Varismäki


img

Varismäen Kalmankaltio


© VRL-04373
Nimi: Varismäen Kalmankaltio, "Kalkkuna" Rekisterinumero: VH17-018-
Rotu: suomenhevonen Syntymäaika: 20.02.2017, nyt 2v
Sukupuoli: ori Kasvattaja: Varismäki
Säkä: 163 cm Omistaja: Varismäki (VRL-12454 & VRL-12557)
Väri: ruunikko Koulutustaso he A, vaativa

Premier

Kuvaus

Kalkkuna on oikein nimensä veroinen kaveri, joka on aina pää viidentenä jalkana juoksemassa paikasta toiseen, eikä vähiten ihmisiä karkuun.. Ori on oikea houdini, mitä tulee karsinan ja haan lukkojen aukomiseen, mutta onneksi ori ei sentään viikottaisille karkureissuilleen vapauta koko arsenaalia tammoja mukaansa! Lisäksi se on kyllä loputtoman helppo saada kiinni kauraämpärin turvin, eikä ori vastustele kiinniottoa, onhan siinä aina mukava herkkuhetki käsillä (ja ehkä myös syy siihen, että sen saa niin helposti kiinni). Kuitenkin karkureissun jälkeen ori kannattaa palauttaa karsinaansa, koska tarhasta se voi poistua samantien uudelleen vauhtiin päästyään. Karsinassa ollessa on muistettava sitoa ovi lisäksi ketjulla kiinni, vaikka ori olisi siellä vain hetkisen valvomatta esimerkiksi varusteita tai kärryjä valmiiksi hakiessa. Hoitaessa ja käsitellessä ori on kuin ihmisen mieli eli äärimmäisen kiltti, sosiaalinen nallekarhu, joka tykkää hoitotuokioista ja vaikkapa kävelyretkistä luonnonhelmaan tai uimaan kesällä. Se osaa vedota oikein hyvin hoitajaansa nameja saadakseen ja päivystää säännöllisesti myöskin tarhanportilla ohi kulkevilta herkkuja huolimatta aidassa komeilevasta kieltotaulusta, jota kaikki eivät halua noudattaa. Hoitaessa karsinassa ovi on muistettava pitää hyvin suljettuna, sillä ori kyllä painelee pihalle pienestäkin raosta keinoja kaihtamatta ja työntää turvallaan oven salaman nopeasti auki. Hoitotoimenpiteissä, varustaessa, valjastaessa, pesuissa ja klippauksissa ori on ongelmaton.

Ratsuna ori on enemmän koulupainotteinen ja suorittaa hyvällä motivaatiolla tehtäviä helppo A - tasolle saakka. Se on yritteliäs ja reipas etenijä, joka ei jää maastossakaan puoliveriratsuista jälkeen. Yksinään ori saattaa huudella kaverien perään, mutta on kyllä silti toimiva yksinään niin kentällä kuin maastossakin. Koulupuolella ori on herkkä avuille ja kevyt ratsastaa, se toimii todellakin ajatuksen voimalla, mutta selässä matkustelemalla ei sitä kyllä töihin saa, vaan motivaatio tulee ansaita. Ei Kalkkuna kuitenkaan mikään pukkitestailija ole missään nimessä! Vaikeampia asioita harjoitellessa esimerkiksi koulukokeessa kärryjen kanssa ori voi olla alkuun hieman kättä vasten, mutta nostavilla ohjasotteilla kyllä korjaantuu. Esteitä orilla on hypätty vähän, mutta se on vauhdikas ja rohkea hyppääjä pienillä rata- ja maastoesteillä. Ajaessa ori on eniten elementissään ja kokenut sekä rohkea kestävyyskokeen suorittaja vieraassakin maastossa. Ori onkin parhaimmillaan juuri maraton-osuuksilla, joissa se saa kiihdytellä ja päättää vauhdin ohjastajan näyttäessä suunnan. Toisinaan orilla voi olla hieman kevyt takapää vauhtilenkeillä, joten kotona sen kanssa käytetään harjoitellessa usein potkuremmiä. Parivaljakkona ori ei ole oikein toimiva, sillä se keskittyy liiaksi kaverin tekemiseen ja unohtaa vallan että senkin pitäisi jotain tehdä. Ori soveltuu muutenkin hyvänä fyysisena ja rohkeana suorittajana yksilöajoon, erityisesti pitkille ja vaativan tason maratonajoon. Koulukokeessa se on halukas suorittaja, joka ei väsähdä kesken kaiken. Tarkkuuspuolella ori saisi keskittyä vähän paremmin vaativan tason tehtävissä ja virhepisteitä tulee vielä toisinaan keilojen kaadosta, mutta noviisi-tason tarkkuuskokeet sujuvat jo hienosti ja virheittä.

Kilpailupaikoilla Kalkkuna on tottunut ihmisvilinään, eikä hämmästele uusiakaan asioita. Se yöpyy hyvin vieraissa paikoissa, mutta muiden tallirauhan varmistamiseksi on ori hyvä sijoittaa kauemmaksi tammoista, koska se on melko kovaääninen niille huudessaan. Myös tallialueella liikkuessa ori on kova huutelemaan naisten perään, vaikkei mitään muuta teekään. Kalkkuna on helppo lastata yksin ja porukalla ja se kulkee niin trailerissa, kuorma-autossa kuin rekassakin. Lentokoneessa kontissa ori ei ole matkustanut, mutta en usko senkään tuottavan ongelmia, mikäli oriin kanssa joskus kauemmaksikin lähdetään kilpailemaan. Parhaiten Kalkkuna matkustaa yksin, koska silloin se keskittyy lähinnä syömiseen. Porukassa matkatessa Kalkkuna on sosiaalinen ja voi liikaa yrittää tungetella toisen puolelle etenkin trailerissa. Ratsastuskilpailuissa ori saattaa alkuun olla hermostuneempi ja seurailla tilannetta enemmän kuin valjakkoajokisoissa. Viimeistään verryttelyssä se alkaa kuitenkin keskittyä paremmin. Verryttelyssä on hyvä sekä ratsain että valjakossa kiinnittää huomiota juuri tuohon keskittymiseen, sillä orin huomio pitää saada itseen jo ennen radalle menoa, muutoin se jää vain huutelemaan ja kyttäämään tammojen perään.

© Jannica

Sukutaulu

i. Rikinä
sh, rtkm, 152 cm
ii. Riekki iii. Rikenius
iie. Samelie
ie. Terinna iei. Viikar
iee. Lyydi Adeele
e. Kalmantanssi
sh, prn, 165 cm
ei. Timoteitonttu eii. Lauhajärven Rietrikki
eie. Prisilla
ee. Veeran Pajupolkka eei. Laulutaikuri
eee. Veeran Syntivalssi

Jälkeläiset

00.00.0000 tamma/ori varsa, emä. emä, omistaja talli

Päiväkirja

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja (muokkaus © Varismäki)   |  Ulkoasun kuva © Vähäpelto