Moonglitter

Quintessential (2017) 2 Star Prospect, Finest, KTK-II (2018) Elite (2019)

lempinimiRontti rekisterinumeroVH17-261-0003
syntymäaika 22.11.2016 (8v) PKK-tunnusPKK-2424
rotuvirtuaalinen ratsuponi (75%) koulutustasohelppo A, 100cm
säkäkorkeus140cm painotuslajiyleisratsu
sukupuoliori kasvattajaSarah Hollis evm
väri ja merkitmustanpäistärikkö sb, lsi, ohrs omistajaJulia (VRL-11303)
28.02.2018 PKK:n 78. tilaisuuden kantakirjauslausunto;
19+18+22 = 78,7% KTK-II
"Rotuleima erinomainen, sukupuolileima voisi olla parempi. Kuiva ja sporttinen olemus.
Hyvät rungon mittasuhteet, hieman lihasköyhä. Jalkojen asennot hyvät,
jalkojen luusto hyvin kehittynyt. Kaunis, kuiva pää. Loiva lapa. Siisti tekniikka."

kuva © VRL-10864

15.12.2017 RHLA:n 15. tilaisuudessa palkittu palkinnolla
Quintessential 7½+4½+5½+3+8½+5½+6+5+3 = 53,889%
Rate My Pony -arvostelussa palkittu palkinnolla
2 Star Prospect (919/1900 pistettä)

Luonnekuvaus

"Innokkaat pärskähdykset kaikuvat ratsastushallissa. Ori pitää kehollaan omaa orkesteria - häntä viuhuu vauhdin huumassa, ilmakin saa kyytiä vahvoista takajaloista. Välillä ratsastaja läimäisee kuritonta ponia raipalla, joka saa ponin vaan tulistumaan entisestään. Tarmokas laukka kantaa mahtipontisen hallin toiseen päähän hetkessä, sitten okseri ylittyy hurjalla ponnistusvoimalla. Intohimoisempaa esteratsukkoa ei ole valmentajakaan ennen nähnyt."

Hurjan suorasukainen Rontti on juuri sellainen, kun antaa olettaakin; ilkikurinen poninperkele, malttamaton maailmanmatkaaja ja tempperamenttinen taistelija. Turhaakin pomottamista on tältä veijarilta nähty, mutta iän karruttama sitkeys on tehnyt siitä kulumattoman tallin kingin. Helppoa päivää ei tämän ponin kanssa näe, minkä toisaalta voi nähdä tämän ponin kohdalla sen vahvuutena. Sen kanssa ei voi löysäillä hetkeäkään, kuvainnollisesti kuin riimunnarunkaan kanssa, ellei tahdo olla Rontin kynnysmatto. Luonnollisestikaan ei kannata tulla tallotuksi, vaan näyttää heti, kuka määrää.

Hankaluuksien kautta voittoon on usein se, mitä Rontin kanssa kokee kilpailuissa. Talenttia siitä löytyy vaikka sirkushevoseksi, mutta ratsastajan on päätettävissä onko oriin paikka sittenkin kilparadalla. Askelissaan päistärikkö on tarmokas ja liikkuu lennokkain askelin, jonka huomaa varsinkin korkeissa kouluratsastusprosenteissa. Rontti ei turhaan arkaile testata ratsastajaa, mikäli kokee sellaisen jääneen matkustusmoodille, ja onkin onnistunut pudottamaan selästään varmaan ennätysmäärän pilotteja. Vikkelän ponin liikkeissä onkin siis oltava kekseliäs, jotta olisi sitä aina askeleen edellä.

Tempperamentistaan huolimatta Rontista on saatu esiin lahjakas junioriratsu, jota kasvattaja Sarah Hollis aikoinaan toivoikin. Ammattilaisten valmennuksissa keskitytään tähtäämään Rontin sammumaton energia työntekemiseen.

