Crushcrushcrush xx

lempinimi Kerttu syntymäaika 29.09.2015 - 12v
rotu, sukupuoli täysiverinen, tamma kasvattaja Kaya Williams
väri, merkit prt, pt, vej psk, mtj psk säkäkorkeus 164cm
VH-tunnus VH16-006-0044 PKK-tunnus #PKK1762
koulutustaso Helppo A, 130cm omistaja S. Toivanen (VRL-11303)
kotitalli Taajama (Vientare) meriitit Fn, EV-I, XLA-II

1. © lineart VRL-08682, tausta VRL-12679 2. © lineart VRL-06066, väritys VRL-14235 3. © väritys VRL-11303

Kerttu on hyvin nirso lajitovereidensa suhteen ja nahistelee ennemmin kuin yrittää tulla toimeen toisten hevosten kanssa. Ainoa Kertun sietämisen kohde ovat alistuvaiset seuralaiset eli useinmiten nappisilmäiset ruunat. Muut lajitoverit saavat tuntea nahoissaan tamman purukaluston, joka saa aikaan melkoista jälkeä. Ihmisten seurassa Kerttu on kuitenkin hyvin seurallinen, utelias ja välillä lapselliseksi heittäytyvä. Takinhihaa mielellään imeskelevä raudikko antaa hoitaa itsensä korvat tötteröllä ja kintut tukevasti maassa, vaikka tosin kutiava mahanalunen saa tamman joskus irvistelemään vihaisestikin. Kiireen vaistotessa Kerttu saattaa testata hoitajansa hermoja ja alkaa pelleilemään juuri sillä hetkellä, kun pitäisi jo olla kisapaikalla tai maneesissa verryttelemässä. Tamma kuitenkin nöyrtyy pian, kun ja jos sille osataan näyttää kaapin paikka napakasti käskemällä.
Punarautiaan selkäpiin karvat saavat kuitenkin nousemaan kahisevat ja rapisevat esineet, eikä Kerttua pidättele silloin mikään, vaan se saattaa rimpuilla itsensä irti riimusta tai ihmisen otteesta keinolla millä hyvänsä. Vesi, pesupaikan ritilä tai katolta tippuvat lumetkaan eivät pelota tammaa niin paljon, vaan pienen säikähdyksen jälkeen täysiveritamma rauhoittuu, yleensä nopeastkin, ja antaa pestä itsensä kylmästä vedestä tai hurjasta lattiakaivosta huolimatta.

Ratsastaa Kerttu on ihan eri hevonen, eikä se millään malttaisi pysyä kauaa paikallaan. Tämän tamman kanssa on tekemisen meininkiä, sillä se on yhteistyöhaluinen lajissa jos toisessakin ja säästää laiskottelun mielellään muille. Tamman askellajit ovat täysiveriseksi matkaavoittavat ja joskus hieman pompottavat. Varsinkin Kertun laukka on isoa, joka tekee kokoamisesta ja esteväleihin laukan mahduttamisesta välillä erityisen haastavaa. Malttamattomana kouluratojen kiertäjänä tamma on vain helpon tason kouluratsu, vaikka onkin nopea oppimaan uutta.
Kerttu on enemmän hetkessä elävä, kovaa ja korkealta- tyyppinen hevonen kuin itsensä parhaita puolia esittelevä kouluratsu. Punarautiaan hyppytekniikka on hyvin ilmava ja varovainen, eikä sen ansiosta puomit paljoa kinttuihin kolahtele. Kertussa on radalla kuitenkin paljon pidäteltävää, sillä se on hyvin herkkä ylikuumenemaan, eikä sitä vauhtia sitten mielellään kyllä hidastaisi mikään.
Jos tahtoo reippaan pitkänmatkan kulkijan maastoseuraksi, Kerttu on siihen oikea ratsuvalinta. Se jaksaa kierellä pitkiä reissuja maiden ja mantujen poikki, ja on kestävä, vaikka liikuttaisiin kokoajan reippaammassa askellajissa kuin käynnissä.
Täysiverinen ei pelkää erityisemmin mitään, vaikka kahisevat puskat saattavat joskus olla hyvinkin kauhistuttavia. Seurassa Kerttu on alttiimpi ryhmän tyhmyyden tiivistymiselle kun yksinään maastoillessa, mutta osaa napakan ratsastajan kanssa olla aivan ihana maastoratsu.

