Pauwau Showjumpers

RubidiaERJ-I

Lempinimi Rubi
Rotu, sukupuoli hannover, tamma
Syntymäaika 20.06.2018
Säkä, väri 171cm, ruunikko
Maahantuoja Pauwau Showjumpers
Omistaja Nerita VRL-12557, Pauwau Showjumpers
Painotus Esteratsastus
Koulutustaso 150cm
Rekisterinumero VH19-011-0172
hevonen on täyttänyt 8 vuotta 20.06.2020

Kuvat © tallin omaisuutta

03/21 ERJ-I tilaisuus


Luonnekuvaus

Rubidia on perso herkuille ja rapsutuksille, jos joku niitä sille tarjoaa, on ikuinen ystävyys taattu. Jos herkku sattuu vielä olemaan omena, on Rubi myyty. Rubin hoitaminen on melko helppoa, sillä ei sinänsä ole mitään oikkuja siinä. Varustaessa satulan kanssa voi olla hieman ongelmia, kun tamma yrittää luikerrella alta pois. Eläinlääkärikin saa tehdä kaiken rauhassa, kunhan ei ole neuloja. Rubilla on todellinen neulakammo, se ei siedä niitä yhtään. Tosin, jos omenoita on tarjolla, niin voi olla että piikitkin unohtuvat. Rubin selkään nousun joutuu tekemään hyvin varovaisesti, koska muuten tamma lähtee alta. Sen selkä on tutkittu ja satula todettu sopivaksi, joten selän varominen on tamman oma juttu.

Rubi on aika tavallinen ratsuna, se tekee kiltisti töitä. Toki jos sen antaa löysäillä, niin kyllä se sen tekee. Kouluratsastus on aina se pakollinen paha, vaikka tamma kyllä kiltisti meneekin. Mitään se ei kyllä siltikään anna ilmaiseksi, mutta jos ratsastaja osaa pyytää, ei ongelmia ole. Esteillä Rubissa on vähän opetusmestarin vikaa. Se hyppää upeasti ja tasaisesti, ei juurikaan katsele erikoisempiakaan esteitä. Mutta todella huonoista paikoista se ei kyllä hyppää, joten ihan niin kiltti se ei ole. Maastossa parhaiten Rubi toimii yksin, kaverin kanssa pitää olla sopiva hajurako.

Muut hevoset eivät ole oikein Rubin mieleen, se esittää purukalustoaan liian lähelle yrittäville. Jos joku siitä huolimatta pääsee tamman henkilökohtaiseen tilaan, se ei pelkää käyttää hampaitaan. Matkustus sujuu hyvin, kunhan kukaan muu hevonen ei ole juuri siinä iholla. Vieraat paikat ei aiheuta Rubissa sen kummempia reaktioita, se tekee töitä samalla tavalla kuin kotonakin. Kisojen hälinässä se jopa viihtyy, kunhan tosiaan se oma tila pysyy. Verryttelyt on välillä tamman kanssa hankalia, jos muut eivät tajua pysytellä vähän kauempana.

i. Rondi
hann, rt, 174cm
ii. Rauch iii. evm
iie. evm
ie. Yedra iei. evm
iee. evm
e. Buria
hann, rn, 168cm
ei. Beak eii. evm
eie. evm
ee. Gaspani eei. evm
eee. evm

08.03.2020 t. Pauwau Dragonblood (i. Dragonspirit)

i. Rubin isä Rondi on suurikokoinen rautias ori, joka on dominoinut kilpakentillä siitä lähtien, kun se siellä debyyttinsä teki. Ori teki nimensä tunnetuksi hyvin nopeasti, tosin oli sillä tunnettu ratsastajakin. Rondi onneksi päätyi oikeisiin käsiin, sillä kokemattomissa käsissä siitä olisi tullut ennemmin ongelmahevonen kuin huipputason estehevonen. Rondi on tulinen luonteeltaan, mikä ei ole helppoa suuren hevosen kanssa. Rondi on jättänyt jälkeensä satoja jälkeläisiä, joten niihinkin saattaa törmätä.

