Banzai Dressage

Grapefruit Cosmo

KRJ-III
Kuvat © Fee-Fotografie

LempinimiGrace Maahantuoja Nerita
Rotu, sukupuolihannover, tamma OmistajaNerita VRL-12557, Banzai Dressage
Syntymäaika27.06.2018 PainotusKouluratsastus
Säkä, väri165cm, rautias KoulutustasoGrand Prix
RekisterinumeroVH19-011-0146
hevonen on täyttänyt 8 vuotta 27.06.2020

elokuu 2023 KRJ-III tilaisuus


Luonnekuvaus

Vatsanalusta harjatessa, nisiä pestessä sekä satulavyötä kiristettäessä saa olla tarkkana; Grace näykkii, ja jos ei yllä, se polkee jalkaansa sekä kiemurtelee. Potkimista tamma ei toistaiseksi ole harrastanut, eikä kyllä tarvitse aloittaakaan. Näykkimisessä sun muussa on aivan tarpeeksi! Tapakoulutus ei toistaiseksi ole tuottanut tulosta, eikä sen suhteen kannata pidätellä hengitystään, sen verran kauan Grace on tätä tehnyt. Muihinkin hoitotoimenpiteisiin suosittelen silkkihansikkaita. Raudikko kutiaa herkästi, ei välitä vedestä (sietää lämpimän veden, viileä ei kelpaa kesähelteilläkään), turhautuu harjansa letitykseen sekä moneen muuhunkin vähänkään pidempikestoiseen työhön. Paikoillaan seisominen ei tosiaan ole tämän hevosen vahvuus.
Talutettaessa Grace kiertää jokaisen vesilätäkön, saattaa tehdä täysstopin portille tai trailerin rampin eteen, tanssahtelee ja pörisee vireässä ravissa vähänkään kovemmilla pakkasilla tai tuulisella kelillä. Sadesäällä raudikko on ensimmäisenä portilla kiljumassa haluavansa sisälle – ja ihmisen lopulta tullessa hakemaan Hänen Armoaan talliin kuivattelemaan tamma ampaisee portista kuin ammuttuna suostumatta kävelemään. Puolijuoksua sisälle, NYT! Matkustaminenkaan ei, kuinka ollakaan, suju joka kerta rauhallisesti. Mikäli matkaseura ei kelpaa tai heinät loppuvat, tamma ilmoittaa asiasta kimeällä vinkukiljahtelulla sekä tomeralla etujalan polkemisella. Muutoin Gracekin on, onneksi, ihan asiallisesti, vailla varsinaista matkastressiä.

Niin herkkyyttä kuin haastavuutta löytyy myös puoliverisen ratsastettavuudesta. Tamman reaktiot ovat äärettömän nopeita, tarkkoja ja teräviä niin hyvässä kuin pahassa. Hiemankin terävänpuoleinen pohje tai kantapään käyttöä saa Gracen syöksymään eteenpäin turpa nopeasti taivasta kohden nostettuna sellaista kamelinlaukkaa, ettei etenkään kouluratsulta moista odottaisi. Vähänkään liian voimakas tai pitkäkestoinen paine suussa taas saa Gracen vetämään itsensä virkkuukoukkunippuun sekä peruuttamaan, kunnes paine hellittää tai tamman takamus osuu johonkin. Silkkihansikkaat tulevat taas tarpeeseen.
Hyppääminen jätettiin laskuista hyvin nopeasti. Irtohypytys ei selvästikään ollut tamman mieleen, eivätkä ensimmäiset kokeilut ratsastajan kanssa saaneet Gracea innostumaan touhusta yhtään sen enempää. Sileätyöskentelystä tämä kuitenkin tykkää (ainakin oletusarvoisesti, kunhan ratsastaja ei häiritse), joten siinä on pysytty. Lisäksi Grace on muutoinkin lahjakkaampi koulu- kuin estepuolella. Kapasiteettia on selkeästi enemmän koulupuolelle, hyppytekniikkakin on vain keskiverto.
Tietysti raudikosta löytyy paljon hyvääkin. Ryhti, terve liikemekaniikka (erityispisteet irtonaisesta, ilmavasta ravista sekä jokaisen askellajin valtavasta hienosäätövarasta!), koko kehon hyvä taipuvuus ja vetreys, erinomainen kokoamiskyky. Gracen saa liikkumaan hyvin pienin avuin todella vaivattoman ja kevyen näköisesti koko kropan läpi, kokoamaan kauniisti sekä tekemään todella tarkkoja, siistejä tehtäviä siirtymisistä taivutuksiin ja niin edelleen. Tamma vain on tavattoman tarkka ratsastajastaan, nöyryyttä sille ei suotu yhtään eivätkä yhteistyötaidotkaan täydelliset ole. Vaikkei Gracen kanssa ihan joka toinen tai kolmaskaan ratsastaja tule juttuun, ei sopivien ratsastajien löytäminen täysin toivotonta ole.

