Pauwau Showjumpers

Land of ConfusionERJ-I, HANN-II

Lempinimi Late
Rotu, sukupuoli hannover, ori
Syntymäaika 03.10.2018
Säkä, väri 170cm, rautias
Kasvattaja evm
Omistaja Nerita VRL-12557, Pauwau Showjumpers
Painotus Esteratsastus
Koulutustaso 150cm
Rekisterinumero VH19-011-0167
hevonen on täyttänyt 8 vuotta 03.10.2020

Kuvat © tallin omaisuutta

06/22 ERJ-I - tilaisuus
08/23 HANN-II tilaisuus


Luonnekuvaus

Land of Confusion oli tuttujen kesken ihan vain Late on todella mukava ori. Sitä ei aina uskoisi oriksi, sillä Late on todella lempeä ja ystävällinen kaveri. Se viihtyy kaikkien kanssa ja nauttii kaikesta touhuamisesta ihmisten kanssa. Se ei aina tajua, jos vaikka toinen ori uhittelee sille, vaan se haluaisi tutustua kaveriin. Hoitamistuokiot ovat Laten kanssa mukavia, sillä ori rakastaa kun sitä harjataan ja rapsutellaan. Ori tuskin tietää mitään parempaa kuin pitkät hoitotuokiot. Late onkin monen tallitytön lemppari ja sen päähoitajan tittelistä kisataan melkein verisesti. Ainoa mitä late pelkää, on myrskyt ja niiden aikaan ori onkin levoton.

Ratsuna Late on hitaasti lämpeävä, mutta hyvän verryttelyn jälkeen siitä löytyy räjähtävyyttä ja herkkyyttä. Sitä ei aina uskoisi ratsastuksen aluksi tai karsinassa, mutta Late on huippuluokan estehevonen. Kun ori pääsee vauhtiin, sitä ei meinaa pysäyttää mikään. Tosin kyllä sillä aina jarrut löytyy, koska toinen on niin miellyttämishaluinen. Late on hyvin simppeli ratsastaa, selkeät avut ja se tekee mitä pyydetään. Koulukiemurat ei ole ehkä Laten mieleen, mutta hyvällä motivaatiolla se niitäkin suorittaa. Esteillä ori viimeistään herää eloon ja se hyppää kenen kanssa tahansa melkein mitä tahansa. Maastoon hyvällä säällä Late on oikein oiva ratsu ja sitä ei hetkauta mikään.

Late on myös lastatessa ja matkustaessa helppo. Se menee ramppia pitkin autoon mukisematta ja matkustaa rennosti koko matkan. Se myös jaksaa odotella autossa vaikka kuinka kauan, se yleensä syö tai nukkuu. Oria ei haittaa vieraat paikat, vaan se suhtautuu niihin uteliaasti, mutta ei silti ole sinkoilemassa tutkimaan mitään outouksia. Verryttelyssä ja vieraiden hevosten seassa oria ei kiinnosta, vaikka joku tulisi melkein päin. Late on vastoin odotuksia oikein hyvä aikaratsastushevonen, sillä vaikka vauhtia lisäisi, se hyppää edelleen yhtä varovaisesti.

i. Liquid Spirit
hann, rt, 171cm
ii. Little Dead iii. evm
iie. evm
ie. Visions Of Angels iei. evm
iee. evm
e. Silver Linings
hann, m, 170cm
ei. Seven Stones eii. evm
eie. evm
ee. Lilywhite Lilith eei. evm
eee. evm

06.10.2022hann-t. Pauwau Lunae. Touché Amoré VH22-011-0258
17.09.2022hann-o. Mein Leopolde. Adalie EM VH23-011-0052
02.01.2022hann-o. Pauwau Lanyarde. Skyline Boulevard VH22-011-0009
13.06.2021hann-o. Lava Cake Couturee. Avalanche VH21-011-0212

i. Liquid Spirit on eräänlainen ihmelapsi. Suuren rautiaan orin molemmat vanhemmat ovat tosi pieniä, joten kaikki yllättyivät, kun Liquidista kasvoi melkoinen jättiläinen. Siitä odotettiin pienehköä ja näppärää esteratsua aikaluokkiin, mutta saatiinkin varmasti suorittava suuri ratsu, joka ei kyllä aikaluokissa loista. Maneesikausikaan ei ole oikein ollut Liquidin juttu, se loistaa suuren laukkansa kanssa isoilla areenoilla, missä sillä on tilaa. Ori ei ole ollut mikään suosituin jalostusori, vaikka se onkin ihan menestynyt. Sitä on kuitenkin aina pidetty hiemän kömpelönä, joten sitä ei ole haluttu käyttää tammoille. Muutamia jälkeläisiä siltä kyllä löytyy ja ori itse loistaa vielä esteradoilla.

