Banzai Dressage

Licence to Chill

KRJ-II
Kuvat © Fee-Fotografie

LempinimiLissu Maahantuoja Nerita
Rotu, sukupuolihannover, tamma OmistajaNerita VRL-12557, Banzai Dressage
Syntymäaika24.08.2018 PainotusKouluratsastus
Säkä, väri167cm, musta KoulutustasoGrand Prix
RekisterinumeroVH19-011-0145
hevonen on täyttänyt 8 vuotta 24.04.2020

huhtikuu 2023 KRJ-II tilaisuus


Luonnekuvaus

Lissussa on vähän draamailijan ja hienohelman vikaa. Se on todella tarkka ihmisten ja hevosten suhteen, keistä se tykkää ja keistä ei. Ne joista ei tykätä, saa katsella vain hänen peräpäätään ja jos liian lähelle uskaltaa, voi saada kaviosta. Niistä joista tykätään, saavat olla rauhassa, toki heillekin on tiukat käyttätymissäännöt. Lissu ei myöskään siedä likaa, mutaa tai esimerkiksi sadetta. Taluttaessa siis kierretään lätäköt. Jos Lissu on ulkona ja alkaa satamaan, hän tyylikkäästi huutelee, että haluaisi sisälle.

Hoitaessa Lissu on sinänsä kiltti, niin kauan kuin homma menee tämän haluamalla tavalla. Vain tamman tiukan seulonnan läpäisseet ihmiset saavat häntä hoitaa ja sekin on tarkkaa miten se tehdään. Harjata ei saa liian kovaa tai hipsutellen. Kavioiden nostamiseen on oma, erittäin hienostunut tapa. Kengittäjä ei olekaan Lissun suurin fani, koska jalkoja ei voi pitää tiettyä aikaa kauempaa ylhäällä. Varusteita ei saa vain heittää tamman niskaan, koska siitäkin voi tulla sanomista. Peseminen tapahtuu ämpärillä ja sienellä, letkulla suihkiminen on Lissun mielestä ehdoton ei.

Ratsastaessa tamma on herkkä, eikä siedä kovia apuja. Suussa ei saa yhtään roikkua, koska muuten hieno kouluratsu vetelee sitten ihan omiaan. Kiimassa tamma on entistä herkempi ja jalkaa ei saisi yhtään käyttää, koska muuten hienon tamman perä lentää. Kevyillä avuilla ja kärsivällisyydellä voidaan saavuttaa hienosti kulkeva hevonen, joka toimii kuin ajatuksen voimalla. Kovin moni ratsastaja ei Lissun kanssa siihen pysty, mutta ne keiden kanssa se suostuu menemään, saa sen näyttämään todella helpolta. Esteet eivät ole yhtään Lissun juttu, eikä sen puoleen maastoilu. Sen kanssa onkin välillä vähän haasteita pitää homma monipuolisena, ettei menisi vain kentällä koululiikkeiden hinkkaamiseksi.

i. Licence to Grill
hann
ii. Licence to Kill iii. evm
iie. evm
ie. Genevieve iei. evm
iee. evm
e. Thrill Seeker
hann
ei. Triton eii. evm
eie. evm
ee. Felisberta eei. evm
eee. evm

28.12.2023hann-o. Banzai Modestoi. Mr. Mulder VH24-011-0056
24.01.2022hann-o. Banzai Vortexi. Voodoo VH22-011-0066

i. Licence to Grill on komea musta ori, jolta korkeutta löytyy 170 senttiä. Grill on siis melkoisen upea ilmestys, mutta hankala luonne siltä löytyy. Hyvin harva sitä uskaltaa tai saa käsitellä, koska muuten on riskinä, että ori aiheuttaa kaaosta juoksentelemalla vapaana tai joku saa kaviosta tai hampaista. Kouluaitojen sisällä Grill on kyllä loistanut, sillä on aivan upeat liikkeet ja töitä se tekee mielellään, vaikka ihan kaikki sillä ei voi ratsastaakaan. Jälkeläisiä siltä löytyy aikamoinen liuta, joista löytyy myös seuraavia Grand Prix -ratojen tähtiä. Kaikkien onneksi kun musta ori on saanut ikää, on sen luonnekin ihan hitusen tasoittunut.

