään yhdellä silmällä ja myös esteratsastus onnistuu siltä ongelmitta. Tällä hetkellä Ciara Carrera kulkee puhtaasti kaikki askellajit ja on hypännyt pieniä esteitä ratsastajan kanssa. Irtohypytetty max. 120cm. Luonteeltaan Ciara Carrera on vastoinkäymisistään huolimatta elämäniloinen ja positiviinen hevonen, joka kiintyy helposti sitä käsittelevään ihmiseen. Tamma on rajoittuneesta näkökyvystään johtuen joskus hieman säpsy ja saattaa säikähtää liikkuvia varjoja tai tuulessa lepattavia esineitä helpommin kuin toiset hevoset. Tästä tammasta saat kivan projektin itsellesi esteratsastukseen. Takapolven vamma on parantunut täydellisesti eikä ole haitannut treenausta.
© maahantuoja

Luonnekuvaus

Ciara Carrera on elämänsä vaistoinkäymisistään huolimatta reipas ja vauhdikas tamma. Ciaran kanssa joutuu silti varomaan, ettei tee sen sokealla puolella äkkinäisiä liikkeitä. Muutenkin äkkinäiset liikkeet on parempi pitää minimissä rautiaan tamman kanssa, jottei kenellekään tule huonoja kokemuksia. Hoitaminen sujuu helposti, kun toimii rauhassa ja sokealla puolella kertoo kosketuksella, missä menee. Myös juttelusta Ciara tykkää, sillä se hahmottaa myös sen avulla, missä ihminen menee.

Ratsuna Ciara on yllättävän näppärä, se on oppinut mainiosti elämään vain yhdellä silmällä. Koulutuuppailut on sen mielestä ihan mukavia, mutta esteet on rajoittuneesta näöstä huolimatta ihan lempparijuttu. Ciara tarvitsee ratsasajan, johon se luottaa, joten ratsastajan on pakko touhuta usein sen kanssa maastakäsinkin. Kun tamma luottaa ratsastajaansa, ei se hötkyile tai säikähdä niin herkästi. Ciaran kanssa treenit pidetään sopivan lyhyinä ja sen takapolvea seurataan tarkasti vanhan vamman takia. Maasto ei ole ihan tamman lempipaikka, sillä siellä on paljon kaikkea, eikä se tunne oloaan siellä turvalliseksi. Rauhallisen kaverin kanssa maastoilu sujuu paremmin, mutta silti maastoon mennään tekemään lähinnä alku- ja loppukäyntejä.

Matkustajana Ciara on helppo kaveri, se menee rekkaan sujuvasti ja odottelee siellä kiltisti. Kisapaikollakin odottelu sujuu, mutta tamma odottaa mieluiten rekassa omassa rauhassa. Hälinä ei ole sen mieleen, mutta se kestää sen hyvin. Verryttelyssä Ciaran kanssa saa olla tarkkana, sillä se hiiltyy helposti, jos joku tulee liian lähelle. Punaine nauha täytyykin aina muistaa solmia tamman häntään kisapaikoilla liikkuessa. Kotona tamma ottaa rennommin. Kisaradalla Ciaran luottaessa täysin ratsastaajansa, se pystyy tekemään nopean ja puhtaan radan. Taustoihin nähden on hieno suoritus, kun Ciaralla pärjää 130 senttimetrin luokissa. Moni aina kummasteleekin silmätöntä tammaa vetämässä kisoissa ihan kuin sillä ei olisi mitään ongelmaa.

i. Cornedo
hann, trt, 172cm
ii. Caput
hann, trn, 170cm
iii. Capuzino hann, rn 168cm
iie. Aquamarie hann, mkm 170cm
ie. Vienna
hann, rt, 171cm
iei. Verbaund hann, rtkm, 172cm
iee. Fionabell hann, tprn, 167cm
e. Kimberle
hann, m, 166cm
ei. Kilimanjaro
hann, rn, 168cm
eii. Klement hann, mrn, 169cm
eie. Wendeve hann, rnkm, 163cm
ee. Esprita
hann, m, 162cm
eei. Everdream hann, m, 170cm
eee. Arine hann, rn, 164cm

06.09.2019 o. Pauwau Partymaster (i. Pac-Man Fever)
13.07.2020 o. Pauwau Wollmaus (i. Wollweber)

i. Ciaran isä Cornedo on komea tummanrautias ori, joka on hyvin menestynyt isoillakin esteradoilla. 172 senttisellä orilla on tulinen ja hyvinkin hankala luonne, joten sitä ei ole monikaan uskaltanut tammalleen käyttää. Jälkeläisiä siltä löytyykin vain hyvin vähän, siihen nähden miten menestynyt hevonen on. Tulinen luonne on kylläkin periytynyt suurimalle osalle jälkeläisistä, joten huoli on ollut ihan aiheellinen. Cornedo on jo siirtynyt kisäeläkkeelle ja se aiheuttaakin lähinnä harmaita hiuksia hoitajilleen.

e. Jos Ciaran isä olikin hankala luonteeltaan, emä Kimberle oli kiltteyden perikuva. Musta tamma ei tehnyt vahingossakaan pahaa, ei edes sitä kiusaavalle kärpäselle. Kimberle ei menestynyt kisoissa, koska sillä ei ollut paloa sinne. Kotona se kyllä hyppäsi ihan mielellään, mutta kisoissa tamma hyytyi. 166 senttisestä tammasta tuli oiva jalostustamma, sillä se huolehti muidenkin varsoista kuin omistaan. Valitettavasti tamma menehtyi kolmannen varsansa jälkeen aivokasvaimen takia.

