Vadelmavenepaholainen "Vattu"

KV-II, EV-II
Rotu, sukupuoli suomenpienhevonen, tamma
Syntymäaika, ikä 15.05.2023, 3v
Säkä, väri 148cm, tummanpunarautias
Kasvattaja Hiivurin Suomenhevoset
Omistaja VRL-12557, Bråvalla Stall
Painotus, taso Yleis | heA, 100cm, helppo
Rekisterinumero VH23-018-0388
Kuvat © scirlin


Luonne

Asioiden mennessä Vatun mielen mukaisesti sen käytöksestä ei löydy kerrassaan mitään valitettavaa. Rautias suomineito vaikuttaa lempeältä, kiltiltä, rauhalliselta, kaikin puolin ihanalta kaverilta, jolle käy kaikki ja joka rakastaa kaikkia. Voin kertoa, ettei käy eikä todellakaan rakasta. Erinomaisuutensa lumoihin uppoutunut tamma jämähti uhmaikäisen taholle, joten jos pyydät siltä jotain mitä arvon tamma ei tahdo mennä, joudut katselemaan uhmakiukun kourissa kiukuttelevaa hevosta. Kiukkukohtauksiin kuuluu vinkuna, jalan polkeminen, joskus näykkiminen, yleinen vastahankaisuus yksinkertaisessakin asiassa, pään viskominen ja paikalta poistuminen, mikäli siihen on mahdollisuus. On Vattu sentään siinä mielessä rehellinen suomalainen, että se osoittaa mieltään välittömästi ja reilusti jättämättä tuohtumustaan arvailujen varaan.

Joskus kuittaan Vatun kiukuttelut toteamalla, kuinka parhaat kilpatammat ovat usein niitä luonteikkaita tapauksia. Piti tämä paikkansa tai ei, minua se lohduttaa Vatun juostessa aivan kammottavassa linkussa toivotun lankkupystyn ohi suoraan okserille sieraimet savuten, kun kehtasinkin pyytää arvon leidiä hyppäämään väärän esteen! Harmin paikka, kun minulle ja Vatulle toimitettiin tälläkin kertaa selkeästi eri ratapiirrokset. Samaa itsepetoksen rajoilla häilyvää luonnemantraa hoen uljaan ratsuni jatkaessa väistöä tai laukanvaihtoja kouluaitojen ylitse totaalisen piittaamattomana antamistani uusista avuista. Maastoesteillä Vattu harvemmin sooloilee, tosin on tämä kertaalleen tehnyt jonkun ylihauskan tarkkuusesteen jälkeen uukkarin hypätäkseen esteen uusiksi, tällä kertaa väärästä suunnasta.
Ihan aina ei, onneksi, tarvitse kärsiä ja hävetä. Kuun, auringon, tähtien, säätiedotuksen ja instafeedin osuessa kohdilleen Vattu kuuntelee saamiaan apuja toimien niiden mukaan – pilkulleen. Mikäli ratsastaja on vino, hevonenkin on vino. Jos kokoaminen jää vähän vajaaksi ja löysäksi, vajaa ja löysä on tamman muoto ja askelluskin. Vattu ei sinua pelasta, ja kovien apujen vuoksi herkkä tamma vetää semmoisen köyrypukin, että takavuosien spagettirodeokohtausten pukittelevat mustangioletetut jäävät toiseksi. Pehmein avuin Vattukin pysyy pehmeänä, joustavana ja sopivalla tavalla vahvana.

Kilpatammaselitystäni tukee raudikkoni kiistämätön kapasiteetti. Vattu pärjää koulussa, rataesteillä sekä kenttäradoilla, kaikissa erittäin hyvin haastaen tasollaan niin muut suomenhevoset kuin ponit, puoliveriset sun muut vipeltäjät. Liikkeissä on tarmoa mutta myös keveyttä, hyvä askelpituus sekä tasapaino. Hypyissä etenkin ponnistukset sekä etuosan käyttö ovat kunnossa, takajalkojen tekniikka on sinänsä kunnossa, takaset vain nousevat aavistuksen hitaasti. Puomit yleensä kolahtavatkin juuri takasten vuoksi, mikä tietysti kismittää Vattua, joka kompensoi asiaa pikkupukilla sekä jättihypyllä seuraavalle esteelle. Saattaapa se purra kuolaimeenkin sekä lopettaa koko suorituksen, olihan takasiin kopsahtanut puomi selkeästi ratsastajan, ratamestarin tai kenen tahansa paitsi Vatun itsensä vika. Laatua löytyy, liikkeestä tekniikasta kapasiteetista, ei vain ole mitenkään päin varmaa, saako sitä laatua esille. Vattuhan tekee kaikki osaamansa koulukiemurat ihastuttavan varmasti, miltei herkästi, esteillä meno on vähän rouheampaa maastoesteistä nyt puhumattakaan. Moneen taipuva hyvä yleishevonen, kuten suomenhevosen kuuluukin.