ii. Licence to Kill ei juuri ole poikaansa helpompi tapaus. 172 senttiä korkea jättiläinen ruunikko on aiheuttanut myöskin harmaita hiuksia omistajilleen, kun Kill ei ole aina kaikista yhteistyökykyisin ori. Sen kanssa tehtiin hurjat määrät töitä, että se saatiin siihen kuntoon, että sen kanssa voitiin lähteä ulkopuolisiin kisoihin. Näyttävät liikkeet orilta löytyy ja se on kotona tehnyt ihan hienosti töitä, mutta se ei ole vieraiden ihmisten ja hevosten kanssa toimeen tuleva. Kun Kill saatiin käyttäytymään kodin ulkopuolella, se pärjäsi hienosti kisoissa aina Grand Prix -tasolla asti. Jälkeläisiä sillä ei ole menestykseen nähden hirveästi, hankala luonne on varmasti vähentänyt tämän osalta kiinnostusta.

ie. Genevieve on todella nätti, musta tamma. Tämä 166 senttinen tamma ei ole tainnut edes nähdä kouluaitoja elämänsä aikana, koska sen kanssa kilpaurahaaveet haudattiin melko nopeasti. Sillä on kyllä kauniit liikkeet, mutta ei sellaista näyttävyyttä mitä omistajansa kaipasi kilpahevosiltaan. Se myös jännitti kuljettamista todella paljon ja sen maha ei kestänyt sitä, joten siltäkin osin kilpaura olisi ollut hankala. Kiltillä ja helpolla luonteella varustettu Genevieve siirtyi siis heti jalostuspuolelle ja onkin jättänyt jälkeensä monia hienoja varsoja. Sen varsojen varsoissakin löytyy jo hienoja yksilöitä.

e. Thrill Seeker on kipakalla luonteella varustettu ruunikko tamma. Korkeutta tältä löytyy vain 162 senttiä, joten tammaa sanotaankin pieneksi ja pippuriseksi. Thrill Seeker kyllä osaa tarvittaessa käyttäytyä ja sillä on kisattu kouluratsastuksessa Intermediate II -tasolle asti. Varsottamista ruunikolla kokeiltiin rauhoittamaan luonnetta edes hitusen, mutta se ei kahden varsan jälkeen muuttunut miksikään. Kun Thrill Seekerin kilpaura tuli päätökseen, eikä sitä kahta varsaa enempää haluttu käyttää jalostukseen, se myytiin vähän paremmaksi harrasteratsuksi.

ei. Triton oli 167 senttiä korkea ruunikko ori. Se kerkesi juuri nousemaan Grand Prix -tasolle, kun sille tapahtui onnettomuus kilpailumatkalla. Silloin vain 10-vuotias Triton loukkasi kuljetuksessa jalkansa pahasti, mutta se päätettiin kuntouttaa. Kilparadoille siitä ei kuitenkaan enää ollut, joten jo hienoa potentiaalia näyttänyt ori siirtyi kevyeen käyttöön ja jalostukseen. Tritonia kerettiin käyttää melko paljon jalostukseen, kunnes sen loukkaantunut jalka alkoi oireilla uudestaan 15-vuotiaana. Silloin ruunikko päätettiin lopettaa, koska sen jalkaa ei olisi saanut enää oikein minkäänlaiseen kuntoon.

ee. Felisberta on rautias tamma, joka on elämänsä toiminut niin sanotusti parempana harrasteratsuna. On sen kanssa vaativan luokissa asti kisattukin innokkaan nuoren ratsastajan kanssa. Felisberta on 164 senttiä korkea kaunis tamma, josta löytyy sopivasti potkua, mutta ei ole silti mikään hankala käsitellä. Omistajansa päättivät varsottaa rautiaan, kun ratsastajan into ratsastukseen sekä kilpailemiseen alkoi hiipua. Kun Felisberta oli astutettu Tritonilla, se päätettiin kuitenkin myydä. Ihan potentiaalinen tamma päätyi suureen saksalaiseen talliin, jossa se varsoi Thrill Seekerin ja pari muutakin varsaa.

Kilpailutulokset

Kouluratsastus vt. 10 / 10 Ominaisuuspisteet (KRJ) 6644.57
Kuuliaisuus ja luonne 3111.42 Tahti ja irtonaisuus 3533.15

Päiväkirja ja valmennukset

20.09.2022 - Päiväkirjamerkintä (kirjoittajana omistaja)