Kilpailutulokset

Esteratsastus vt. 8 / 7 Ominaisuuspisteet (ERJ) 3892.1
Kuuliaisuus ja luonne 2186.32Hyppykapasiteetti ja rohkeus 1705.78

Päiväkirja ja valmennukset

11.02.2020 - Estevalmennus (kirjoittajana Sylvi)

Ciara Carrera oli jäänyt Akselin mieleen, sillä yksisilmäisenä otuksena se oli hieman mieleenpainuvampi kuin monet muut hevoset. Uuteen kotiinsa Saksaan Ciara oli kotiutunut erinomaisesti ja siitä oli kuoriutunut varsin mukava 130cm ratojen hyppääjä. Akseli ilahtuikin vallan, kun Nerita ja Ciara tupsahtivat isänsä Aarne Ruusuvuoren valmennukseen Akselin ollessa isänsä luona hakemassa uusia hevosia Suomeen. Akseli päätti jäädä katsomaan maneesiin kuinka ratsukon yhteistyö sujuisi.

Rautias Ciara oli erinomaisessa kunnossa. Sen karva kiilteli punertavana ja lihakset piirtyivät samettisen karvapeitteen alta selkeinä. Mistään ei olisi osannut päätellä, että tamma oli varsonut syksyllä, sillä se oli päässyt nopeasti takaisin kisakuntoon. Tamma tosin oli jo kilpaillut melko paljon ja oli selvästi konkari mitä tuli valmennuksen muihin ratsukoihin. Jo alkuverryyttelyjen aikana näki, että ratsukko oli tehnyt pitkään yhteistyötä ja yhteisen sävelen löytyminen oli helppoa. Verryyttelytehtävänä oli kaksi puomia, joiden väliin oli tarkoitus saada neljä raviaskelta. Ciara oli hyvin kuulolla ja sillä oli myös hyvin tahdikas ja helposti säädeltävä ravi, joten tämä tehtävä onnistui ratsukolta helposti. Aarne vaihtoi hieman puomien etäisyyksiä ja askellaji vaihdettiin laukkaan, yrittäen jälleen saada neljä laukka-askelta puomien väliin. Ciara oli varsin innostuneella tuulella ja nyt sitä oli huomattavasti haasteellisempi saada hidastamaan vauhtiaan. Aarne muistutti, että puolipidätteiden tulisi mennä hevoselle asti eli niiden piti olla tarpeeksi voimakkaat. Kun Nerita uskalsi ottaa hieman reilummin kiinni tammasta, tuli se huomattavasti paremmin kuulolle.

Valmennuksen päätehtävänä oli suhteutetut välit esteillä. Ensin Aarne kävi läpi hevosen laukka-askeleen pituuden teoriaa sekä hyppykaarta 110-120cm korkuisilla esteillä, joita tänään hypättiin. Ratsukot kävelivät tällä välillä keskiympyrällä Aarnen ympärillä. Sitten jokainen sai lähteä vuorollaan suorittamaan kolmen esteen rataa, joissa esteiden välit olivat neljä laukka-askelta ja kuusi laukka-askelta. Aarne korjasi Neritan hyppyasentoa hieman suoremmaksi, sillä nainen sukelsi helposti tamman hyppyyn mukaan kaulalle asti. Kun Nerita oli hieman pystymmässä, pystyi tämä jo esteen päällä alkaa valmistelemaan suhteutettua väliä seuraavalle esteelle. “Yksi - kaksi - kolme - kolme ja puoli”, Aarne laski ääneen. “Nyt tuli hieman pohjaan, minkä vuoksi jäit vähän hypystä ja hypystä laskeutuminen ei sujunut kovin kauniisti. Sait kuitenkin hyvin korjattua tasapainosi ja laukan hallintaan ennen seuraavaa estettä. Tamma myös kokosi itsensä nopeasti huonon hypyn jälkeen. Taisi tulla tismalleen se kuusi laukka-askelta!” Seuraavilla kerroilla Aarne kiinnitti edelleen paljon huomiota ratsastajan asentoon hypyn aikana, vaati tarkkaa ratsastamista esteiltä toiselle ja lopulta antoi positiivista palautetta Neritan pehmeästä kädestä ja tamman reippaasta asenteesta rajoittuneesta näkökyvystä huolimatta.