Pauwau Showjumpers

FrontierlandERJ-I, HANN-II

Lempinimi Rontti
Rotu, sukupuoli hannover, ori
Syntymäaika 17.09.2018
Säkä, väri 176cm, ruunikko
Maahantuoja Pauwau Showjumpers
Omistaja Nerita VRL-12557, Pauwau Showjumpers
Painotus Esteratsastus
Koulutustaso 150cm
Rekisterinumero VH19-011-0163
hevonen on täyttänyt 8 vuotta 17.09.2020

Kuvat © tallin omaisuutta

03/22 ERJ-I tilaisuus
08/23 HANN-II tilaisuus


Luonnekuvaus

Rontti on tallin herkkäpoika, sen kanssa saa olla tarkkana, ettei tee mitään väärin. Ori ei siis ole lempinimensä mukaisesti mikään rontti, vaan hyvin herkkasieluinen ja monesta asiasta herneen sieraimeensa vetävä puoliverinen. Hoitaessa on monta asiaa jotka pitää muistaa. Kaviot pitää putsata tietyllä tavalla, vatsaan ei saisi millään koskea ja pääkin on vähän siinä ja tässä. Jos Rontin mielestä tehdään jotain väärin, se esittelee hammaskalustoaan ja nappaa kiinni jos pystyy, sekä yrittää potkia. Varusteissakin herran herkkyys on jouduttu ottamaan huomioon, kun puolet varusteista on tavalla tai toisella vuorattu lampaankarvalla ja kylkisuojaakin joudutaan usein käyttämään.

Ratsastaessa Rontti jatkaa herkkislinjallaan. Sileällä se tosin hermostuu itseensä, jos se ei ymmärrä apuja ja tekee väärin. Silloin ori puree kuolaimeen kiinni ja sen joutuu useimmiten ratsastamaan kulmaan, jonka jälkeen uusi yritys. Rontin kanssa tärkeintä on siis selkeät avut, jotta yhteistyöstä voi jotain tulla. Hypätessä on tärkeintä oikeat paikat, Rontti ei nimittäin ole kiltti hevonen, joka hyppää huonoista paikoista. Se on tarkka jaloistaan, eikä tykkää yhtään, jos puomit kolisevat alas. Rontin ratkaisu useimmiten on kieltää, joten esteillä vaaditaan tarkkaa ratsastusta, jotta esteistä päästään yli. Kun hyvä rytmi löytyy, Rontti on oikein hyvä esteratsu.

Matkustaminen Rontin kanssa on melko mielenkiintoista. Jos kaikki on hyvin, niin hommassa ei ole mitään ongelmaa. Jos taas jokin on Rontin mielestä pielessä, voi tämä pistää melkoisen esityksen pystyyn. Silloin saa hävetä orinsa käytöstä, mutta useimmiten asia on korjattavissa. Verryttelyssä Rontti ei oikein välitä muista hevosista, mutta ei se niitä yritä potkia tai purra, vaikka tulisivatkin hieman lähelle. Radalla taas saa keskittyä, jotta kieltoja ei tulisi.

i. Fan Fiction
hann, m, 177cm
ii. Freaks and Geeks iii. evm
iie. evm
ie. Save Me iei. evm
iee. evm
e. Ladies Drink Free
hann, rn, 176cm
ei. Lost and Found eii. evm
eie. evm
ee. Bloody Mary eei. evm
eee. evm

13.11.2022hann-t. Mein Florae. Adalie EM VH23-011-0053
05.10.2022hann-t. Pauwau Feriae. Rubidia VH22-011-0259
15.11.2021hann-o. Pauwau Frog'n'Rolle. Weakerton's Kiesza VH21-011-0409
02.07.2020hann-o. Pauwau Faraoe. Castlewoods Nefertiti VH20-011-0178

i. Rontin isä Fan Fiction on suuri ja näyttävä musta ori. Se herättää ihastusta ulkonäöllään, vaikkakin luonteeltaan se osaa olla välillä hankala. Fan Fictionia nähdäänkin usein samojen ihmisten käsissä, jolloin se esiintyy edukseen. Ori on suosittu jalostuksessa ja siltä löytyykin pitkä lista jälkeläisiä. Se on tuttu näky sukutaulujen lisäksi Saksan oripäivillä ja muissa tilaisuuksissa. Se on menestynyt näyttelyissä, kantakirjattu ykköspalkinnolla ja kerännyt kasan palkintoja esteradoilta. Pari autoakin sen kanssa on voitettu. Ikääntyessään Fan Fiction on vähentänyt tapahtumissa pyörimistä, mutta tärkeissä tapahtumissa se nähdään edelleen.

