Pauwau Showjumpers

BubbliciousERJ-I

Lempinimi Bubba
Rotu, sukupuoli saksalainen ratsuponi (62,5%), ori
Syntymäaika 07.06.2020
Säkä, väri 145cm, musta
Maahantuoja Pauwau Showjumpers
Omistaja Nerita VRL-12557, Pauwau Showjumpers
Painotus Esteratsastus
Koulutustaso 110cm
Rekisterinumero VH21-029-0072
hevonen on täyttänyt 8 vuotta 07.12.2021

Kuvat © tallin omaisuutta

08/22 ERJ-I - tilaisuus


Luonnekuvaus

Bubba on sellainen perinteinen riiviöponi. Missä tapahtuu, siellä Bubba. Musta poni on aina pahanteossa ja jos se ei ole pääjehuna, aivan varmasti se on muuten onnistunut livahtamaan mukaan. Ja jos joku on päässyt karkuteille, on varmaa, että Bubba löytyy karkuteiltä myös. Hoitaessa poni tykkää kiusata pieniä tyttöjä, mutta tomerat neidit saavat kyllä Buban kuriin. Sen kanssa ei saa antaa yhtään periksi, koska se hyödyntää tilanteen kyllä. Hoitaminen on aina vähän taitolaji, mutta kaikkien yllätykseksi suitsiminen on todella helppoa. Ehkä Bubba ajattelee, että hoitaminen on siinä ja sitten pääsee töihin.

Alkuun ratsuna poni on vähän löysä ja luistaa kyllä hommista, jos sen vain antaa. Bubbaa tarvitsee alkuun ratsastaa hyvin päättäväisesti, jotta sen saa hereille. Se onkin hieman diesel-tyyppinen, kuin taskuraketti. Mutta kun ponin saa vauhtiin, sitten sitä ei saakkaan jarrutettua. Koulutuuppailu on Buban mielestä kamalan tylsää, mutta siihenkin se taipuu, kunhan osaa pyytää. Välillä poni saattaa testailla ratsastajaansa pukittelemalla, mutta jos ei nyt ihan ensimmäisestä lennä alas, poni kyllä lopettaa nopeasti. Esteitä poni rakastaa ja se onkin sitten lopulta melkoinen opetusmestari esteillä. Bubba hyppää hyvin, tosin vauhtia sillä meinaa olla aina liikaa. Lasten kanssa ponia ei voi päästää maastoon paitsi taluttajan kanssa, sillä Bubba voi keksiä mitä vain.

Ori on melko näppärä matkustaja, se on niitä harvoja hetkiä, kun ponilla ei ole mitkään kujeet mielessään. Varsinkin jos ruokaa saa, niin Bubba on oikein tyytyväinen oloonsa. Se matkustaa hyvinkin rennosti ja ei ole moksiskaan juuri mistään. Perillä saa olla tosin tarkkana, sillä Bubba on taitava livahtamaan omalle tutkimusretkelle. Sitä ei aina ihan hyvällä katsota, sillä Bubba tykkäisi vieraille nättien ponitammojen luona.

i. Bubbly Boy
drp 50%
ii. Babycham hann iii. evm
iie. evm
ie. Connive nf iei. evm
iee. evm
e. Wordplay
drp 75%
ei. Sergent xx eii. evm
eie. evm
ee. Zooecium wpb 50% eei. xx
eee. wC

01.02.2022 t. Bubble Bath Wau (e. Wifey Material)

i. Buban isä on mustanruunikko ratsuponiori, joka on melko tuttu näky ratsuponien suvuissa. Bubbly Boy on ihan kärkikastia poniluokissa ja se hyppääkin 130 sentin ratoja, mikä on aika hyvin 146 senttiseltä ponilta. Jalostuksessa sitä on käytetty reippaasti, koska orin rakenne ja luonnekin on oikein hyvät. Niitä onkin Bubbly periyttänyt ihan hyvällä menestyksellä, joten ei ihme jos sitä halutaan vieläkin enemmän käyttää jalostukseen. Sen oma sukukin on hieman harvinaisempaa sorttia, mikä on lisännyt ihmisten kiinnostusta.

ii. Babycham oli hieno hannoverori, jonka elämä päättyi ihan liian aikaisin. Musta ori oli lupaava estehevonen ja kerkesi aloitella melko hienosti uraansa jo vähän isommissa luokissa. Sitä oli keretty muutamalle tammalle jo käyttämään, vaikka ori oli vasta 8-vuotias. Yksissä kisoissa sitten Babychamille sattui arviointivirhe ja se rysäytti esteen sekaan pahasti. Vammat orilla oli sitä luokkaa, että 167 sentinen hannover jouduttiin lopettamaan radalle. Orista onneksi jäi muutama erittäin lupaava jälkeläinen, jotka pääsivät jatkamaan siitä mihin Babycham jäi.