ii. Isänisä Rauch on kunnon kansikuvapoika, tämäkin suurikokoinen rautias on ihan samannäköinen poikansa Rondin kanssa. Rauch on päässyt komeilemaan jopa muutamankin lehden kanteen. Ori on niittänyt menestystä aina 160cm Grand Prix -luokissa asti. Kilpailu-uransa jälkeen ori vaihtoi jalostukseen, jossa se olisi ollut kovin haluttu, mutta omistajat halusivat käyttää sitä säästeliäästi. Siksi Rauchin jälkeläismäärä on hyvin maltillinen moneen muuhun huippuoriin verrattuna. Kaikissa tapahtumissa ori on tuttu näky, sillä ori nauttii esiintymisestä, joten se kerta toisensa jälkeen pääsee vielä vanhoilla päivilläänkin tekemään mitä rakastaa.

ie. Rubin isänemä taasen on hieman pienempi ruunikko Yedra. Tamma teki vaikuttavan uran esteradoilla, vaikkakin se oli hieman lyhyehkö. Yedra haluttiin varsottaa ensimmäisen kerran ajoissa, jonka jälkeen oli tarkoitus jatkaa kilpauraa. Tamman jalat alkoivat kuitenkin oireilla tauon aikana, eikä Yedraa nähty kilparadoilla ensimmäisen jälkeläisen jälkeen. Ruunikko pääsi viettämään jalostustamman elämää, jossa se viihtyy myöskin. Tamman mielipuuhaa onkin kaitsea muidenkin varsoja, eikä se varmasti päästä ketään hyppimään nenille.

e. Rubin emä Buria toimi kilpauransa ajan nuoren ratsastajan ratsuna. He kisasivat korkeimmillaan 135cm kansallisia luokkia, jonka jälkeen Buria siirtyi siitokseen. Ratsastaja tarvitsi enemmän ponnua omaavan hevosen, kun Burialta loppui potentiaali. Ruunikko tamma on aina ollut luonteeltaan helppo käsitellä, eikä sitä hetkauta mikään. Vanhempiinsa nähden helppoluonteinen tamma siis. Buriasta tuli oikein mukava emä muutamalle varsalle, kun oli ensin oman juniorinsa auttanut esteradoilla alkuun.

ei. Emänisä Beak on tehnyt uraa lähinnä kenttäratsastuksen puolella. Suuri ruunikko ori teki kovaa jälkeä kenttäkisoissa, vaikka kouluratsastus ei ollutkaan sillä kovin vahvaa. Se on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla ja se on ollut suosittu sekä kenttä- että estehevosten jalostuksessa. Beak on hieman haastava luonteeltaan, mutta ihan käsiteltävissä. Tulisuutta ei silti puutu, joka on ollut eduksi maastoesteillä, jotka olikin orin paras osuus. Orin jälkeläisiä voikin nähdä niin kenttä- kuin estekisoissakin.

ee. Emänemä Gaspani on nätti musta tähtipäinen tamma, mutta ulkonäkö hämää. Tamma on todella haastava ratsastaa ja kuumaverinen tapaus. Oikeaa ratsastajaa haettiin pitkään, mutta kun se löytyi, alkoi tamman tulokset esteradoilta parantua. Lopulta Gaspani oli lyömätön esteradoilla, kunhan sama ratsastaja pysyi, joka ymmärsi tamman sielunelämää. Tamman siitoskäyttöä mietittiin pitkään, mutta pitkän pohdinnan jälkeen Gaspanilla päätettiin tehdä ainakin yksi varsa. Tiedä sitten kenen idea oli käyttää haastavaa kenttäoria kuumaverisille tammalle.

Kilpailutulokset

Esteratsastus vt. 10 / 9
Ominaisuuspisteet (ERJ) 5639.94 Kuuliaisuus ja luonne 3182.08
Hyppykapasiteetti 1228.93 Rohkeus 1228.93

Päiväkirja ja valmennukset

10.02.2021 - Tarhakaveria etsimässä (kirjoittajana omistaja)

Rubille oli pitkään etsitty sopivaa tarhakaveria, koska se oli hieman yksinäinen, vaikkakin hylkäsi kaikki kaveriehdokkaat. Hampaat aina vilahtelivat, kun yritettiin tammaa tutustuttaa johonkin uuteen kaveriin. Kukaan ei kelvannut Rubille, se on hyvin tarkka, ettei päästä ketään iholle. Mutta tähän asti se ei ole ketään sietänyt edes samassa tarhassa, juuri ja juuri viereisessä. Joten se on joutunut viettämään aikaansa yksin, vaikka hyvin selvästi kaipasi edes jonkinlaista seuraa. Ei siitä koskaan tulisi sellaista, joka rapsuttelisi tarhakaveriaan, mutta olisi kiva joku kaveri olla.