ii. Freaks and Geeks on poikansa tavoin hieman haastava tapaus, mutta mustanruunikko suuri, 176 senttinen, ori on komea ilmestys. Se on elämänsä aikana saanut paljon anteeksi kapasiteetillaan ja ulkonäöllään, kuten myös pitää tavarat jalkovälissään. Ori on jäänyt jo eläkkeelle kaikesta, mutta se on kiertänyt paljon kisakenttiä ja oripäiviä. Se on jättänyt jälkeensä liudan upeita jälkeläisiä, jotka ovat jatkaneet orin jäljissä kilparadoilla. Siltä löytyy vielä suurempi määrä sitten niin sanotusti tavallisempia jälkeläisiä. Eläkepäivillään Freak on hieman rauhoittunut, mutta kyllä se hankalaksi osaa heittäytyä vieläkin.

ie. Isän emä on kaunis, 170 senttinen musta Save Me. Tammaa oltiin myymässä harrasteratsuksi, koska myyjä oli sitä mieltä, ettei siitä olisi kilpakentille. Sen potentiaali kuitenkin huomattiin ja se ostettiin halvalla lupaavalle esteratsastajalle. Ratsukko löysi yhteisen sävelen nopeasti ja alkoivat valloittaa kilpakenttiä. Tamma meni ratoja sujuvasti aina 130 sentin korkeuteen asti. Kun tamman kapasiteetti loppui kesken, päätettiin tällä tehdä varsa tai pari. Tämä saattoi maailmaan kaksi hienoa varsaa, toisesti tuli todella tunnettu ja suosittu ori, toinen jäi Save Men ratsastajalle uudeksi kilparatsuksi.

e. Ladies Drink Free on tammaksi suurikokoinen ja sen takia sitä on hieman vierastettu. Ladyksi kutsuttu ruunikko ei myöskään ole ehkä se nätein ja siroin tamma. Sen takia siitä ei juuri ole tykätty, vaikka tamman luonne on täyttä kultaa. Se on mitä kiltein ja oikein loistava emä. Ladylla on muutama jälkeläinen, jotka ovat melko hyvin pärjänneet kilpailuissa. Mitään suuria tähtiä ne eivät ole, mutta kilpailevat hyvällä tasolla. Ruunikko itse kilpailee nuorten ratsastajien kanssa hieman pienemmissä luokissa. Se rakastaa hyppäämistä, mutta sen jalat eivät kestä isojen esteiden hyppäämistä.

ei. Lost and Found on hauska tapaus. Ruunikosta varsasta odotettiin kasvavan suuri, sillä sen vanhemmat ovat molemmat korkeita. Mutta tämäpä päätti jäädä vain 162 senttiä korkeaksi. Orin jälkeläisetkin ovat kasvaneet korkeiksi, joten ruunikko on skipattu kun kasvugeenejä on jaettu. Lost and Found on pieni raketti, sillä se vain kiitää esteradoilla ja pieni koko ei ole vaikuttanut esteiden korkeuteen. Se on voittanut monet kilpailut ja käy välillä mielenvirkistykseksi hyppäämässä vähän pienempiä ratoja, sillä ori nauttii kilpailemisesta yli kaiken.

ee. Bloody Mary on oikein kunnolla punainen punarautias tamma. 165 senttinen tamma ei ehkä ole se kaunein hevonen, mutta sillä on silti siisti rakenne. Se on sähäkkä esteratsu ja niittääkin menestystä radoilla. Se on nopea ja kääntyy kolikonkin ympäri. Mary ei tiedä mitään parempaa kuin hyppääminen ja se nauttiikin kilpailuista täysin rinnoin. Se on pariin otteeseen pitänyt hieman taukoa tekemällä varsoja, mutta aina sen kanssa on palattu radoille, kun kunto on saatu palautettua.

Kilpailutulokset

Esteratsastus vt. 10 / 9
Ominaisuuspisteet (ERJ) 7631.25 Kuuliaisuus ja luonne 4365.85
Hyppykapasiteetti 1632.7 Rohkeus 1632.7

Päiväkirja ja valmennukset

08.06.2021 - Päiväkirjamerkintä (kirjoittajana omistaja)

Sinä päivänä mulle yritettiin aiheuttaa monta sydänkohtausta. Me oltiin lyhyellä kisareissulla lähellä kotitallia ja vain muutaman hevosen voimin. Tapahtumia oli jo riittänyt kun hevoset tekivät elämän hankalaksi. Rontti oli yksi mukana olevista hevosista, mikä vaikeutti menoa hyvin paljon. Herkkisori ei ollut tänään taas kauhean yhteistyökykyisellä tuulella ja pisti kampoihin kaikessa. Mä olin melkein jo jättänyt sen kotiin, kun häntä ei huvittanut mennä traileriin. Oli se sitten lastautunut lopulta, joten oltiin päästy matkaan. Sitten me pärjättiin hetken ilman ongelmia ja päästiin kisapaikalle asti. Muut hepat olivat eri ratsastajilla tänään ja mulla oli vain Rontti, koska sitä ei kovin helposti viitsinyt antaa muille.

