Pauwau Showjumpers

Old Moneymeriitit

Lempinimi Manna
Rotu, sukupuoli hannover, tamma
Syntymäaika 11.06.2020
Säkä, väri 168cm, rautias
Kasvattaja evm
Omistaja Nerita VRL-12557, Pauwau Showjumpers
Painotus Esteratsastus
Koulutustaso 150cm
Rekisterinumero VH21-011-0256
hevonen on täyttänyt 3 vuotta 00.00.2000

Kuvat © tallin omaisuutta

Luonnekuvaus

Toisinaan Manna muistuttaa aivan jotain sarjakuvahevosta. Silmät lautasen kokoisena, kaikki jalat supussa (joskus toinen etunen oikein ylös koukkuun nostettuna!) Jotain Pelottavaa Asiaa sieraimet väristen, kovaan ääneen pöristen ja puhisten tuijottava raudikko nyt vain on ihan sarjakuvakamaa. Mannan kauhistelu on aika teatraalista, ja se loppuu yhtä nopeasti kuin alkaakin. Aikansa kauhisteltuaan tamma toteaa, ettei tässä ollut yhtään mitään jatkaen elämäänsä sekä keskeytynyttä tekemistään kuin ei olisi mitään säikkynytkään. Eikä muuten säiky samaa asiaa toista kertaa.

Muutenhan tämä on ihan fiksun oloinen, hyväkäytöksinen daami, helppo käsitellä sekä näppärä lastata sekä kuljettaa. Joskus nuorena tammana matkustaminenkin oli jännää – siis sen ensimmäisen reissun ajan. Monen muunkin jutun kanssa on käynyt juuri näin; ensikosketus asiaan Äks on ollut jännittävä muuttuen kuitenkin nopeasti tavanomaiseksi. Näin kävi pesupaikan lattiakaivon, naapuripihan robottiruohonleikkurin, tallikissan ensimmäisen mourun sekä monen muun asian kanssa. Kuolaimet, sähköraspit, kuljetussuojat, kahisevat loimet, klippauskoneet.. Oikein mikään ei enää Mannaa jännitä, kaikki käy. Tamma on rento, hyvä käsitellä, eikä se jostakin järkyttyessäänkään ala riehumaan, korkeintaan vähän peruuttelee tai steppailee.
Monta tilannetta on sattunut talutettaessa, niin kotosalla kuin vieraissa paikoissa. Vähän löystynyt, tuulessa liehunut sähkölanka oli tietenkin aivan kammottava, samaten ne ensimmäiset rakettipaukkeet sekä kohti juossut, karkuun päässyt koira tai oma tallikaveri. Säikähtäessään Manna yleensä joko steppaa, peruuttaa tai ottaa jokusen sivuloikan. Irti päästessään karkulaukka ei yleensä kauaa kestä, sitä melkein kuulee, kuinka hammasrataskoneisto pyörii Mannan todetessa, ettei tässä nyt tarvinnutkaan karata, laukka vaihtuu käynniksi ja karkuri kävelee taluttajaansa vastaan antaen nätisti kiinni. Käytöstavat paikallaan?

Jokainen vähänkään erikoisemman näköinen johde tai näyttävämmät kukkakoristeet kannattaa käydä esittelemässä Mannalle ennen suoritusta. Harvemmin raudikko enää kauhistelee tai muutenkaan reagoi kilpailupaikkojen koristuksiin, mutta eihän sitä koskaan tiedä, milloin jokin mielikuvituksellisempi este saa tamman tolaltaan. Nuorena tämä nimittäin meni tolaltaan monestakin esteestä, eikä Mannan uran alkuvaihe (kotona treenaten tai kilpailuissa) ollut erityisen tasainen. Lupaava tamma teki melkoisen epätasaista jälkeä tai ainakin hyvin mielikuvituksellisia suorituksia jättiloikkineen, äkkipysähdyksineen, ohijuoksuineen ja muine ratkaisuineen Jännittävän Esteasian kohdalla.
Vaan ei enää, nuorten kotkotuksia tuollaiset, toteaa Manna (kunnes eteen tulee jotain jännittävää). Hypyissä on edelleen herkästi vähän turhankin kanssa ilmaa, mutta muutoin meno on rauhoittunut sekä tasaantunut. Manna on selkeän lahjakas, hyvätekniikkainen ja -laukkainen hevonen, joka selkeästi nauttii hyppäämisestä esteiden ollessa jotain muuta kuin mörköosastoa. Hyvällä eteenpäinpyrkimyksellä esteeltä toiselle etenevä raudikko loistaa etenkin pituusesteillä eikä yleensä ole moksiskaan lyhyistä tai vinoista lähestymisistä. Ponnistuspaikkojen kanssa on vähän tarkempaa; turhan pohjasta lähtevä hyppy päätyy yleensä puomikolinaan. Apujen suhteen Manna on melko tarkka, eikä se tee epävarman oloisen ratsastajan kanssa yhtään mitään - etenkään estehommia. Tamman reaktiot ovat melko nopeita ja teräviä, se on herkkä ja toisinaan vähän herkkiskin. Kentän vesilätäköt tai kurja sää eivät haittaa, kova käsi tai paikoillaan pysymätön pohje sitäkin enemmän. Manna protestoi kyllä aika nätisti, se saattaa punkea apuja vastaan, purra kuolainta, pysähtyä ta pahimmillaan ottaa jonkin sivuloikan, muttei mene dramatiikassa samoihin lukemiin kuin muussa kauhistelussaan herkästi menee.

Manna oppi nauttimaan kilpailemisesta, tai ainakin yleisöltä saamastaan huomiosta. Vieraissa paikoissa tamma kulkee yleensä vähän ryhdikkäämmin vilkuillen ympärilleen ei jännittyneenä, vaan uteliaan toiveikkaana; katsoohan joku, katsoohan? Tämä on hurjan huvittavaa sekä aika sympaattistakin.
© Lissu T.

i. Olive Tree
hann, 170cm
ii. Odin iii. Odysseus
iie. Thora
ie. Marmalade iei. Mortdecai
iee. Biscuit
e. Siberian Winter
hann, 166cm
ei. Son of a Snake eii. Silvanus
eie. Sunbeam
ee. Gazelle eei. Great One
eee. Violetta

Hevosella ei ole jälkeläisiä.

Kilpailutulokset

Esteratsastus vt. 10 / 9
Ominaisuuspisteet (ERJ) 5624.59 Kuuliaisuus ja luonne 1923.2
Hyppykapasiteetti 1836.37 Rohkeus 1865.02

Päiväkirja ja valmennukset

00.00.0000 - otsikko (kirjoittajana omistaja)