Historia

Muutamia päiviä ennen ensilumea syntyi maailmaan kaunis, kirjava orivarsa. Pienen brittiläisen ratsastuskoulun omistajatar Sarah Hollis oli haltioissaan oman kasvattinsa Santanan toisesta jälkeläisestä, ja sen kauniista päistäriköstä värityksestä, jota koristi laajat sabinokuviot.
Poni oli hyvin raisu ja orimainen, eikä sen kanssa voinut kääntää selkäänsä hetkeksikään. Se oli kerrassaan kaikkea muuta kuin emänsä. Koulutus oli hankalaa tälle jästipäälle, sillä sen kanssa pärjäsivät vain topakat ja päättäväiset ratsastajat. Lastenponista haaveillut Sarah joutui luopumaan kasvatistaan sen lastenponiksi sopimattoman luonteen vuoksi, ja iski satulaan laitetun nuorikon suoraan myyntipalstalle.

Sukuselvitys

isä

Tiffwynn GW
Welsh B-ori, m sb, 136cm
kasvattaja GW Stables,

ii.

Griffin Guto
wA-ori, m, 120cm

iii.

Dwyr Gruffydd
wA-ori, m, 119cm

iie.

Vanbowld
wA-tamma, rt, 121cm

ie.

LLeucur GW
wB-tamma, rn sb, 136cm

iei.

Iorwerth
wB-ori, mrn, 130cm

iee.

Tiwlip GW
wB-tamma, prt sb, 137cm

emä

Santana
Ratsuponi-tamma (50%), rnpäis, 144cm
kasvattaja Sarah Hollis,

ei.

Santa-Claus
ox-ori, rn, 153cm

eii.

Latif al Maj
ox-ori, rt, 150cm

eie.

Sun
ox-tamma, m, 155cm

ee.

Montana
rp-tamma (100%), mpäis, 140cm

eei.

Celtic Miracle
wB-ori, m, 136cm

eee.

Manguul
rp-tamma (nf+wA, 100%), rnpäis, 141cm

Jälkeläiset

01.04.2019 syntyi tammavarsa Lucidious (e. Diaphanous), om. VRL-05175
26.10.2019 syntyi orivarsa Dreamrunner (e. Tigertail), om. VRL-11303

Kun Sarah päätti varsottaa vielä kertaalleen vanhimman siitostammansa, syntyikin sieltä täydellinen yksilö ratsastuskouluun. Brittiläiseksi ratsuponiksi ristitty Santana on rauhallisuuden ja lojaaliuden perikuva; se on kilpaillut aikanaan este- että kouluratsastuksen parissa opettaen nuoria ratsastajia kilpailun saloihin. Päistärikön tapana on ollut mennä joko sata lasissa - tai ei ollenkaan.
Toimeen tämä ratsuponi on tullut aina kaikkien kanssa; lapset ja muut eläimet omien lajitovereidensa lisäksi ovat tamman mielestä täysin harmittomia. Astutettu ja tiinehtynyt tämä sirohkorakenteinen poni on hyvin, kuten myös hoitanutkin huolella 2 päistärikkögeenin perinyttä varsaansa, joista toinen on menestynyt kilpaponi Suomessa. Tätä nykyä Santana viettää ansaittuja eläkepäiviään kasvattajansa Sarah Hollisin ratsastuskoululla, jossa on saanut koko elämänsä asua.

Valmennukset

Ronttia valmentaa Johannes Virta, 31, GP-kouluratsastaja sekä Milka Alavuo, 27, SM-hopeaa voittanut kilpaesteratsastaja. Ronttia ratsastaa Reeta Syvävirta, 15.