ii. Laten isänisä Little Dead on täysin Laten vastakohta. Vaikka musta ori on pieni, se on silti tulta ja tappuraa. Se ei ole jokaisen käsiteltävissä ja vielä vähemmän ratsastettavissa. Silti Little Dead on kahminut palkintoja esteradoilta, on se muutamaan kertaan autojakin voitellut. Oripäivillä sitä aina ihastellaan, vaikka samalla vähän kauhistellaankin melkein tulta syöksevää oria. Little Deadilla on paljon jälkeläisiä, mutta sitä on käytetty lähinnä tammoille, jotka voisivat tasapainoittaa orilta tulevaa luonnetta. Aina se ei ole ihan onnistunut, mutta Little Deadin jälkeläisiä näkee paljon kilparadoilla. On sen jälkeläisiä nähty kenttäkisoissakin.

ie. Visions Of Angels on nätti kuin karkki ja nimensä mukaisesti luonteeltaan kuin enkeli. Vain 161 senttinen rautias tamma on todella leppoinen tapaus ja se on ihastuttanut monia luonteellaan. Angel on käynyt kokeilemassa uraa esteratsastuksen puolella ja se hyppääkin ihan hyvin, mutta sellaista tietynlaista paloa siltä ei ikinä löytynyt. Se onkin toiminut siitostammana suurimman osan elämästään, sillä se on selkeästi sille mieluisampaa. Tamma nauttii päästessään kaitsemaan omia ja muiden varsoja. Jälkeläisiä Angelilla on muutamia. Se on myös ollut sijaisemänä varsalle, kun varsan emä ja Angelin oma varsa kuolivat. Tämän jälkeen ei tammalla ole varsoja teetetty, vaan se saa viettää eläkepäiviään nuorien kanssa laitumella.

e. Silver Linings on suuri, kaunis musta tamma. Sen emälinja on hyvinkin tuntematon, mutta sitäkin huolellisemmin valittu. Silver Linings on melkoinen monitaituri, nimittäin se on esteiden lisäksi kilpaillut myös kenttäratsastuksessa ihan kohtuullisella menestyksellä. Tamma ei ollut kummassakaan lajissa mikään ruusukehai, mutta hyvä ratsu nuorille tulevaisuuden lupauksille. Tällä olikin kilpauransa aikana monta ratsastaa, koska monet niin sanotusti kasvoivat tammasta ulos nopeasti, kun potentiaali ja potku loppui kesken. Tämän jälkeen Silver Linings siirtyi jalostuspuolelle ja se onkin jättänyt jälkeensä kaksi ihan hyvällä tasolla esteillä kilpailevaa jälkeläistä.

ei. Laten emänisä on oikea hurmuri, musta valkoisilla merkeillä varustettu Seven Stones. Hitusen alle 170 senttinen ori tietää olevan komea ja käyttäytyy sen mukaisesti. Kilparadoilla ori syttyy, mutta radan ulkopuolella se on oikea herrasmies. Seven Stones on melko menestynyt ja nappaillut palkintosijoja tasaiseen tahtiin. Jälkeläisiäkin löytyy orilta hyvä liuta, vaikka kaus se jääkin Saksan huippuoreista. Seven Stonesin ura ei kuitenkaan mennyt aina ihan putkeen, sillä se melko nuorena loukkaantui vakavasti. Luultiin orin uran olevan siinä, sillä eläinlääkärit eivät paljoa toivoa antaneet. Orin päättäväisyys kuitenkin tuli esille, sillä se kuntoutui loistavasti ja muutamassa vuodessa se kipusi takaisin suuriin luokkiin.

ee. Lilywhite Lilith on tuttu näky hieman pienemmissä esteluokissa. Ruunikko 167 senttinen tamma rakastaa hyppäämistä yli kaiken, mutta sen potentiaali ei riittänyt 120 sentin luokkia korkeammalle. Se on kuitenkin tällä tasolla melkoinen ruusukehai, melkein ratsastajan kuin ratsastajan kanssa. Muutamaan kertaan Lily on pitänyt pienen mammaloman, mutta palannut aina takaisin esteradoille. Sen ensimmäinen jälkeläinen on Silver Linings, joten vaikka tamman oma suku on aika tuntematonta, on se nähtävissä joidenkin tunnetumpien hevosten suvuissa nykyään. Lily on luonteeltaan hyvin leppoisa, mutta myös potkua löytyy kisakentille.

Kilpailutulokset

Esteratsastus vt. 10 / 9
Ominaisuuspisteet (ERJ) 5705.64 Kuuliaisuus ja luonne 2911.32
Hyppykapasiteetti 1397.16 Rohkeus 1397.16

Päiväkirja ja valmennukset

04.04.2022 - Jumissa (kirjoittajana omistaja)

Mä kävin vielä listani läpi, että kaikki oli pakattu. Meitä oli kuusi hevosta, kolme ratsastajaa, kuski, hevosenhoitaja ja hirveä läjä varusteita pakattuna melkein autoon. Ihmiset tietysti palloilivat vielä pitkin pihaa hakemassa sitä unohtunutta show shinea ja muuta tavaraa. Mutta hevoset oli rekassa syömässä heiniä ja pääasiassa varusteidenkin pitäisi olla jo pakattuna. Me oltiin lähdössä yön yli reissuun kisoihin, joka aiheutti aina härdelliä. Lopulta kaikki oli kyydissä ja päästiin matkaan. Kello ei ollut edes viittä aamulla, joten suurinosa matkustajista päätti ottaa nokoset. Itse halusin aina välillä tarkistella kameran kautta hevosten vointia, joten en uskaltanut pitkiä pätkiä nukkua.

