Pauwau Showjumpers

ArraxxERJ-I, HANN-II

Lempinimi Ara
Rotu, sukupuoli hannover, ori
Syntymäaika 23.01.2018
Säkä, väri 168cm, ruunikko
Maahantuoja Dierk Mayer
Omistaja Nerita VRL-12557, Pauwau Showjumpers
Painotus Esteratsastus
Koulutustaso 150cm
Rekisterinumero VH21-011-0018
hevonen on täyttänyt 8 vuotta 23.01.2020

Kuvat © tallin omaisuutta

03/23 ERJ-I tilaisuus
08/23 HANN-II tilaisuus


Historia

Ensin oli Filigraf, joka opetti kokeneena konkarina Merit Kaldan hyppäämään suuria luokkia jo valmiiksi osaavalla hevosella. Sitten tuli Arraxx, tuolloin kuusivuotias ikäluokkakisoihin valmisteltu muttei tippaakaan sen enempää osaava hevonen. Tämän hevosen kanssa Merit on kokenut onnistumisen riemua ja ehkä vielä enemmän epätoivon hetkiä. Ensimmäset puolitoista vuotta ratsukko vaikutti hakkaavan päitään yhteen niin että kolisi, ja jos joku olisi Meritille tämän säpäkästä ja ailahtelevaisesta orista riihikuivaa käteistä tarjonnut, Arraxx olisi takuulla jo aikoja sitten myyty. Hitaasti kova työ kuitenkin alkoi maksaa itseään takaisin. Merit oivalsi, että Arraxx on hankala vain epävarmuuttaan. Lisääntyvä ratarutiini ja ennen kaikkea ratsastajan kehittynyt osaaminen nosti Arraxxin hyvin nopeasti isompiin luokkiin, ja taakse jäivät alkuvaiheen hankaluudet. Arraxx on yhä varovainen ja herkkä, mutta tutun ja luotetun ratsastajan kanssa todellinen taistelija.

© maahantuoja

Luonnekuvaus

Arraxx eli tutuille vain Ara on hieman ponia ulkonäöltään muistuttava ori, mikä onkin kovin hämäävää. Ori on hyvin epävarma tapaus ja se tarvitseekin ihmisiltä paljon tukea, vaikkakin on huono sitä ottamaan vastaan. Ara ei siis ole ihan jokaisen ihmisen hoidettavissa eikä ratsastettavissa. Orilla on myös pitkälti samat naamat ympärillä, sillä rutiinit ja tutut ihmiset tuovat sille turvaa. Hoitaessa ruunikko on melko herkkänahkainen sekä hyörisi ja pyörisi, jos sille antaa mahdollisuuden siihen. Sen kanssa vaaditaan hyvin rauhallisia liikkeitä ja tuttu hoitaja, niin kaikki sujuu paremmin.

Ratsuna Ara on kuin ruutitynnyri, joka voi räjähtää hetkenä minä hyvänsä. Uudet ratsastajat eivät saa pitkään aikaan oria tekemään mitään, koska Ara ei luota ratsastajaansa. Siksi sillä onkin vain muutama vakioratsastaja, joiden kanssa se tykkää työskennellä. Silloinkin orin kanssa saa olla tarkkana, että se pysyy hanskassa, mutta tutun ratsastajan kanssa isotkin esteradat sujuvat ongelmitta. Ja kun Ara pääsee vauhtiin, se on aivan loistava uusinnassa. Pitkiä treenitaukoja orin kanssa ei voi pitää, sillä ruunikko pitää rutiineista. Tauon jälkeen hypyt sujuvat yleensä huonommin ja hetken saa palautella mieleen hommia. Maastohevonen Ara ei ole ollenkaan, se säikkyy kaikkea mahdollista ja ei siedä kuitenkaan kaveria.

Lastaus sujuu helposti, kunhan tuttu ihminen tekee senkin ja tietyllä tavalla. Ja Aran pitää olla ensimmäinen ja sopiva hevonen vieruskaverina. Muuten Aralla saattaa mennä pata jumiin ja matkustamisesta ei tule mitään. Vieraissa paikoissa ori on hieman rauhallisempi, mutta vaatii edelleen ne samat rutiinit ja ihmiset, jotta kaikki sujuu. Radalla sitä ei häiritse mikään hälinä ja se onkin vuosien saatossa kehittynyt melkoiseksi kisatykiksi ja uusinnat ovat sen bravuuri.

i. Arroyo van Crust
hann, rn, 169cm
ii. Argumenz
hann, rt, 170cm
iii. evm
iie. evm
ie. Letiziana
hann, trn, 168cm
iei. evm
iee. evm
e. Contextual Madness
hann, m, 166cm
ei. Coloradoring
hann, mrn, 168cm
eii. evm
eie. evm
ee. Mint Chip
hann, m, 164cm
eei. evm
eee. evm

