Pauwau Showjumpers

Creep It RealERJ-I

Lempinimi Retku
Rotu, sukupuoli saksalainen ratsuponi (75%), ori
Syntymäaika 08.06.2020
Säkä, väri 145cm, mustankimo
Maahantuoja Pauwau Showjumpers
Omistaja Nerita VRL-12557, Pauwau Showjumpers
Painotus Esteratsastus
Koulutustaso 110cm
Rekisterinumero VH21-029-0024
hevonen on täyttänyt 8 vuotta 08.01.2021

Kuvat © tallin omaisuutta

07/22 ERJ-I - tilaisuus


Luonnekuvaus

Creep It Real on hiukan hämmentävä tapaus. Sen mielialat voivat vaihdella hyvinkin nopeasti aivan päinvastaiseen. Ensin se on innoissaan tekemässä jotain, seuraavaksi se sitten mököttääkin nurkassa. Retku on hyvin monimutkainen tapaus, mutta jos siihen jaksaa tutustua, pääsee sen sielunelämästä vähän perille. Vaikka kukaan ei pysykkään orin perässä. Eläinlääkäriä Retku ei voi sietää, mutta muut hoitotoimenpiteet sen kanssa sujuvat kyllä ihan hyvin. Vaikka se aloittaisikin mököttämisen kesken kaiken. Vaikka mielialat vaihtelevat jatkuvasti, se olisi silti aina innolla siellä missä tapahtuu. Retku ei haluaisi jäädä mistään paitsi, mutta onneksi ihan kaikkeen poniori ei pääse osallistumaan, vaikka kovin haluaisikin.

Retkun ratsastaminen on toisinaan mielenkiintoista. Se saattaa ensin olla hyvin herkkä ja eteenpäinpyrkivä, seuraavaksi sitten ollakin hieman laiska ja ei meinaa kuunnella. Retkun kanssa pitää vain jaksaa puskea läpi se mökötysvaihe, että poni palautuu taas iloiseksi ja innokkaaksi. Esteillä mieliala pysyy paremmin yllä, sillä hyppääminen on se lempihomma. Retkulla on hieman omanlaisensa hyppytyyli, mutta siinä ei sinänsä ole mitään vikaa ja puhtaasti se menee esteistä yli. Maastoilu on hieman riski orin kanssa, mutta pääasiassa se menee nätisti maastoillessa. Luonnon helmassa ei tule ihan niin herkästi mökötettyä, joten niin poni kuin ratsastajakin voi vain nauttia rauhassa.

Retku on vähän ilkeä muita kohtaan, joten se tarvitsee sopivan tarhakaverin. Se kiusaa pienempiä ja heikompia, joten sen kanssa on parempi laittaa joku vahvempi persoona, jottei kaveri jää orin jalkoihin. Rekassakin siis on syytä aina vähän katsoa, kenen viereen poni päätyy. Muuten sillä ei ole ongelmia lastauksessa ja matkustamisessa, eikä sen puoleen itse kisapaikoilla. Retkun mieliala pysyy yleensä helpommin korkealla kisoissa, sillä ori nauttii siitä fiiliksestä. Se tykkää myös esiintyä, joten se suorittaa paremmin kisoissa kuin kotona, joka on tietysti ihan mukavaa.

i. Nighttime Is The Right Time
drp (50%)
ii. Head In The Clouds ox iii. evm
iie. evm
ie. It's Time wB iei. evm
iee. evm
e. Born Wicked
conn
ei. Darker Than My Heart eii. evm
eie. evm
ee. Oh My Goth eei. evm
eee. evm

18.03.2021 t. Mochaccino Wau ERJ-I, KTK-III (e. Thai Spiced Latte)
12.05.2021 t. Sycamore Real Bad EV-II (e. 21 Bad Ideas)

i. Nighttime Is The Right Time eli Tim, on säpäkkä ja tulinen siro ratsuponi. Korkeutta orilta löytyy vain 139 senttiä, mutta luonnetta senkin edestä. Tim on hankala käsitellä ja täysiverisuvun takia ori on niin siro, ettei punaruunikolle meinaa löytyä ratsastajia. Sopivan ratsastajan kanssa se kyllä menisi esteratoja ja lujaa, mutta monikaan tarpeeksi pieni ratsastaja ei uskalla Timillä mennä. Oria on käytetty harkitusti jalostukseen ja hyvin tarkkaan valikoiduille tammoille, jotta saataisiin Timiltä vain tietyt ominaisuudet jalostettua eteenpäin.