Syksyn värittäessä luontoa ruskan väreihin, syntyi englantilaiselle täysverikasvattajalle Kaya Williamsille kaunis, syksyn maisemaan sopivan värinen, punarautias tammavarsa. Heiveröinen koikkajalka oli tallin tyypillinen kasvatti, laukka- ja ratsusuvun risteymä, eli kasvattajan tarpeisiin täydellinen yksilö. Jo pienestä pitäen tamma oli itsenäinen, mutta kuitenkin varsamaisen utelias ja valmis oppimaan uutta.
Raudikko sai kokeilla laukkalähtöjä muutaman kerran, sijoittuen välillä lähelle kärkeä. 3-vuotiaaksi ikäännyttyään innokkaasta nuorikosta alettiin koulia ratsua, joka tuotti tulosta yllättävänkin pian. Punarautiaalla täysiverisellä oli paljon potentiaalia estepuolelle, mutta kaikeksi harmikseen kasvattajalla ei ollut tarpeeksi resursseja viedä tammaa eteenpäin. Niimpä tamma päätettiin myydä jollekkin, jolla olisi aikaa ja kiinnostusta kouluttaa sitä.

Nuori tamma kiersi Englannissa ratsuttajalta nuorelle harrastajalle, joka ei kuitenkaan kokenut tammaa omakseen, sen ollessa raaka ja osaamaton kiertämään vielä suuria kisakenttiä. Kasvattajan toimesta potentiaalinen nuorikko pistettiin myyntiin 4-vuotiaana projektina maailmanlaajuisesti.

Vaikka myynti-ilmoituksen maa olikin Englanti, tartuin tilaisuuteen ja päätin tehdä haaveistani totta- lähdin testaamaan nuorta täysveritammaa Englantiin, Birginhamiin. Ihastuin tamman syvään katseeseen ensisilmäyksellä ja ajattelin jo silloin, että tämä tamma lähtisi mukaani.
Tempperamenttia nuorikolta ei kyllä puuttunut eikä se epäröinyt testata minua. Pidin kuitenkin pääni kylmänä, olihan kyse nuoresta ja osaamattomasta hevosesta. Lopulta kun neiti sai keskitettyä kerääntyneen energiansa työntekoon, alkoi meidän yhteistyö toimia miltei moitteettomasti. Lisäksi ihastuttuani tamman ilmavaan hyppytyyliin ikihyviksi, puristimme lopulta kättä tyytyväisen kasvattajan kanssa. Ja niin Kertuksi ristimäni täysiverinen lähti kohti Suomea.

- Suvi Toivanen, 2016

isä Jaguer
xx-o, m, 168cm
laukkapainotteinen suku
kasvattaja Robert Prescott,
ii. Mick Jagger xx
xx-o, mrn, 166cm
iii. † Mancandy xx
xx-o, m, 165cm
iie. Miss Jackson
xx-t, mksrt, 167cm
ie. Smirnoff
xx-t, rt, 168cm
iei. † Teeth of a Shark xx
xx-o, trt, 169cm
iee. Whiskey Lullaby
xx-t, prt, 167cm
emä Burn it xx
xx-t, prt, 163cm
estepainotteinen suku
kasvattaja Kaya Williams,
ei. Follow Forever xx
xx-o, trt, 165cm
eii. Underground Police
xx-o, m, 170cm
eie. Cut me Down
xx-t, rn, 168cm
ee. Combinated xx
xx-t, rt, 162cm
eei. Super Freakin' Handsome xx
xx-o, prt, 162cm
eee. † Shine Through
fwb-t, vrt, 165cm

Jälkeläiset


05.03.2017 fwb-o. Khafren (i. Kheops) om. Sussu VRL-12636
01.10.2017 VIP Mva Fn KTK-II EV-II hann-t. Iztacalco (i. Imperos Zander) om. Sage VRL-08682
26.10.2017 VIP Mva Fn KTK-II xx-o. Misery Business xx (i. Amigo xx) om. Crimis VRL-10480

Sukuselvitys

isä Jaguer on laukkasukuinen orii, jonka luonne on yhtä tulta ja tappuraa. Nuori musta on todella kilpailuhenkinen eli ihanteellinen laukkuri. Orii on kilpaillut laukkaradoilla jo kymmenen lähdön verran ja voittanut niistä puolet. Epäilemättä se onkin yksi kasvattajansa Robertin silmäteristä, niin menestyksen kuin upean ulkonäkönsä vuoksi. Yönmustan värinsä lisäksi orii hurmaa suurilla silmillään ja pitkällä sekä korkealla juoksijan rakenteellaan.
Laukkaradoilla menestyksen jälkeen Jakesta kaavaillaan tavoitteellista kenttäratsua vaativalle puolelle, sillä se on näyttänyt osaamistaan myös estepuolella. Tälle herralle korkeus ei ole este eikä hidaste!

