Pauwau Showjumpers

Newman's JettaERJ-I

Lempinimi Jetta
Rotu, sukupuoli hannover, tamma
Syntymäaika 26.03.2020
Säkä, väri 164cm, ruunikko
Maahantuoja VRL-09979
Omistaja Nerita VRL-12557, Pauwau Showjumpers
Painotus Esteratsastus
Koulutustaso 150cm
Rekisterinumero VH21-011-0024
hevonen on täyttänyt 8 vuotta 26.03.2021

Kuvat © Franz Venhaus CC BY-ND 2.0

03/22 ERJ-I tilaisuus


Luonnekuvaus

Jos yhdellä sanalla pitäisi kuvailla, millainen Jetta on, se olisi varmastikin hönö. Tätä ei saa kuitenkaan ajatella väärin, sillä tamma on siltikin hyvä ja terävä estehevonen. Esteratsastuksen ulkopuolella Jetta on hieman höpsö tapaus. Se tykkää tutkia ihmisten taskust eväiden toivossa, mutta esimerkiksi kiinni sitominen on sille ongelma. Tamma on paljon levottomampi ja liikuskelee, jos se on kiinni. Vapaana ollessa tätä ongelmaa taas ei ole. Muuten se onkin tosi helppo hoidettava, eikä aiheuta päänvaivaa. Hieman se yrittää suitsiessa nostella päätään, koska pitää sitä hauskana. Siinäkin kun pysyy jämäkkänä, saa suitset laitettua ilman sen kummempia taisteluita.

Ratsastaessa Jetalla on tapana huiskia hännällään jatkuvasti, ilman sen kummempaa syytä. Asiaa on kyllä tutkittu, mutta mitään ilmeistä syytä sille ei ole löytynyt. Jetta on vähän hidas lämpeämään, mutta kun sen saa toimimaan, löytyy siltä hyvin oma moottori ja työskentelyhalu. Sileällä se ei ole mikään parkettien partaveitsi, mutta tekee kuitenkin ihan hyvin asiat mitkä se osaa. Kunhan maassa ei ole takkeja, sillä ne ovat tamman pahin pelko. Esteillä alkaa löytyä jo enemmänkin vauhtia ja jos jotain on sähelletty, niin esteillä se loppuu kuin seinään. Jetta hyppää hyvällä tekniikalla ja pitkälti puhtaasti. Se auttaa välillä ratsastajan hankalistakin paikoista yli, mutta ei hyppää täysin mahdottomista paikoista. Maastoon tamma tarvitsee kaverin, mutta silloin sen kanssa voi käydä ihan millaisen reissun kuin haluaa.

Matkustajana Jetta on leppoisa, sen kanssa menee helposti niin lyhyet kuin pidemmätkin matkat. Kisareissuilla ainoastaan haasteita toisinaan aiheuttaa se, että tammaa ei voi varustaessa sitoa kiinni. Tarvitaan joku pitämään siitä kiinni, mutta muuten ei ongelmia esiinny. Verryttelyssä sen kanssa saa olla tarkkana, koska laidoilla olevat takit ja loimet eivät ole tamman mieleen. Radalla se kuitenkin unohtaa kaiken muun ja esiintyy yleensä edukseen.

i. Newman’s Jigsaw
hann
ii. Just a Gentleman
hann
iii. evm
iie. evm
ie. Kiana
hann
iei. evm
iee. evm
e. Newman’s Willow
hann
ei. Wainwright
hann
eii. evm
eie. evm
ee. Deadstar
hann
eei. evm
eee. evm

12.05.2021hann-t. Pauwau Palm Beachi. Palermo VH21-011-0262

i. Jetan isä Newman’s Jigsaw on aina ollut hieman mitään sanomaton ruunikko ori. Se suorittaa esteradoilla tasaisen varmasti, mutta ei koskaan ole kärkisijoilla. Sitä käytetään jalostukseen, mutta ei mitenkään merkittävän paljoa. Jigsaw on melkeinpä keskinkertainen ori, vaikka sekin kuulostaa hieman väärältä. Ruunikko on kiltti luonteeltaan ja on helppo käsitellä, joten se ei silläkään ole kerännyt huomiota itseensä. Hyviä jälkeläisiä se on kuitenkin jättänyt ja kisaahan se itsekin korkealla tasolla, ei vain ole sellainen mitä ajatellaan huippuhevoseksi.

ii. Just a Gentleman kohahdutti suurta yleisöä ilmestymällä oikeastaan tyhjästä suurille kilparadoille ratsastajansa kanssa. Juuri kukaan ei tuntenut hevosta eikä ratsastajaa, joten he pääsivät yllättämään kaikki menestymällä heti korkealla tasolla. Tämä tekikin sekä ratsastajan sekä Gentlemanin tunnetuksi Saksassa, mutta myös muualla Euroopassa. Uusi tulokas, komea musta ori nousi halutuksi jalostusoriksi. Sitä käytettiin upean kilpauransa jälkeen paljon jalostukseen ja sen jälkeläisiä näkeekin jo reilusti kilparadoilla menestymässä.