Milka Alavuon estevalmennus 20.12.2017, Ratsastaja Reeta Syvävirta (oma näkökulma)

Verryttelin päistärikköä oriani jo hyvää vauhtia valmennusta varten. Milka siristeli silmiään keskellä kenttää ja näpäytti minua heti, jos jokin oli pielessä. Rontin pää vispasi ohjan varassa kahden vaiheilla, eikä se uskaltanut rentoutua kokonaan.
"Ylläpidä sitä ravia myös ulkoavuilla", brunette käski silmiään pyöritellen. Jos Milka jotain neuvoi, se kannatti ottaa tosissaan. Muuten sai syyttää vihreästä ruusukkeesta omaa, typerää itseään.
Korjasin oikeaa jalkaa lähemmäksi nuorikon kylkeä, ettei sen liike luistanut pakoon ulkoavuiltakaan. Ratsuponi pärskähti tyytyväisenä siirtooni ja pehmensi niskaansa ohjasotettani vastaan. Pieni hymy nousi toiveikkaasti kasvoilleni.
"Ja nyt kun se kulkee jo hyvin, ratsastat sitä vielä paremmaksi", estevalmentaja muistutteli minulle eikä hymynripe kauaa kasvoillani viihtynytkään.

"Otappa uudestaan, tuohan oli ihan surkea siirtyminen", Milka tuohtui hetken katsellessaan Rontin vetelää laukkaa. Pidätin kivikovin vatsalihaksin oriin takaisin hallittuun raviin mukisematta ja suunnittelin kaarteeseen uutta nostoa. Valmistelin ponioriin hyvin ohjalla ja selkeillä pohjeavuilla laukannostoon, joka oli kaikessa napakkuudessaan aiempaa parempi. Milka nyökkäili hyväksyväisenä, muttei sanonut sanaakaan.
Verryttelyesteitä nähdessään kaikki se, mitä olin Rontin kanssa tänään saanut aikaan, kaikkosi kuin tuhka tuuleen. Sen etuset kauhoivat kohti lävistäjälinjan sarjaa, pää villisti pilvissä asti. Pystyin näkemään jo kaukaa savun nousevan kilparatsastajan korvista. Hypyissä pysyin kuitenkin mukana äärimmäisen hyvin epätasaisista laukka-askelista huolimatta. Milkalle se ei kuitenkaan kelvannut edes välttävänä suorituksena.
"Uudestaan. Istu se laukka alas ja sinä päätät tahdin", tummaverikkö huudahti peräämme. Rontti laukkasi lyhyttä ponilaukkaa, joten korjailin aluksi oriin askellajin sopivan temmokkaaksi. Hyppypaikat korjaantuivat heti jarrutellessani intopinkeää oria. Kingslandin kamppeisiin pukeutunut ratsastajatar taputti minulle kelposuoriutumisen merkiksi. Huokaisin helpotuksesta ja annoin uuden brittituontini kävellä hetken omaa tahtiaan.

Kilparatsastaja Alavuo halusi saada näkyviä tuloksia heti. Niimpä se korotti meille sarjan maksimikorkeuteen ja käski tulla samalla laukkavälillä uudestaan.
"Mut eihän se nyt onnistu mitenkään", tokaisin kävellessäni esteen vierestä lettipäiselle Milkalle, joka ei näyttänyt vitsailevan.
"No, kokeile ja ylläty", nainen tokaisi istahtaessaan kottikärryjen reunalle. En tarkoituksellisesti kyseenalaistanut naisen taitoja, mutta meidän yhteistyö Rontin kanssa oli vielä uutuudenjäykkää räpeltämistä. Nappasin ohjat kuitenkin tiukasti käteeni, tehden ratsullani käyntinoston suoraan reippaasti liikkeelle pyörähtävään laukkaan. Istuin sen ylöspäin suuntautuvaa laukkaa tiiviisti alas, jotta hyppypaikka jäi hyvälle kohdalle. Läsipää ylitti kaksi perättäistä estettä näppärästi, vaikka pelkäsin kuollakseni lähtä uuteen hyppyyn huonosta laskeutumisesta. Mitään katastrofaalista ei silti tapahtunut ja estevalmentajani pysyi hiljaisena- eli tyytyväisenä.
"See? Te starttaatte perjantaina metrin", brunette totesi noustessaan ylös. Pudistelin päätäni kauhistuneena, sillä kaksi edellistä hyppyä olivat saaneet minut voimaan pahoin. Milka ei kuitenkaan kysellyt, olinko samaa mieltä, vaan vilkuttaen poistui maneesista matkoihinsa.
"Kai se on sit yritettävä", mutisin itsekseni ja laskin puuskuttavan Rontin uralle ravaamaan pidemmin ohjin.