Ruunikko pysyi tyytyväisenä hoitamisen ja varustamisen ajan, mikä oli hieman yllättävää. Kaikki tähdet oli siis sillä hetkellä kohdillaan, mikä oli melko harvinaista tämän orin kanssa. Yleensä edes joku ärsytti tai ei ollut tehty oikein. Varsinkin kisareissuilla se aina korostui. Koska se myös hermostui herkästi odottelusta, me lähdettiin kävelemään samantien, kun varusteet oli saatu päälle. Ronttia helpotti aina kun pääsi liikkeelle, joten se käveli mun vieressä kohtuullisen tyytyväisenä. Kun me saatiin mennä verryttelyalueelle, suunnattiin sinne. Näissä tilanteissa ori oli ihan vähän helpompi ratsastaa kuin kotona. Mutta mä jouduin silti miettimään tarkkaan mun apuja, etten hämmentäisi Ronttia. Verryttely tuntui alkavan oikein hyvin ja mulla oli hyvä fiilis.

Me otettiin muutamia verkkahyppyjä, kunhan oltiin ravattu ja laukattu. Mä päätin ottaa vielä yhden vähän isomman, joten verkkaeste nostettiin. Sitten alkoikin tapahtumaan. Kesken hypyn mä kuulin ikävän napsahduksen ja mulla menikin hetki, että tajusin mikä napsahduksen oli aiheuttanut. Meiltä meni ohja katki. Kesken hypyn luonnollisesti. Rontti otti tästä itseensä, koska siltä katosi tuntuma kokonaan, eikä se tämän mielestä käynyt päinsä. Se puri kuolaimeen kiinni, eli siitä katkenneesta ohjasta ei ollut oikein mitään iloa. Mä yritin ohjata kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla laukkaavan orin lähimpään kulmaan. Tai no, ihan mihin tahansa kulmaan. Huudahdin jotain katkenneesta ohjasta, ainakin yritin, jotta muut tajuaisivat mennä alta pois. Kaikkien onneksi Rontti meni kiltisti nurkkaan ja jäi siihen seisomaan, kun mä hyppäsin selästä pois ja meidän avustaja juoksi myös paikalle. Tämmöisen hevosen kanssa nämä tilanteet on melkein pahin painajainen, mutta onneksi tällä kertaa ei käynyt mitään. Tosin startti jäi välistä, koska en uskaltanut lähteä tämmöisen jälkeen Rontin kanssa radalle. Oria asia ei vaikuttanut haittaavan vaan se odotteli oudon kiltisti kisapäivän päättymistä.

12.12.2021 - Päiväkirjamerkintä (kirjoittajana omistaja)

Rontti oli tullut Pauwauhun aikuisena, melkein ensimmäisten hevosten joukossa. Sen ostoa oltiin mietitty pitkään, oliko se sopiva hevonen aloittamaan omaa kasvatusta. Se oli kuitenkin ostettu talliin, sillä jokin siinä oli viehättänyt. Mä en vielä tänäkään päivänä tiennyt mikä se oli, mutta vaikka ori olikin tosi hankala, mä tykkäsin siitä. Monet kerrat olin miettinyt myös sen myymistä, mutta mä en raaskinut. Ja tuskin kukaan olisi sitä ostanut, kun olisi kuullut todellisen luonteen. Ihan hyvännäköinen Rontti on, mutta se ei aina paikkaa luonnetta.

Orin ensimmäinen jälkeläinen jäi kotiin. Tammavalintakin oli hieman erikoinen, sillä ei valittukaan sitä kilteintä ja leppoisinta. Kaikki odottivat hieman kauhuissaan orivarsan kasvua, mutta se olikin ihan vanhempiensa vastakohta ja oikein fiksu tapaus. Mä en silti uskaltanut käyttää Ronttia juuri jalostukseen, mutta sitten mä uskalsinkin myydä Rontin toisen varsan eteenpäin. Siinäkin tammavalinta ei ehkä ollut se perinteisin hankalalle orille, mutta tämäkin orivarsa vaikutti ihan selväpäiseltä. Meidän tallitytötkään eivät ole juuri Rontin faneja, mutta kukaan ei sinänsä vihaa sitä. Sen kanssa vaan pitää olla kärsivällinen, rauhallinen ja noudattaa tiettyjä rutiineja.