ie.Kiana on kenttäsukuinen tamma, joka tosin itse pysytteli lähinnä estepuolella. Sitä kyllä yritettiin kenttäratsastukseenkin, mutta maastoesteet jännittivät Kianaa liikaa. Se oli paljon itsevarmempi tavallisilla esteillä ja onkin kilpaillut ihan hyvällä menestyksellä aina 140 sentin luokissa. Ruunikko tamma on ihastuttanut kaikki kohtaamansa ihmiset ihanalla luonteellaan ja se onkin toiminut myös opetusmestarina monelle nuorelle. Se on vienyt monet ratsastajat niihin 140 sentin luokkiin, ennen kuin siirtyi jalostuksen puolelle pienien jalkaongelmien vuoksi. Se on synnyttänyt muutamia aivan ihania varsoja, jotka ovat olleet loistavia hevosia estekentille.

e. Newman’s Willow on sähäkkä tamma, joka on ollut pienestä pitäen hankala käsitellä. Pienen ja pippurisen rautiaan tamman rauhoittumista on odotettu pitkään ja sitä tuskin tulee tapahtumaan ikinä. Se on sopivan ratsastajan kanssa oikea tykki esteradoilla, mutta hirveän moni ei ole löytänyt tamman kanssa yhteistä säveltä. Willow varsotettiin melko nuorena, toiveissa sen rauhoittavan tamman menoa. Tästä syntyi meidän Jetta, mutta rauhoittumista ei ollut nähtävissä. Vaikka tamman ainoa jälkeläinen olikin ihan selväpäinen, ei Willow ollut niin hyvä emä, että sitä olisi lähdetty varsottamaan uudestaan.

ei. Wainwright tunnetaan hieman sekopäänä. Se on kyllä loistava esteratsu, mutta vain muutaman ihmisen käsiteltävissä niin selästä kuin maastakin. Jos Wainwright ei olisi niin hyvä esteratsu, se olisi ruunattu jo kauan sitten. Ruunikko ori on upea ilmestys, mutta sitä kohtaan on monella pelonsekainen kunnioitus. Kukaan ei ole edes yrittänyt lähestyä oria. Sitä on yllättävän paljon käytetty jalostukseen, mutta lähinnä täysin eriluonteisille tammoille. Kukaan ei halua samanlaista hevosta riesoikseen, mutta huikea hyppykyky houkutteli monia. Wainwright nimittäin näyttää 160 sentin radoilla siltä, että se voisi mennä korkeampaakin helposti.

ee. Deadstarin elämä jäi kaikkien mielestä ihan liian lyhyeksi. Rautiaspohjainen kimo tamma oli luonteeltaan täyttä kultaa, joka rakasti kaikkia hevosia sekä ihmisiä. Se oli hyvin seurallinen ja oli aina mukana kaikessa. Se pärjäsi hyvin ensimmäisen varsansa Willown kanssa, vaikka se olikin haastava tapaus. Tamma päätettiin astuttaa uudestaan hieman rauhallisemmalla orilla, jos saataisiin järkevämpi jälkeläinen. Tämä kuitenkin päätyi tämän kohtaloksi, sillä Deadstar kuoli synnytyksessä. Tämän orivarsa jaksoi sinnitellä muutaman päivän, mutta sitten ei enää senkään voimat riittäneet.

Kilpailutulokset

Esteratsastus vt. 10 / 9
Ominaisuuspisteet (ERJ) 5712.09 Kuuliaisuus ja luonne 2054.55
Hyppykapasiteetti 1807.74 Rohkeus 1849.8

Päiväkirja ja valmennukset

05.06.2021 - Päiväkirjamerkintä (kirjoittajana omistaja)

Pauwaun maneesin ja ylipäätään ratsastusalueiden pohjista pidettiin huolta. Nyt maneesin pohja oli uusittu ja sinne oli vedetty eriväristä hiekkaa, kuin mitä siellä oli aikaisemmin. Hevosilla oli asiaan eri reaktioita, osaa ei kiinnostanut ollenkaan, toisista oli ihan kamalaa. Vaikka oikeastaan nyt oli ulkokelit, oli tavoite käydä kaikkien kanssa maneesissa. Ei ole kiva maneesikaudella todeta, että puolet ei suostu menemään maneesissa. Osalle riitti kerta, että ne tottuivat uuteen väriin ja osa ei vielä monenkaan kerran jälkeen osannut olla. Tänään yksi joka pääsisi ihmettelemään uutta pohjaa, oli Jetta. Mä en oikein osannut ennakoida tamman reaktiota. Toisaalta se ei juuri säiky tai pelkää mitään, mutta reunoilla olevat takit aiheuttivat kohtauksen. Joten oli mahdotonta sanoa etukäteen ruunikon reaktiota.