Keskellä ruuhkaista tietä multa taisi päästä muutama kirosana ja pyysin kuskia pysähtymään sivuun. Mä olin kamerasta nähnyt, että yksi hevosista oli onnistunut saamaan itsensä jumiin. Mä jupisin hypätessäni autosta ulos ja avaamaan takaosaa. Muutama tytöistä tuli avuksi, vaikkeivat tainneet vielä tietää mikä oli edes homman nimi. Sen verran saatoin huokaista, että jumissa oleva hevonen oli Late. Se oli lastattu viimeisenä, joten kaikkia hevosia ei tarvitsisi purkaa autosta ulos. Mikä oli aika kiva, kun otettiin huomioon, että vieressä autoja suhahti ohi jatkuvalla syötöllä. Late on myös luonteensa puolesta hyvä vaihtoehto, koska se antaisi meidän rauhassa auttaa sen irti. Toinen kysymys sitten oli, miten se oli itsensä jumiin saanut. Rautiaalla kun ei ole tapana riehua tai mitään. Late saatiin kuitenkin helposti jumeksista irti, hevoselle ei ollut käynyt mitään ja matka pääsi jatkumaan.

11.11.2020 - Rautiaat karkuteillä (kirjoittajana omistaja)

Mä jouduin hieraisemaan silmiäni, kun näin varustehuoneen ikkunan ohi vilahtavan kaksi rautiasta. Mä kiirehdin ulos, jossa tosiaan kaksi oria oli lähtenyt ilmeisesti karkuteille tarhastaan. Tarhakaverukset Paku ja Late olivat jääneet vähän matkan päähän ihmettelemään maailman menoa ja minua. Mä pudistelin päätäni ja siirsin kädessäni olevat riimunarut selkäni taakse. Molemmat orit olivat ihan järkeviä, ainakin toisinaan, mutta kaksi karkuteillä olevaa oria voisivat aiheuttaa myös kaaoksen, jos keksisivät lähteä rallattelemaan pitkin pihaa tai jopa pihasta pois.

Mä lähdin lähestymään parivaljakkoa ja päätin ensin ottaa Laten, sillä se olisi todennäköisesti helpompi. Ja Paku saattaisi seurata vaan perässä, jos saisin toisen kiinni. Late katselikin mua uteliaana, kun pääsin sen viereen. Paku lähti hieman väistämään ja kuikuili vähän pidemmältä. Kaivoin taskustani palasen leipää, jonka tarjosin ensimmäiselle rautiaalle. Leipä hamuttiin kädeltä nopeasti ja ori jäi odottelemaan, jos saisi lisää. Ilmeisesti riimu oli hukkunut johonkin matkalle, joten kiepautin toisen riimunaruistani Laten kaulan ympäri. Koska Paku ei selkeästi ollut tulossa lähemmäs tai näyttänyt siltä, että päästäisi lähemmäs, lähdin viemään Latea oritallia kohti.

Ori tuli onneksi kiltisti perässä, vaikka sillä oli vain se naru kaulalla. Ihan joka orin kanssa ei onnistuisi. Ilokseni Paku seurasi sopivan etäisyyden päästä perässä, liian lähelle ei tosin voinut tulla. Paku kun ei ollut ihan niin ihmisrakas, kuin taas Late. Orit kulkivat jonossa sisälle talliin, jossa niillä oli vielä vierekkäiset karsinat. Käänsin Laten omaansa ja avasin Pakun karsinan oven selälleen. Late nappasi samantien suullisen heinää, jota sen karsinassa oli. Paku jäi käytävälle hieman epäluuloisena ihmettelemään, mutta kun sille antoi hieman aikaa, sekin pujahti omaan karsinaansa.
"Oho, oliko meidän kiltit rautiaat reissulla?" tallityttö Sini ihmetteli.
"Joo, siellä ne pihalla hengaili. Mutta voisi olla pahemminkin, jos olisi Rontti tai Pate lähtenyt karkuteille", nauroin.

Orit halusivat siis ilmeisesti vähän aikaisemmin sisälle, mutta mikäs siinä. Kohta hevosia olisi pitänyt joka tapauksessa lähteä kuskaamaan tarhoista talliin. Ja kumpikaan ei aiheuttanut mitään vaaratilanteita tai sekasortoa. Pojat olivat vain vähän halunneet vaihtelua elämään.