10.05.2023hann-t. Pauwau Anomalye. 17 Seconds VH23-011-0159
21.04.2022hann-o. Nox Argone. Inamoral VH22-011-0132
12.05.2021rp-t. Demogorgon Waue. Calburn's Pandaemonaeon VH21-029-0175

i. Arroyo van Crust on komea ruunikko hannover, mutta hankala luonteeltaan. Orin sanotaan olevan yhden ihmisen hevonen, koska muiden kanssa se ei tule toimeen yhtään. Joten saksalainen kilparatsastaja Harvey hoitaa Arroyon kokonaan itse. Orin luonnetta korvaa sen huikea hyppykyky, sillä ratsukko on kiertänyt pitkin Eurooppaa voittaen kisoja. Jälkeläisiäkin sillä on kourallinen, kun jotkut ovat ruunikkoa uskaltaneet käyttää. Monet ovat harmitelleet sen hankalaa käsiteltävyyttä, koska muuten se olisi melko täydellinen jalostusori.

ii. Argumenz jatkaa vähän samaa linjaa, mutta on hieman helpommin käsiteltävissä kuin poikansa. Rautias ori ei ole Saksan rajojen sisältä poistunut, mutta siellä se onkin tunnettu. Argumenz on kantakirjattu ykköspalkinnolla ja se on pärjännyt hienosti aina 160 senttimetrin luokissa asti. Se ei oikein perusta matkustamisesta, joten siitä päätös pysyä Saksan sisäpuolella. Näyttävää oria on käytetty paljon jalostukseen, mutta sen jälkeläiset ovat vähän epätasalaatuista sorttia. Sieltä löytyy hienoja hevosia, mutta myös todella hankalia ja huonosti menestyviäkin.

ie. Letiziana on siro tamma, joka on varustettu kultaisella luonteella. Se on kiltti ja todellinen äitihahmo. Tummanruunikko tamma aloitteli kilpalu-uraansa normaalisti ja se näyttikin lupaavalta. Hyppykykyä löytyi ja homma tuntui rullaavan, mutta jossain vaiheessa Letiziana ei vain enää halunnut hypätä kisoissa. Kotona se hyppäsi ihan tyytyväisenä, mutta muualla se löi liinat kiinni. Mitään syytä tälle ei löydetty, joten tamma sai jatkossa vain hypätä kotona ja se siirtyi myös varsomishommiin. Letiziana varsoi kolme varsaa, joiden jälkeen tamma sai siirtyä eläkkeelle nauttimaan laitumesta ja muista eläkeläisten eduista.

e. Contextual Madness eli hieman epäonneekkaan elämän. Se myytiin nuorena saksalaisesta siittolasta Espanjaan kenttähevoseksi, mutta mustasta tammasta ei ollutkaan siihen. Madde päätyi takaisin Saksaan, mutta sielläkin se kerkesi vaihtamaan omistajaa pariin kertaan, ennen kuin se edes täytti 6 vuotta. Lopulta tamma päätyi takaisin kasvattajalleen melko huonossa kunnossa. Sitä kuntoutettiin ja yritettiin kilpahevoseksi, mutta se päädyttiinkiin varsottamaan. Tamman ensimmäiseksi ja ainoaksi varsaksi jäi Arraxx, sillä Madde kuoli varsan ollessa vasta kuukauden vanha.

ei. Coloradoring on hyvin monipuolinen ori. Mustanruunikko hannover on esteiden lisäksi kisannut myös kenttäratsastuksessa, jossa se itseasiassa olikin aika hyvä. Esteet olivat kuitenkin orin päälaji, vaikka ihan kärkikastia se ei ollutkaan. Se usein pyöri 150 sentin luokissa keskivaiheilla sijoituksissa, vaikka pääsi se muutamaan otteeseen kunniakierroksenkin laukkaamaan. Jälkeläisiä Coloradoringilla on on liuta, se on melko hyvästä suvusta ja ihan järkevällä luonteella, joten edullinen hinta sai ihmisiä käyttämään oria tammoilleen. Nyt ori on kuitenkin jo lopettanut sekä kisaamisen, että astutushommat.

ee. Mint Chip on pieni ja pippurinen musta tamma. Ihan jokainen ei tämän pakkauksen kanssa tule toimeen, mutta ei se mikään mahdoton tapaus ole. 164 senttiä korkeasta tammasta ei luonnetta puutu ja sen kanssa oltiinkin aluksi hyvin pulassa, koska sen oli annettu tehdä mitä huvittaa. Kun Mintyyn saatiin vähän jotain hallintaa, alkoi tammasta kuoriutua hieno estehevonen. Tamman kanssa kisattiinkin urakalla 140cm luokkiin asti ja teki se kaksi varsaakin välissä. Ihan kaikista järkevintä tapausta ei jo eläkeikää kolkuttelevasta Mintystä saatu, mutta eihän kaikkien tarvitse olla helppoja hevosia.