Mä varustin Jetan ratsastusta ajatellen, koska tavoite tietysti oli tehdä päivän treeni myös maneesissa samalla kerralla. Me suunnattiin sitten maneesiin ja Jetta tekikin stopin heti ovelle. Se katsoi hieman järkyttyneen oloisena hiekkaa. Oli ollut hauska huomata, että kisahevoset joiden kanssa on reissattu pitkin Eurooppaa, voivat saada sätkyn muuttuneesta pohjasta. Ja muilla talleilla ne on mennyt erilaisilla pohjilla. Mutta heti kun vaihdettiin tutun kotimaneesin hiekka eriväriseksi, niin hienot kisahevoset tekivät tenän. Jetta kuitenkin selviytyi järkytysestään nopeasti ja pian turpa tutkikin erinäköistä pohjaa. Hetken se tepasteli eteenpäin turpa maassa, mutta totesi sitten ilmeisesti, että ei pohjassa mitään outoa ollut. Se näytti vaan vähän erilaiselta, mutta se ei kuitenkaan syö pieniä puoliverisiä. Mä talutin hetken tammaa pitkin maneesia ja kantelin samalla muutaman puomin, koska ne olivat päivän aiheena tämän tamman kanssa. Tässä ajassa ruunikko oli jo täysin sinut pohjan kanssa, eikä sitä enää kiinnostanut. Tämä oli oikein hyvä reaktio, varsinkin kun huonompiakin oli nyt nähty.

08.08.2021 - Päiväkirjamerkintä (kirjoittajana omistaja)

Osalla hevosista oli päässyt harjat vähän ruokottomaan kuntoon, joten meillä riitti siistismishommia ennen pidemmälle kisareissulle lähtöä. Meitä lähtisi iso porukka hevosia, ratsastajia ja apukäsiä. Kotiin jäisi vielä enemmän porukkaa, jotta loput hevoset saataisiin hoidettua. Mä otin omaksi hommakseni Jetan, sillä se oli samaan aikaan helppo ja hankala siistittävä. Kiinni laittaessa se heiluisi minkä kerkeäisi, joten saksien kanssa ei kannattaisi mennä heilumaan mukaan. Mutta toisaalta kun se ei ollut kiinni, se pääsisi koska vain liikkumaan. Se kyllä kiltisti antaa hoitaa, mutta se saattaisi yhtäkkiä haluta namia taskusta. Näiden kaikkien takia mä en viitsinyt jättää ruunikkoa muille, vaikka ei sitä aina itseltäkään onnistunut. Mä keräsin kaikki tarvittavat putelit ja purnukat karsinalle, ennen kuin aloin hommiin.

Jetan häntä oli päässyt vähän takkuun ja oli epätasainen, joten mä alotin siitä. Pirusti suihkeita ja kampaa, niin johan selvisi. Sitten vain kevyt tasoitus, joten se oli siistinnäköinen. Sen pesu olisi sitten jonkun toisen päivän projekti, todennäköisesti sitten kisapuunauksen yhteydessä. Sitten oli harja, joka oli hankalampi. Mä nyppimällä tasoitin sitä ensin, koska Jettaa se ei haitannut. Ja sillä on ihan todella paksu harja, joten ei haitannut pieni kevennys. Loput mä saksin tasaiseksi. Se vaati todella paljon keskittymistä ja kokemusta, että siitä sai tasaisen. Jetta vähän oli eri mieltä päänsä paikoillaan pitämisestä, joka osaltaan vaikeutti hommaa. Lopulta mä olin ihan tyytyväinen lopputulokseen. Lopuksi oli vielä otsatukka. Se oli kunnon liru loppupäästä, joten sitäkin olisi kiva siistiä. Mä en halunnut ihan sellaista tasaista leikkausta otsatukkaan, koska se näytti mun mielestä hölmöltä. Kun mä olin juuri leikkaamassa, lipsahti vähän ote ja otsatukkaa lähti ihan liikaa. Mä kirosin ensin mielessäni. "Ei jumpe. Sori Jetta, sä vedät korvahupun kanssa jatkossa", nauroin kun sain siistittyä parhaani mukaan otsatukan. Ruunikko näytti aivan naurettavalta lyhyen otsatukkansa kanssa. Ei nyt ollut ihan mun onnistunein otsatukan siistiminen, pakko myöntää. Onneksi Jetta meni muutenkin usein korvahupun kanssa, joten ei olisi ongelma peittää järkyttävää otsatukkaa sen alle.