Välillä omaa tahtoaan noudattavalla Jakella on jo jälkikasvua kahden tammavarsan verran, joista Kertun sisarpuoli on suuntaamassa kenttäratsuksi. Orii on jättänyt jälkensä jälkikasvunsa luonteeseen vahvasti eikä siten sen seuraajat ole mitään helpoimpia käsiteltäviä, varsinkaan ratsastettaessa.

ii. Mick Jagger xx on menestynyt laukkahevonen ja ihanteellinen täysiverinen. Mickey juoksi itsensä voittajaksi 3- ja 4-vuotis kisakaudellaan useita kertoja. Tuittupäänäkin tunnettu orii ruunattiin 5 vuoden iässä, jolloin Mickey pääsi toimittamaan perhehevosen virkaa, jossa lapset Rick ja Nick kilpailevat ruunalla risuaitojen parissa, voittoisasti. Mustanruunikolla piirtopäällä on 4 jälkeläisiä, joista kaikki ovat yhtä tummia ja hyväluonteisia kuin isänsä ja jatkavatkin isänsä mukaan uraa laukkojen parissa.
ie. Smirnoff on hankalaluonteinen, nuorehko kenttähevonen. Raudikon laukkaura alkoi huonosti sen ollessa hyvin tottelematon, eikä tamma juossut kahta lähtöä enempää, jonka jälkeen alkoi pitkä ja piinallinen ratsukoulutus. Mini kuitenkin löysi intohimonsa kenttäratsastuksesta englantilaisen juniorin Emily Greyn ratsuna, jonka kanssa he ovat löytäneet yhteisen sävelen ja kilpailevat parhaillaan vaativissa luokissa. Kipakasta Ministä on saatu jälkikasvua jo kahden oriin verran, jotka ovat perineet emänsä pippurisen luonteen.
iii. Mancandy xx oli se uljas musta, joka keräsi kaikki palkinnot cup- kuin kasvattajakilpailuissakin itselleen. Pikimusta Manson oli rakenteeltaan ja ratsastettavuudeltaan ihanteellinen, vaikka sille etsittiinkin kauan sopivaa jockeytä, jota se ei olisi pudottanut selästään. Kun se oikea löytyi, orii teki saumatonta yhteistyötä pienen Seanin kanssa laukkaradoilla, risuaidoilla ja siirryttyään miehen omistukseen lopulta myös maastoesteillä. Manson sai jälkeläisiä 10 laukkasukuisen varsan verran, jotka ovat yhtä kilpailunhenkisiä kuin isänsä, ja eli pitkän 24-vuoden elämän muiden veteraanilaukkureiden seurana.
iie. Miss Jackson on diivamaisen luonteen omaava laukkaratsu, mistä huolimatta se teki radalla aina parhaansa. Missy kilpaili onnistuneen uran laukkojen parissa ja myöhemmin toimi energisenä kouluratsuna, mutta joutui jalkavaivojen seurauksena mitättömälle käytölle 14 vuoden ikäisenä. Missy onkin ollut siitä lähtien siitoskäytössä ja saanut kolme omaa seuraajaa sekä toiminut sijaisemänä monille onnettomille varsanparoille. Mamma viettääkin tällä hetkellä onnellisia eläkepäiviä isossa tammalaumassa.
iei. Teeth of a Shark xx oli suuri ja vahva, tumma ja tulinen täysveriorii eli kaikkea sitä mistä oman arvonsa tuntevat laukkurit on tehty. Kaikki eivät Theon kanssa pärjänneet, mutta sen pitkäaikaisella jockeylla oli taito saada niinkin tempperamenttinen ori täydelliseen hallintaan. Oriin menestyksekkäästi alkanut ura koitui kuitenkin sen kohtaloksi laukkaradalla tapahtuneessa onnettomuudessa Theon ollessa 4-vuotias. Theo kerkesi lyhyen elämänsä aikana kuitenkin saada 9 varsan verran jälkeläisiä, joista suurin osa jatkoi laukkaratojen hallitsijoina isänsä muistoa kunnioittaen.
iee. Whiskey Lullaby on esteillä menestynyt täysveritamma. Jo nuorena Saksaan muuttanut Luna on kisannut monen eri esteratsastajan kanssa suuria luokkia kansallisella tasolla. Punertavanrautias Luna on tempperamenttinen mutta kaikkien kaveri, jonka kanssa monet ratsastajat ovat päässeet uransa huipulle. Tamma on kantanut yhden varsansa Englannissa ja kaksi Saksassa, sekä on parhaillaan kilpauransa päättymisen jälkeen eläkepäivillään kantavana saksalaisesta puoliverioriista.