ie. Connive on suloinen new forest tamma. Ruunikko, 142 senttinen, tamma on kovin yritteliäs tapaus, vaikkakin vähän laiska. Connive toimi pitkään erään perheen lasten ponina, joten se on päässyt usein luistamaan hommista. Poni myytiin eteenpäin, kun lasten kiinnostus ratsastusta kohtaan loppui. Connive päätyi eräälle saksalaiselle kasvattajalle, joka kaivoi ponista vielä esteratsun kisoihin saakka ja teetti sillä pari varsaakin. Tamma on kerennyt monenmoista ja nyt se onkin ansaitulla eläkkeellä kasvattajan luoja kaitsemassa vähän muiden varsoja.

e. Wordplay on kaunis, musta saksalainen ratsuponi. 139 senttinen tamma on luonteeltaan hieman vekkuli, se kyllä jallittaa ihmisiä tilaisuuden saadessaan. Wordplay on kilpaurallaan johdannut kaksi pientä tyttöä poniluokissa aina 110cm radoille asti. Molemmilla tytöillä tuli silloin ikä ja pituus vastaan, sekä halu kivuta korkeampiin luokkiin. Tamma myytiin eteenpäin ja se päätyi eräälle rouvalle. Rouva päätti teettää Wordplaylla kaksi varsaa, koska olihan se ihana. Toiselle jopa valikoitui ihan huippuori isäksi, toinen oli enemmän perustasoa. Vaikka rouva itse ei ratsasta Wordplaylla, on tamma päässyt viihdyttämään tämän lapsenlapsia.

ei. Buban suvusta löytyy kaikenlaista. Sen emänisä on ruunikko englantilainen täysiverinen Sergent. Ori aloitti uransa laukkapuolella, mutta sitä pidettiin todella hankalana, ellei jopa hulluna, ja se ei oikein juossut. 165 senttinen Sergent päätettiin pistää huutokauppaan ja sen ajateltiin päätyvän teuraaksi, koska eihän kukaan hullua hevosta halunnut. Kaikkien yllätykseksi nuori poika voitti huutokaupan. Pojalle naurettiin, mutta liian aikaisin. Poika uudelleenkoulutti Sergentin ja sai siitä itselleen estehevosen. Ori muuttui hullusta oikein kivaksi hevoseksi, joten muutamat ovat sitä jalostukseenkin käyttäneet. Mysteeriksi jäi, mitä laukkatallilla tehtiin, että nuoren pojan käsiteltävissä oleva ori muuttui "hulluksi".

ee. Zooecium oli musta, isoilla merkeillä varusteltu welsh part bred. Tamma oli enemmän yleisponi, sillä se kilpaili sekä koulussa että esteillä. 142 senttinen tamma oli melko tasainen suorittaja molemmissa lajeissa, vaikka välillä se osasi muuten olla vähän hankala. Mitään se ei antanut ratsastajilleen ilmaiseksi, joten se oli oikein hyvä muutaman nuoren opetusponi. Zooecium varsoi vain kerran ja sekin tapahtui melko korkeassa iässä, joten toista varsaa ei keretty tekemään. Musta tamma lopetettiin 22-vuoden iässä, kun vanhuus alkoi painaa tällä päälle.

Kilpailutulokset

Esteratsastus vt. 6 / 5
Ominaisuuspisteet (ERJ) 2461.23 Kuuliaisuus ja luonne 814.14
Hyppykapasiteetti 852.87 Rohkeus 794.22

Päiväkirja ja valmennukset

20.05.2022 - Päiväkirjamerkintä (kirjoittajana omistaja)

"Ei voi olla totta", mä puuskahdin. Pieni musta poni viiletti tallipihalla onnessaan, kun mä olin taluttamassa toista ponia ulos. En mä voisi sanoa olevani yllättynyt, kun viilettävä poni oli Bubba. Mitä mä ponia tiesin, ei sitä saisi ihan heti kiinni, mutta ei se lähtisi pidemmällekään. Joten mä päätin jatkaa suunnitelmaani ja viedä nyt käsissä olevan Chilin tarhaan. Sitten apuvoimia ja herkkuja, sekä Buban metsästykseen. Chili hieman ihmetteli, kun toinen poni sai painella vapaana, mutta se sentään meni kiltisti omaan tarhaansa päiväheinille.