Sitten talliin muutti uusi tamma, Laffy Taffy eli ihan vain Taffy. Rubin kanssa oli jo hieman luovutettu, joten ei edes ajateltu, että Taffya voisi kokeilla. Kimo tamma päätyi kuitenkin Rubin viereiseen tarhaan ja yllättikin kaikki, mukaanlukien ruunikon tamman. Yksi päivä ihmeltetiin, kun Rubi ja Taffy olivat turvat melkein vastakkain vierekkäisistä tarhoista.
"No jopas, mä en olisi uskonut tämän päivän koittavan", tokaisin Sinille.
"Joo, ei ollut ihan odotettavissa kun Rubi on hylännyt jo niin monta ehdokasta", tyttökin naurahti. Me tehtiin heti suunnitelma, että tammat saisivat vielä tutustua aitojen yli, kunnes niitä kokeiltaisiin samaan tarhaan. Se voisi olla katastrofi ja Taffy jouduttaisiin siirtämään johonkin muuhun tarhaan.

Rubin viereinen tarhakin oli nimittäin aina iso ongelma, koska jos se hylkäsi jonkun tarhakaveriehdokkaan, ei sitä voinut enää laittaa viereiseen tarhaan, koska Rubi ei sietänyt enää sitäkään vähää toista hevosta. Joten jos oli mahdollista, niin se tarha pysyi tyhjänä. Taffy oli ollut pakko laittaa siihen, koska kaikki muut olivat jo käytössä ja uudet vasta rakennettavina. Mutta jotain iloa siitäkin oli, jos tammat tulisivat toimeen vielä samojen aitojen sisäpuolella. Kumpaakaan ei haluttaisi rikkoa nimittäin.

4.2.2021 - Estevalmennus (valmentajana Minni)

Ratsastaja oli kerennyt jo verrytellä ruunikon tamman kun saavuin paikalle. Muuttaessani esteiden korkeuksia keskustelimme vielä Rubiksi esitellystä tammasta ja muutamasta aiheesta johon ratsastaja halusi tänään kiinnitettävän huomiota. Ensimmäisellä kierroksella ratsukko sai suorittaa kokonaisen radan 100-110 sentin esteillä. Korkeudellisesti radassa ei ollut mitään haastavaa ratsukolle ja Rubi hyppäsi jokaisen esteen korvat hörössä, hyvällä tyylillä ja ilman mitään mukinoita. Tästä suorituksesta sain itselleni hyvän lähtökohdan ja pohjalinjan tamman suorittamiselle.

Seuraavalle kierrokselle ohjeistin ratsastajaa tekemään hieman lyhyemmän tien viimeiseen esteväliin jolloin minimoitaisiin mahdollisuus sille että Rubilla menisi kuppi täysin nurin siitä jos lähestyminen ei olisikaan sellainen mistä tamma haluaisi hypätä. Alkurata sujuikin todella hyvin, mutta ilmeisesti tamma aavisteli mitä oli tulossa sillä se hieman, kiemurteli lähestymisessä, tehden siitä näin entistä hankalemman itselleen. Ilmeisesti ratsastaja oli kuitenkin päättänyt että siitä hyvästä tamma saisi hypätä esteen ja tuo painoi juuri oikeassa kohtaa pohkeensa kiinni ruunikon kylkiin ja kiellon sijaan Rubi hyppäsi esteen vaikka suoritus ei ollut se tyylikkäin.

Kehuin ratsastajaa tästä valinnasta ja ratsukko sai suorittaa radan vielä kerran samalla tavalla, ennen kuin vaikeita lähestymisiä lisättiin myös muihin väleihin. Lopulta muutamat vaativammat lähestymiset onnistuivat ihan hyvin ja Rubi suostui hyppäämään myös hieman vaativimmista paikoista. Onnistuneen suorituksen jälkeen ratsukko sai aloittaa itsenäiset loppuverryttelyt samalla kun annoin ratsastajalle vielä muutaman vihjeen ja neuvon tulevaan. Ratsastaja oli huomannut hyvin valmennuksen aikana myös itse miten Rubi oli helpoin saada hankalammistakin paikoista esteiden ylitse joten ohjeistin ratsastajaa jatkamaan samoja harjoituksia kotona, vaikka matalammilla esteillä jotta tammalle saataisiin rakennettua luottoa siihen että se pääsee ylitse vaikka linja ei olisi suora tai muuten vain se paras mahdollinen.