emä Burn it xx on suurimmaksi osaksi ratsusukuinen ja esteratsastukseen painottunut tamma. Punarautias on kiertänyt nuorempana laukkalähtöjä, jääden kuitenkin ilman kunniasijoja. Ratsuksi siirtyessään Babesta on kuoriutunut potentiaalinen esteratojen ruusukehai. Babe on edennyt nopeasti metrin luokista 130cm luokkiin ja voittanut useamman luokan tai vähintään sijoittunut. Täysiveritamma pitkineen sukkineen on kaunis ilmestys palkintojenjaossa lihaksikkaiden puoliveristen vierellä!
Täysiverinen on ihanteellisessa kisahevosen iässä ja se kilpaileekin tällähetkellä Englannissa aluetasolla menestyksekkäästi kasvattajan tyttären Amyn ratsuna.

Luonteeltaan Babe on aina ollut rauhallinen, huolehtiva varsoistaan ollen kasvattajansa suosikkiemä, mutta tarkka ratsastettaessa, kuten on sen jälkikasvukin. Kerttu on tamman viides ja viimeinen varsa, synnytyksen jälkeisen komplikaation takia, mutta kuopuksena lupaa jatkaa muiden tapaan potentiaalista ratsusukua.

ei. Follow Forever xx on pienikokoinen mutta sitäkin menestyksekkäämpi kenttähevonen. Aina valmiina haasteisiin oleva Fez on nuorena laukannut muutaman hyvän lähdön, mutta sen huomattiin koulutuksen myötä nauttivan enemmän esteistä, kuten sen vanhemmat, joten peloton oripoika kilpailee nykyisin kenttäratsastuksen parissa. Tummanrautias taitaa lajin kuin lajin ja rakastaa työntekoa, joka on periytynyt sen useisiin jälkeläisiin, joita on kaikenkaikkiaan 5. Vuoden alussa orii ruunattiin ja se muutti jatkamaan kenttäuraa Tanskaan nuoren pojan ratsuksi.
ee. Combinated xx on epätyypillinen täysveritamma, joka ei koskaan nähnyt laukkaratoja vaan se eli pitkän ja villin lapsuuden. Rakenteeltaankin puoliverimäinen Cora suuntasi emäsä kavionjälkiä seuraten suoraan esteradoille. Tamma kilpaili parhaimpina vuosinaan jopa 150cm korkeissa luokissa. Cora elelee edelleen kasvattajansa luona luotettavana perhehevosena ja on putkauttanut maailmaan kolme tervettä, esteradoille suunnannutta täysverivarsaa.
eii. Underground Police on esteuransa jo päättänyt musta tähtipää. Orii on koulutettu aluinpitäenkin vain nuoren pojan estehevoseksi, ja syystäkin, sillä Der omasi hienon hyppytyylin, joka vei herran kansallisille 140cm estekentille. Oriista on lähtöisin 3 esteuraa jatkanutta puhdasta täysverivarsaa sekä 2 puoliveristä, jotka ovat menestyneet kilpakentillä. Derin pitkäaikainen omistaja Tyson pitää orista hyvää huolta vielä sen nykyisinä eläkepäivinäkin.
eie. Cut me Down on kaksoissisarestaan heikompi osapuoli, mistä kaikesta huolimatta tuli aluetason esteratsu. Cure laukkasi kaksi laukkalähtöä ja jäi viimeiseksi molempina kertoina, mutta se kilpaili aikanaan metrin korkuisissa luokissa, välillä voittaen pokaalejakin. Cure on ratsastaessa herkkä ja osaa milteipä lukea ihmisen ajatuksia, mutta muuten tamma on huomionkipeä nallekarhu. Cure siirtyi kevyelle käytölle, eli siitoshevoseksi, jo 15-vuoden iässä jalkavaivojen takia, jolloin ruunikko on saanut kolmena viimeisenä kesänä terveitä, ratsupainotteisia täysverivarsoja.
eei. Super Freakin' Handsome xx on kuin laukkaradoille luotu, pieni ja ketterä, kompakti täysveriorii. Freak on laukannut itsensä monesti voittoon, ollut helppo kouluttaa ja vieläpä kasvattajansa kestosuosikki. Siro orii on nykyään ratsukäytössä Englantilaisella ratsutilalla, mutta muistuttaa edelleen ratsastajiaan vanhoilla päivillään, millaista laukka oikeasti on.. Freakilla on 3 ratsusukuista jälkeläistä, joille se on periyttänyt helppoa luonnetta ja tulipunaista väriään.
eee. Shine Through oli kaunis vaaleaverikkö täysveritamma mutta menestymätön laukkaradoilla, jonka takia tamma myytiin eteenpäin. Se toimi näppäränä esteratsuna ja kilpaili välillä ensimmäisille sijoille asti 110cm luokissa. Sun oli koko ikänsä yhden ihmisen hevonen ja rauhallisuuden perikuva, eikä yhtään täysverityyppinen, joka on periytynyt myös sen ainoalle jälkeläiselle. Sun veti viimeisen hengenvetonsa kesälaitumella 23 vuoden iässä.