Tallin omistajan päivä alkaa aina hienosti, kun soitetaan parin hevosen tapelleen vierekkäisissä tarhoissa ja toinen on nyt kolmijalkainen riehuttuaan. Mä kirosin tarhoille kävellessäni, koska tietenkin kyseessä oli Lissu, jota ei tallityttö uskaltanut ottaa kiinni. Kun mä pääsin Lissun tarhalle, mä ihmettelin missä musta tamma on. Oliko se kuitenkin saatu jos sisälle? Tallissakaan tammaa ei kuitenkaan näkynyt, joten mun oli pakko soittaa tallitytölle. Kävi ilmi, että tammahan oli vielä kaiken lisäksi aivan väärässä tarhassa. Ilmankos se oli tapellut, koska se oli melko tarkka viereisenkin tarhan asukkaista. Hetken päästä mä löysinkin mustan tamman, joka kyhjötti tarhassa korvat luimussa. Tallityttö oli uusi ja olihan meidän talli iso, joten en sinänsä ihmetellyt, että tämä oli päässyt käymään. Vaikka Lissu näytti siltä, että nirhaisi kaikki lähelleen tulevat, mä uskaltauduin silti tarhaan.

Hieman vastahakoisesti Lissu lähti mukaan ja se todella konkkasi aika pahasti. Sillä oli syystäkin hyvin tarkkaan valittu viereisten tarhojen kaverit sekä tarha oli vähän erillään toisistaan. Kun mä sain tamman talliin käytävälle seisomaan, mä soitin eläinlääkärille. Tämä lupasi tulla heti, joten saataisiin hannover tutkittua nopeasti. Tamma näytti vielä happamempaa naamaa, kun eläinlääkäri ilmestyi ovista. Tämä kuitenkin tunsi Lissun, joten tutkimukset saatiin tehtyä sukkelasti, mutta tamman ehdoilla. Onneksi mitään ei ollut ilmeisesti rikki, joten kipulääkettä ja lepoa nyt hetki ainakin alkuun. Jos sillä ei lähtisi, niin sitten olisi klinikkareissua tiedossa. Me pidettäisiin siis nyt peukut pystyssä, että levolla menisi ohi. Kävelytystä ja sairastarhailua olisi Lissulla tiedossa, eli todella kivaa aikaa meille kaikille. Lissu kun kesti tälläisi tilanteita niin hyvin, eli oikeasti sen kanssa saikkuilut olivat yhtä tuskaa. Hevoselle itselleen kuin meille ihmisillekkin.

19.06.2022 - Päiväkirjamerkintä (kirjoittajana omistaja)

Musta hannover odotteli karsinassa kärsimättömän näköisenä, kun mä menin sen luokse. Lissu mulkoili mua karsinastaan, se oli närkästynyt siitä, kun oli jopa joutunut odottelemaan hetken. Se ei tykännyt kun se tuotiin kesken päivän tarhasta sisälle ja se joutui seisomaan karsinassa, paitsi jos oli huono keli. Huonolla kelillä se tulee oikein mielellään sisälle, onhan hän neiti hienohelma. Lissulla olisi tänään kevyt jumppapäivä, jonka mä hoitaisin. Kenelläkään sopivalla hoitajalla ei ollut aikaa laittaa tammaa kuntoon, joten mä laittaisin sen itse. Lissu ei ollut ihan lempihevosia näiden hommien suhteen, mutta onneksi sen kanssa oli löytynyt jonkinlainen yhteisymmärrys. Mä rupesin laittamaan tammaa kuntoon rauhassa, jonka jälkeen me suunnattiin kentälle. Siellä oli ihan kiva keli ratsastaa ulkona, jopa Lissu kelpuutti tämän kelin.

Mä jumppailisin vain tamman kevyesti kaikissa askellajeissa ja sen jälkeen hannover pääsisi jatkamaan tarhailuaan. Oli hieman tuulinen keli, mutta se ei onneksi haitannut Lissua. Sade tai muu olisi taas voinut haitata. Kävelyjen jälkeen me työskenneltiin hetki käynnissä ja sen jälkeen siirryttiin raviin. Hetken päästä tamman herkkää mieltä järkytettiin, kun kentällä lensi tuulessa roska. Lissu veti liinat kiinni, hienosti se kyllä pysähtyi täysin tasajaloin hieno kouluhevonen kun on. Hannover tuijotti lentävää roskaa järkyttyneenä mun naureskellessa selässä. Kun roska oli lentänyt tarpeeksi, Lissu totesi tilanteen olevan ohi ja me päästiin jatkamaan vielä ravi loppuun ja ottamaan vähän laukkaa loppuun. Roskavälikohtausta lukuunottamatta Lissu tuntui oikein hyvältä ja rennolta, sekä kuunteli hyvin apuja. Tamma osasi olla melko rasittavakin, mutta halutessaan erittäin hieno. Kun me oltiin tehty loppuverkat, mä menin talliin purkamaan Lissun ja vein sen takaisin pihalle. Saattoi se saada jonkun herkunkin.