ii. Head In The Clouds on näyttävä musta, 150 senttinen arabiori. Ratsun ura ei Cloudilla ole kummoinen. Se osaa kyllä perusjutut ja pääsee pienistä esteistä yli, mutta ratsastus on sille lähinnä humputtelua. Ori on kunnostautunut näyttelyiden puolella ja onkin ihastelujen kohteena upean kiiltävän mustan karvansa kanssa. Cloud ei ole kovin tunnetusta suvusta, eikä sitä ole hirveästi käytetty jalostukseen, vaikka onkin komea rakenteeltaan. Muutamia ratsuponi ja ihan arabialaisia jälkeläisiä orilta löytyy, jotka ovat menestyneet vaihtelevasti.

ie. It's Time on suloinen ruunikko tamma, jolla on suuret merkit niin päässä kuin jaloissakin. 133 senttiä korkea tamma ei kuitenkaan ole ihan helpoimmasta päästä. Maastakäsin se on vain aikuisten käsiteltävissä, mutta ratsuna se toimii lapsillakin. Kipakkuutta Innalta löytyy, joten ihan aroimpien lapsien ratsu se ei ole. Se on oikein näpsäkkä esteratsu ja se onkin tuonut monet ruusukkeet kotiin. Varsoja ruunikolta löytyy kaksi kappaletta.

e. Born Wicked ei vastaa virallista nimeään yhtään, vaan on päinvastoin lempeä ja rauhallinen tamma. 142 senttinen mustankimo connemaratamma on monien suosikki ihanan luonteensa takia, niin hoitaessa kuin ratsastaessa. Se on suorittanut tasaisen varmasti esteratoja nuorten ratsastajien kanssa, mutta todellinen luonnonlahjakkuus Wicky on emänä. Tamma on pyöräyttänyt maailmaan kolmee ihanaa varsaa, mutta se myös kaitsee muiden varsoja. Se on myös toiminut sijaisemänä varsalle, joka menetti oman emänsä. Tamma vain yksinkertaisesti on kiltti enkeli, joka ei meinaisi tehdä pahaa kärpäsellekään.

ei. Darker Than My Heart on nimensä mukaisesti oikein syvän musta väriltään. 144 senttinen ori on komea ja ponioriksi oikein mukava käsitellä. Darcya on monesti luultu ruunaksi sen leppoisan luoteen takia. Sen voi antaa kenelle vain käsiteltäväksi. Kilpakentillä ori on käynyt niin hyppäämässä kuin kouluaitojenkin sisällä. Se on pärjännyt näppärästi molemmissa lajeissa ja ollutkin oikein monitoimiponi sekä hyvä opetusmestari. Oria on käytetty reippaasti jalostuksessa sen hyvän luonteen ja ihan nätin rakenteenkin vuoksi. Se onkin jättänyt liudan oikein hyviä harrastusponeja jälkeensä.

ee. Oh My Goth, kutsumanimeltään Dot oli mustankimo tamma. 140 senttiä korkea tamma oli hieman nyrpeä luonteeltaan. Sen kanssa tuli toimeen vain harvat ja valitut, mutta se ei koskaan ollut kovin seurallinen poni. Dot nähtiin useampaan otteeseen esteradoilla, kunnes se siirtyi siitoshommiin. Tamma varsoi kaksi kaunista varsaa, joista tuli hienoja aikojen saatossa. Varsoja oli tarkoitus tammalla tulla enemmänkin, mutta Dot menetettiin hankalalle ähkylle toisen varsan jälkeen.

Kilpailutulokset

Esteratsastus vt. 6 / 5
Ominaisuuspisteet (ERJ) 2465.05 Kuuliaisuus ja luonne 940.83
Hyppykapasiteetti 749.47 Rohkeus 774.75

Päiväkirja ja valmennukset

10.06.2022 - Päiväkirjamerkintä (kirjoittanut omistaja)

Retku laidunsi aina kahdestaan meidän hannoverori Zeken kanssa monestakin syystä. Zeke on sille sopivaa seuraa, koska se on kiltti, mutta ei anna kimon ponin hyppiä nenille. Ei kaksikko ylimpiä ystävyksiä ole, mutta tulevat toimeen omalla, vähän pienemmällä laitumella. Muutenkin välillä näiden hevosmäärien kanssa laidun- ja tarhakaverit olivat yksi palapeli. Yksi tulee toimeen kaikkien kanssa, yksi vain tiettyjen ja joku ei kenenkään. Retku kuului näihin hankaliin, se kaipasi kaveria, mutta kukaan ei oikein kelvannut. Lopulta orille löytyi kuitenkin Zeke kaveriksi. Kaksikko oli nyt saanut olla yötä ulkona, joten mä lähdin hakemaan Retkua sisälle. Sillä olisi ohjelmassa valmennus, mutta oli parempi, että itse hakisin sen ratsastajalleen sisälle valmiiksi.