ERJ-kilpailut

05.12.2016 - ERJ - Romilly - 120cm - 05/33
07.12.2016 - ERJ - Romilly - 120cm - 05/34
07.12.2016 - ERJ - Romilly - 130cm - 03/38
08.12.2016 - ERJ - Romilly - 130cm - 06/38
10.12.2016 - ERJ - Starberry - 120cm - 01/19
12.12.2016 - ERJ - Starberry - 130cm - 04/29
13.12.2016 - ERJ - Starberry - 130cm - 01/29
14.12.2016 - ERJ - Starberry - 120cm - 04/19
16.12.2016 - ERJ - Starberry - 130cm - 03/31
18.12.2016 - ERJ - Starberry - 130cm - 01/29
18.12.2016 - ERJ - Yemene - 130cm - 01/30
19.12.2016 - ERJ - Stewart - 130cm - 01/21
20.12.2016 - ERJ - Romilly - 120cm - 06/49
21.12.2016 - ERJ - Stewart - 130cm - 02/21
22.12.2016 - ERJ - Taival - 120cm - 01/06
23.12.2016 - ERJ - Taival - 120cm - 01/07
24.12.2016 - ERJ - Yemene - 130cm - 04/30
25.12.2016 - ERJ - Romilly - 120cm - 04/49
26.12.2016 - ERJ - Yemene - 130cm - 05/30
26.12.2016 - ERJ - Romilly - 130cm - 05/42
26.12.2016 - ERJ - Starberry - 130cm - 01/07
26.12.2016 - ERJ - Micram - 130cm - 01/10
26.12.2016 - ERJ - Micram - 130cm - 01/10
27.12.2016 - ERJ - Starberry - 130cm - 02/07
27.12.2016 - ERJ - Micram - 130cm - 03/10
28.12.2016 - ERJ - Starberry - 130cm - 02/07
28.12.2016 - ERJ - Starberry - 130cm - 02/07
28.12.2016 - ERJ - Stewart - 130cm - 04/21
28.12.2016 - ERJ - Yemene - 130cm - 03/10
28.12.2016 - ERJ - Yemene - 130cm - 01/13
29.12.2016 - ERJ - Yemene - 130cm - 03/10
29.12.2016 - ERJ - Starberry - 130cm - 01/07
29.12.2016 - ERJ - Yemene - 130cm - 03/10
30.12.2016 - ERJ - Yemene - 130cm - 01/13
30.12.2016 - ERJ - Yemene - 130cm - 03/10
03.01.2017 - ERJ - Yemene - 130cm - 02/13
04.01.2017 - ERJ - Romilly - 130cm - 02/25
06.01.2017 - ERJ - Yemene - 130cm - 02/10
06.01.2017 - ERJ - Yemene - 130cm - 01/13
18.01.2017 - ERJ - Romilly - 130cm - 02/20

PKK-palkinnot


15.05.2016 - Orange Wood - EO-sert tuom. Minna
30.06.2016 - Allu Express - EO-sert tuom. aksu
04.08.2016 - Allu Express - EO-sert tuom. Anne
15.08.2017 - Seppele - EO-sert tuom. Anne
25.06.2018 - PKK - EO-sert tuom. Anne
25.07.2018 - PKK - EO-sert tuom. Lynn

28.02.2017 - PKK - LKV-EM (Hevosen väri) tuom. Anne
31.05.2017 - PKK - EM (Värimaailima) tuom. Tuulia
“Hevosen väri on kaunis ja väritys todella onnistunut ja realistinen. Taustan värimaailma istuu erittäin hyvin hevosen värin kanssa.
Upea kuva, josta voisi jakaa useita erityismainintoja.”

06.06.2017 - Simora - EM (Väri) tuom. Odelie
"Kaunista punaisuutta kokonaisuudessaan."
15.08.2017 - Seppele - EM (Hevosen väri) tuom. Anne
25.07.2018 - PKK - EM (Persoonallisuus) tuom. Anne


Web Desing © MWS-joulukalenteri - Taustakuva © Redheadstock
virtuaalihevonen - a sim-game horse