Samoissa arpajaisissa katsotaan päivän tallikäytös. Yhtenä päivänä tamma antaa rokottaa itsensä ongelmitta, seuraavana päivänä neitiin ei saisi koskea harjallakaan. Oikeastaan ollenkaan, hyi ihmiskontakti yäk. Kengitys voi sujua joko täysin omalla painollaan rennon, torkkuvan hevosen kanssa, tai sitten se varalla käsillä ollut rauhoittava tulee käyttää Vatun ryhtyessä protestoimaan joka jalka minne sattuu heiluen. Onneksi ainoastaan kengitys vaatii järeämpiä varotoimia, muiden hoitotoimenpiteiden muuttuessa Vatun makuun sietämättömiksi huulipuristin riittää, jos hommasta ei oikeasti meinaa tulla mitään. Jälleen Vattu on hyvin selkeä, kenenkään ei tarvitse arvailla, mitä mieltä arvon tamma on lämmön mittaamisesta, vatsanalusensa harjaamisesta tai korvahupusta tänään.

Mikäli Vattu ei kerrasta kävele traileriin / rekkaan, parempi virittää liinat avuksi saman tien. Vattu ei pidä liinoista ollenkaan, mutta kiukuttelemisen sijaan raudikko kävelee hyvin vikkelästi liinojen edestä pois halutun kuljetusvälineen kyytiin. Matkanteon aikana Vattu pysyy yleensä ihan tyynenä, joko se mutustelee heiniä tai nyrpistelee nokkaansa uusimmalle mielipahalleen. Oikein töyssyisellä tiellä se saattaa vähän polkea jalkaa protestina, tosin tämän annan anteeksi ja ymmärrän – eivät ne pottupeltotiet itsestänikään mukavilta tunnu, ja minä sentään istun mukavasti penkillä!

Kisamenestyksemme vaihtelee, ymmärrettävistä syistä. Karvaita pettymyksiä, huippuhetkiä, turvallisia perushyviä keskitason tuloksia, aivan kaikkea sekaisin. Vatun suoritusvarmuus olisi aivan eri luokkaa vähän.. tasaisemman luonteen kanssa, vaan tällä mennään. Esiintyminen ei tammaa onneksi jännitä, siitä minun ei ole koskaan tarvinnut murehtia. Aika monesta muusta seikasta sitten sitäkin enemmän.
© Lissu T.

Suku

i. Pohjantuska
sh, tprt, 144cm
Ch, KTK-II, SV-I, KRJ-II, KERJ-II
ii. Pohjanruoska
Ch, KTK-II, SLA-I, KRJ-II, ERJ-I, KERJ-I
iii. Pohjannuoska
iie. Veresviljat
ie. Hilipeähalla
Ch, KTK-III, SLA-II, ERJ-II, SV-II
iei. Einiön Turhapuro
iee. Hassunhauska
e. Silimäniskumurhaaja
sh, vrt, 156cm
KTK-II, SV-I
ei. Mavonsilimä
VIR MVA Ch, KTK-II
eii. Toljanteri
eie. Karkkinenä
ee. Sumusurmaaja
KTK-III, ERJ-I
eei. Murhamysteeri
eee. Usvaharha

Hevosella ei ole jälkeläisiä.

Hevonen on liian nuori kilpailemaan tai siltä puuttuu 3-vuotispäivämäärä profiilistaan.

Kilpailumenestys

Kouluratsastus

Hevonen on KRJ tasolla vt. /
KRJ pisteet 43.46
Kuuliaisuus ja luonne: 21.13
Tahti ja irtonaisuus: 22.33

Meriitit
palkittu kesäkuussa 2023 KV-II -palkinnolla - tilaisuus
palkittu heinäkuussa 2023 EV-II -palkinnolla - tilaisuus
ERJ & KERJ sijoitukset ↡
ERJ, 0 sijoitusta
KERJ, 0 sijoitusta
Näyttelymenestys


Päiväkirja

00.00.0000 - Päiväkirjamerkintä (kirjoittajana omistaja)