Kilpailutulokset

Esteratsastus vt. 10 / 9
Ominaisuuspisteet (ERJ) 5759.58 Kuuliaisuus ja luonne 2121.84
Hyppykapasiteetti 1700.66 Rohkeus 1937.08

31.08.2022 ERJ-Cup Hiivurin - 120cm 3/89


Päiväkirja ja valmennukset

27.05.2022 - Päiväkirjamerkintä (kirjoittajana omistaja)

Aina kun Ara lähti mukaan kisoihin, mua jännitti vähän enemmän. Ei niinkään suoritus, koska sen mä tiesin orin hoitavan. Ruunikolle rutiinit ovat tärkeitä ja sillä onkin myös omat rutiinit kisamatkoille, mutta aina silti oli muuttujia matkassa. Tänään oli sellainen päivä, kun kisaajien joukossa olisi Ara. Meitä oli viisi hevosta, kolme ratsastajaa ja pari groomia mun lisäkseni. Mulla ei ollut ratsastettavia, mutta toimisin eräänlaisena valmentajana ja groomina. Eli sekoilisin siellä ja täällä, missä mua tarvittaisiin. Ensimmäinen haaste oli nyt hevosten lastaaminen ja miettiminen sopivaan järjestykseen. Ara menisi ensin, mutta vieruskaveri piti olla sopiva. Ori kun ei ihan kaikkia hevosia sietänyt vieressään, muut mukaan lähtevät olivat onneksi helpoimmasta päästä tallin hevosia. Oli meillä kyllä yksi ponikin matkaan tulossa mukaan.

Kilpailupaikalle päästiin onneksi aikataulussa ja kaikki nelijalkaiset matkustivat rekassa nätisti. Poni lähti heti varustettavaksi ja hommiin, hevosilla olisi vielä hetki aikaa. Pikuhiljaa niitäkin kyllä purettiin rekasta, kävelytettiin tai ruvettiin varustamaan. Poni paineli jo verryttelyyn, koska se oli luonnollisesti pienemmässä luokassa kuin meidän puoliveriset. Hannovereista ensimmäisenä starttivuorossa oli Ara, joten mä nappasin sen varustettavaksi hiljalleen. Ruunikon kanssa kaikki tarvitsi tehdä rauhassa, joten tähän vaiheeseen mä varasin aina ylimääräistä aikaa. Aina se ei toki ollut mahdollista, mutta nyt oli. Ara oli rento, mikä oli hyvä merkki. Kun mietin sitä hevosta, joka se oli meille tullessaan, en olisi ikinä uskonut näkeväni tätä. Mä taluttelin hetken varustettua ruunikkoa, kunnes sen ratsastaja vapautui hakemaan ratsunsa ja lähti verryttelemään. Mä laittaisin tässä välissä yhden hevosen vielä valmiiksi ratsastajalleen ja menisin sitten katsomaan, miten Aralla menisi suoritus. Ainakin tähän mennessä ori oli ollut mukavan rento, joten se lupasi hyvää rataa ajatellen.

06.06.2021 - Päiväkirjamerkintä (kirjoittajana omistaja)

Kun Arraxx kotiutui, mun teki valehtelematta palauttaa se takaisin myyjälle joka päivä. Kukaan ei saanut oriin yhteyttä ja homma oli vain yhtä sekoilua. Kun entisen omistajan kanssa keskusteltiin välillä, päädyttiin valitsemaan vain muutama ihminen, jotka Aran kanssa työskentelisivät. Kukaan ei menisi orin selkään, ennenkuin homma toimisi maastakäsin. Ori selkeästi tarvitsi aikaa tottua uuteen paikkaan ja uusiin ihmisiin, joten sille annettiin sitä. Sen ympäristö pyrittiin rauhoittamaan ja tehtiin sille selkeät rutiinit. Tämä tapa rupesi melko nopeasti tuomaan tuloksia ja selkään päästiin, ilman että sieltä meinasi lentää samantien alas. Aran kanssa tehtiin töitä ensin sileällä, sitten maapuomeilla ja viimein sen kanssa päästiin hyppäämään pieniä.

Kun homma saatiin käyntiin, Ara rupesi nopeasti kyllä kehittymään ja luottamaan ihmisiin, jotka hommiin oli valittu. Vaikka mä tiesin mitä olin ostanut, oli kyllä paljon hetkiä, kun kyseenalaistin koko homman. Mutta kun homma saatiin toimimaan, kuoriutui siitä todellinen kilpuri. Kyllähän sen kanssa tarvitaan edelleen paljon erityisjärjestelyitä, mutta kaikki alkaa olemaan sen arvoista. Itse kuulun Aran käsittelijöihin, mutta en ratsastajiin. Mun oma ratsastustyylini ei sovi orille, joten sillä ratsastaa vain kaksi tallin ratsastajista, joilla on sopiva tyyli ratsastaa juuri tätä hevosta. Mä olin tyytyväinen näin, ei mun tarvinnut kaikilla mun hevosilla pystyä ratsastamaan. Mulla oli kyllä valinnanvaraa ja muitakin ratsastajia, joten Ara saisi kyllä viettää loppuelämänsä meillä. Vaikka välillä nykyäänkin mun tekee mieli myydä se eteenpäin.