Esiintyminen tuntuu miellyttävän Gracea tavattomasti. Niin näyttelykehissä kuin valkeiden kouluaitojen sisällä raudikko tuntuu vallan kehräävän mielihyväänsä saadessaan yleisöä erinomaisuudelleen. ..jota tamma ei välttämättä viitsi näyttää, mikäli kokee esittäjänsä/ratsastajansa pilaavan kuvionsa.
© Lissu T.

i. Griswald
hann, rt, 167cm
ii. Geomar
hann, prt, 166cm
iii. evm
iie. evm
ie. Wanderlust
hann, trn, 163cm
iei. evm
iee. evm
e. Sun Kissed
hann, tprn, 164cm
ei. Silhouette
hann, rn, 166cm
eii. evm
eie. evm
ee. Warm N' Toasty
hann, m, 160cm
eei. evm
eee. evm

10.10.2022hann-t. Banzai Vegai. Voodoo VH22-011-0257
15.01.2022hann-t. Banzai Fancy Fruit Saladi. Futuristic VH22-011-0065
14.05.2021hann-o. Banzai Chorizoi. Clayton Braden VH22-011-0047

Kilpailutulokset

Kouluratsastus vt. 10 / 10 Ominaisuuspisteet (KRJ) 6614.93
Kuuliaisuus ja luonne 2976.97 Tahti ja irtonaisuus 3637.96

31.05.2023 KRJ-Cup Banzai - Int I 5/57


Päiväkirja ja valmennukset

07.06.2023 - Kouluvalmennus (kirjoittajana omistaja)

Mun on pakko myöntää, että Grace on melko raskas hevonen. Sen kanssa saa olla niin varovainen ja tarkka kaiken kanssa, että sen kanssa ei voi koskaan oikein olla rennosti. Tänään ei ollut poikkeus, kun mä valmistauduin kouluvalmennukseen. Tamma ei ollut taas kauhean yhteistyökykyisellä päällä, joten hampaita sai varoa ja vähän jalkojakin, vaikka potkimista ei tämä harrasta. Grace oli happamalla päällä, ehkä vielä normaaliakin raskaampi tänään. Mutta ei auttanut kuin kestää, kun valmennus oli jo sovittu. Onneksi ulkona sentään oli kuivaa, niin ei tarvitsisi miettiä vesilätäköitä tai vesisadetta. Raudikko ei ollut mitenkään innoissaan, kun se olisi kerrankin viihtynyt ulkona ja mä hain sen töihin. Mä yritin vetää syvään henkeä ja olla hermostumatta, kun taas hampaat käväisivät lähellä kun kiristin satulavyötä.

Tamma meinasi jo protestoida mun noustessa selkään ja mä yritin vain olla mahdollisimman huomaamaton siellä. Mä valitinkin heti valmentajan saapuessa, että en tiedä tulisiko tänään mistään mitään. Valmentaja vain kannusti tekemään, sillä se oli toiminut aikaisemminkin. Joten me lähdettiin työskentelemään. Tänään keskityttiin ihan vain perusasioihin ja työstettiin eri askellajeja. Ja sitä, että mä en käytä apuja yhtään liikaa ja yritän istua selässä kuin en siellä olisi. On muuten helpommin sanottu kuin tehty! Grace onneksi lähti kivasti työskentelemään mun kanssa ja saatiin oikeinkin kivaa pätkää aikaiseksi. Lopulta tamma toimi kuin ajatus ja tehtiin parit avot ja sulutkin. Kaikki siirtymiset oli todella tarkkoja, mutta se teki ne rennosti. Näinä hetkinä me hetkeksi unohdin kuinka rasittava tamma on. Kunnes jalka heilahti vähän liikaa ja Grace totesi, että ei muuten käy. Semmoisen jälkeen joutuu taas keräilemään itseään ja hevosta, että meno näyttää edes siedettävältä taas.