Sitten olikin vuorossa Bubba, tuo pieni ja monesti melko ärsyttävä otus. Mä hain kaksi tallityöntekijää hommistaan avuksi ja kaikilla oli jotain herkkua, millä houkutella poni. Ja jotta elämä ei olisi liian helppoa, ponilta puuttui riimu päästä. Sekin pitäisi sitten etsiä ja tässä tapauksessa se voisi olla missä päin pihaa tahansa. Ensin piti kuitenkin metsästää poni, joten kaikilla oli riimu ja naru mukana. Jos ponit osasivat näyttää huvittuneilta, niin Bubba näytti. Sitä nauratti, kun kolme typerää ihmistä yritti lähestyä sitä kiinniottoaikeissa.

Tätä poniahan ei herkuilla huijattu, joten kauraämpärin ravistelu oli aika turhaa. Jokaikinen kerta sitä kuitenkin kokeiltiin, jos tällä kertaa. Yleensä poni antoi kiinni, kun sitä ei enää huvittanut leikkiä hippaa tai sen sai saarrettua johonkin nurkkaan. Nytkin se oli tavoitteena ja me yritettiin paimentaa sitä kohti maneesin ja tallin nurkkaa, josta se ei pääsisi livahtamaan. Itseasiassa oli meillä tyhjän maneesin ovikin auki, jos Bubba sinne päättäisi yrittää. Tällä kertaa kiinniotto onnistuikin melko nopeasti, kun meillä oli selkeä suunnitelma. Pian poniori oli nurkassa ja toinen tallityöntekijöistä sai sujautettua riimun Buballe päähän. Tämä lähti viemään oria karsinaansa, jotta me päästäisiin kaikki jatkamaan hommiamme.

05.06.2022 - Päiväkirjamerkintä (kirjoittajana omistaja)

Mua jännitti aina paljon enemmän, kun joku muu kilpaili mun hevosilla tai poneilla. Tänään oli Bubba menossa ensimmäistä kertaa uuden ratsastajansa Claran kanssa radalle kisoissa. Ratsukko oli päässyt treenaamaan ahkerasti kotona, joten tyttö kyllä tiesi jo Buban ja miten sitä kuului ratsastajaa. Eikä pelännyt kun orilla vauhti vain kasvoi. Silti mua jännitti, miten kaksikon debyytti menisi. Mulla oli itsellä hyvin aikaa, joten auttelin meidän porukan kaikkia ratsukoita. Mä autoin varusteiden laitossa, kävelin ratoja, kävin neuvomassa verryttelyissä ja nostelin verkkaesteitä halutuiksi sekä kävin katsomassa mahdollisuuksien mukaan ratoja. Claraa selkeästi myös vähän jännitti, joten mä yritin myös katsoa tytön perään. Tämä rupesi pikkuhiljaa valumaan verryttelyyn mustan ponin kanssa. Mä lähdin sinne kaksikon vanavedessä.

Bubba vaikutti yllättävän hyvältä verryttelyssä, se keskittyi harvinaisen hyvin heti töihin ja ei yrittänyt mitään temppuja. Claralla näytti olevan homma hallussa, joten mä vain nostelin esteitä ja sanoin muutamasta pienestä asiasta, mutta muuten annoin tytön itse tehdä. Vähän alkoi orin vauhti kiihtyä, mutta normaaliin verrattuna melko maltillisesti. Kun oli enää muutama ratsukko ennen kaksikon starttivuoroa, ruvettiin siirtymään kisaradan läheisyyteen ja sitten kaksikko pääsikin radan puolelle odottamaan. Mä rupesin jännittämään ja mietin, uskallanko edes katsoa. Bubba nimittäin osasi ruveta myös hankalaksi, mitä mä tietysti en toivonut. Ratsukko sai lähtömerkin ja mun teki mieli lähteä pois, mutta jäin kuitenkin katsomaan. Poni lähti kuin tykin suusta, mutta näytti jopa yllättävän hallittavissa olevalta. Ainakin ulospäin näytti, että Claralla oli jonkinlainen jarru olemassa. Mä pidätin hengitystäni loppuradan, koska se näytti hyvältä. Vauhti oli järkevä, puomit pysyivät ylhäällä ja se oli siistinnäköistä menoa. Mä olin ylpeä Carlasta ja Bubasta, kun kaksikko veti ison luokan kärkeen tässä vaiheessa.