Estekilpailut Auburn Estatessa 22.12.2017, Ratsastaja Reeta Syvävirta (oma näkökulma)
luokka 100cm, sijoitus 4/8

Rontti ottaa kuumaa jo ensimmäisistä esteistä. Kuola poskella ori viilettää suuressa maneesissa vieden minua 100-0. Puomit notkuvat kannattimillaan hätäisten hyppyjen seurauksena. Päätän ratsastaa radan kunnialla loppuun keräämällä ohjaa tiukasti nyrkkiini. Viimemetreillä löydän tämänpäivän oikeat pelinappulat ja mustanpäistärikkö tekee upean hypyn okserin ylitse. Ruusuke on taattu.
Arvottu kommentti radasta:
"Rata oli suorastaan vauhdikas ja tyylipisteitä siitä ei varmasti olisi herunut yhtään orin kaahottaessa esteeltä toiselle ja minun yrittäessä pidättää etupainoiseksi valahtanutta Ronttia."

Koulukilpailut Auburn Estatessa 13.04.2018, Ratsastaja Reeta Syvävirta (oma näkökulma)
luokka Helppo A, sijoitus 4/12, prosentit 71,071 %

Hengittelen syvään, sillä starttaamme muutaman minuutin kuluttua ensimmäistä kertaa Helpossa A'ssa. Rontin valpas perusolemus boostaa varmuuttani, vaikka ympärillä pyörivät tammat saavat sen hetkittäin levottomaksikin. Tervehdin blondia tuomaria näyttävästi, ennenkuin lyön pohkeeni napakasti sabinokirjavan ponin kylkiin. Orii hypähtää letkeään raviinsa, joka on alkuun rennohkoa, löysääkin. Sen kompaktius pääsee heti oikeuksiinsa takaosakäännöksissä. Harmillisesti pohkeenväistöön päistärikkö malttaa keskittyä vasta loppusuoralla, mutta olen silti tyytyväinen. Ylpeyden aiheena pidän Rontin sulavaa laukannostoa, joka on samalla avullisesti eleetön. Fiilikseni on hyvä, kun taputan kirjavaa oria kaulalle radan päätteeksi, eikä Milkan kasvoilta näytä suoranaisesti paistavan hapan irvistys.

Kisakalenteri


05.02.2019 SPC Elite Performance Pony (Riding) (5070 p.)
05.02.2019 SPC Elite In-Hand Show Pony (5120 p.)
Hyppykapasiteetti ja rohkeus (558.85 p.)
Kuuliaisuus ja luonne (1642.14 p.)
Tahti ja irtonaisuus (876.47 p.)

ERJ 2200.99p (vt. 5)
KRJ 2518.61p (vt. 6)

PKK näyttelyt
15. toukokuuta 2018 Saariston Hevosopisto - Luokka 4. Ponit 131-149cm EO-sert, tuom. Anne
27. tammikuuta 2018 Zelos - Luokka 6. Poniorit LKV EO-sert, tuom. Anne
5. tammikuuta 2018 Tunturin Talli - Luokka 3. Poniorit EO-sert, tuom. Elisa
31. joulukuuta 2017 PKK - Luokka 13. EM rakennekuvasta EM: Upeus, tuom. Anne
16. joulukuuta 2017 Equestrian Center Amjad - Luokka 3. Poniorit EO-sert, tuom. Pölhö
11. marraskuuta 2017 DS Valmennustalli - Luokka 1. Ponit KTK-sert, tuom. Elisa
Ulkoasu © M Layouts