Laitumella vaan ei ollut kuin yksi kimo ja se oli Zeke. Pikaisella tarkistuksella sähköt oli päällä ja kaikki langat olivat pystyssä. Hetken mä seisoin vain hämmentyneenä paikoillani, koska olin ihan varma, että ponin täällä olisi pitänyt olla. Sitten mä soitin talliin ja pyysin varmistamaan, ettei Retkua ollut joku hakenut jo sisälle. Ei kuulemma näkynyt sielläkään. Sitten viereisen laidunlohkon hevoset kerääntyivät portille, ilmeisesti herkkujen tai sisälle pääsyn toivossa. Mun piti oikein hieraista silmiäni, sillä joukon mukana oli myös Retku. Kaikki nelijalkaiset olivat sulassa sovussa portilla, myös tämä päällepäsmäriponi. Päätäni pudistellen mä menin nappaamaan poniorin kiinni. Sitten oli vain yksi asia selvitettävänä. Oliko joku vahingossa laittanut Retkun väärälle laitumelle vai oliko tämä jotenkin itse keksinyt tavan päästä sinne?

05.06.2022 - Päiväkirjamerkintä (kirjoittanut omistaja)

Mä katseln tarkkaavaisesti, kun meidän yksi poniratsastaja Minea lämmitteli Retkua kentällä. Ratsukolla oli estevalmennus ja mä olin kerrankin katsojan roolissa, sillä valmennuksen piti muualta vierailemaan tulltu valmentaja Laura. Itsekin pääsisin vielä Lauran silmän alle ratsastamaan, mutta nyt mulla oli juuri sen verran luppoaikaa, että pääsin seuraamaan valmennusta. Retku näytti olevan toistaiseksi hyvällä tuulella, joten ainakin alku vaikutti lupaavalta. Kentältä löytyi ties mitä esteitä, joten vielä oli mahdoton sanoa, mitä tehtäviä Laura ratsukolle teettäisi. Muiden valmennuksia oli aina kiva katsella ja mä tykkäsin seurata meidän ponien menoa, kun harvemmin itse niillä ratsastin. Hannovereissa on tarpeeksi hommaa ja pituuskin hieman rajoittaa.

Retku oli hyvällä fiiliksellä tänään töissä ja kimo mennä putkutteli Minean kanssa. Mä huomasin pienistä eleistä, että se oli alkamassa mököttämään, mutta sitten ori pääsi hyppäämään. Jumppasarjat oli selkeästi tänään teemana, mikä oli sinänsä hyvä. Retkulle tälläiset on hankalia, sillä sen erikoinen hyppytyyli ei ole ihan paras tämmöisiin tehtäviin. Minea ja Retku saivat käyttää paljon aivojaan, keksiäkseen tavan päästä jumppasarjasta hengissä. Ensimmäiset yritykset oli melko huvittavia seurata, sillä kimolla ponilla oli suuria vaikeuksia sovittaa askeleitaan sarjalle. Sitten joku lamppu syttyi Retkun päässä ja se sai kuin saikin askeleensa sopimaan. Musta oli hienoa seurata, kuinka vähän hölmö poniori ja nuori ratsastaja löysivät ongelmien kautta ratkaisut tekemiseen ja saivat homman rullaamaan.

Valmennuksen jälkeen poni sekä ratsasaja olivat hikoilleet. Mä lupasin lähteä ratsukon mukaan jalan maastoon loppukäynneille, sillä Retku ei aina siellä ollut luotettavin tapaus. Samalla sain kyseltyä Minealta fiiliksiä valmennuksesta. Nuoren tytön kasvoilta näkikin pitkälti kaiken oleellisen, sillä ne loistivat kilpaa auringon kanssa. Musta oli kivaa tarjota nuorille ratsastajille laadukkaita poneja ratsastettavaksi ja valmentaa heitä. Samalla mä sain sopivan kokoisia ratsastajia poneille, koska niitä ei nyt valitettavasti puissa kasvanut. Pauwaussa oikeasti kävi monta mahdollista tulevaisuuden lupausta, nuorimmat ratsastivat poneja ja jossain vaiheessa porukkaa siirtyi puoliverisiin. Minea kävisi kohta pitkäksi poneille, mutta vielä tämä saisi nauttia Retkun ja muiden ratsastamisesta. Tytöllä ja kimolla ainakin homma tuntui luistavan.