Pauwau Showjumpers

Bubble Bath Waumeriitit

Lempinimi Pallo
Rotu, sukupuoli saksalainen ratsuponi (75%), tamma
Syntymäaika 01.02.2022
Säkä, väri 144cm, ruunikko
Kasvattaja Pauwau Showjumpers
Omistaja Nerita VRL-12557, Pauwau Showjumpers
Painotus Esteratsastus
Koulutustaso 110cm
Rekisterinumero VH22-029-0047
hevonen on täyttänyt 8 vuotta 01.02.2023

Kuvat © tallin omaisuutta

Luonnekuvaus

"Se hyppää metrikymppiä eikä pelkää mitään." Vakiovastaukseni jonkun kysellessä, millainen poni Pallo oikein onkaan. Yleensä vastaus tyydyttää kysyjän uteliaisuuden kääntäen keskustelun joko tamman kisatuloksiin tai vallan toiseen aiheeseen. Samalla vapaudun kertomasta (avautumasta), miten rasittava ponini osaakaan olla.

Pallo on hurjan älykäs, itsenäinen, itsepäinen ja opportunistinen, rajojaan kokeileva kuriton kakara, johon tapakasvatus ei ole uponnut sitten ollenkaan. Röyhkeäkin tämä on – aivan kuin kaikessa muussa ei olisi tarpeeksi! Tilaisuuden tullen tamma puskee karsinansa oven tai tarhansa portin raosta ihmisestä välittämättä vapauteen, nojailee kengittäjään sekä nykii jalkaansa ensi hetkistä lähtien, ei varmasti anna raspata hampaitaan ilman huulipuristinta, järsii muoviastiat ja loimet rikki, ajattaa muita tammoja tarhassa ihan huvin vuoksi sillä tietää muiden väistävän.. Kiellot ja korjauskehotukset kaikuvat kuuroille korville, eikä positiivisesta vahvistamisestakaan ole ollut mitään apua. On kokeiltu. Pallon kanssa tarvitaan lähinnä järisyttävän pitkä pinna sekä silmät sivuille ja selkäpuolelle, ja tämän päälle vielä nopeat refleksit. Ihan kaiken saa kyllä tehtyä, vaikka poni itse koettaakin hankaloittaa asioita kaikilla keksimillään tavoilla. Miltei joka ikinen päivä.

Ratsunakin ruunikko on sieltä haastavasta päästä. Vauhtia löytyy turhankin kanssa, samaten omaa tahtoa, nöyryyttä miinus kaksikymmentä ja yhteistyökykykin vaihtelee päivän mukaan. Pallo kykenee heittäytymään täydellisen kuuroksi kaikelle, mitä se ei välitä kuulla. Erityisesti tämä tekee tammasta todella haasteellisen, kaikkea paitsi aloittelijaystävällisen ratsun. Satavarmoja kikkakakkosia ei ole, jokainen ratsastuskerta menee vähän kokeillessa, yrittäessä ja erehtyessä, mikä tänään toimii ja kelpaa.
Totta kai Pallonkin saa liikutettua, ei tämä nyt ihan yksikseen niitä metrikympin ratoja mene. Pallon hyviä puolia ovat sen rohkeus, kehonhallinta sekä loistava hyppytekniikka. Liikkeetkin ovat hyvät, eivät ihmeelliset mutta hyvät. Pallo tietää tarkalleen mihin jalkansa laittaa ja kuinka kroppaansa käyttää ylittääkseen haastavammatkin esteet hankalammastakin kulmasta. Toisaalta tamma osaa myös vetää pukin juuri oikeassa kohdassa huomatessaan ratsastajan tasapainossa tapahtuneen epäsuotuisan muutoksen.

Vieraissa paikoissa Pallo yleensä käyttäytyy paljon mallikkaammin kuin kotona, vaikka olisi matkan aikana rikkonut heinäverkon sekä kuopinut trailerin muovimaton riekaleiksi. Ihan täydeksi pyhäkoululaiseksi ruunikko ei ryhdy, se on muutamankin kerran laukannut pitkin kisapaikkaa karattuaan taluttajaltaan nähtyään tilaisuuden karkuretkeen. Eikä Pallo tietenkään ole helppo pyydystettävä, kaurakauhallisella tai muillakaan herkuilla houkuttelu ei toimi.
Liekö esiintymispaloa vai mitä, mutta myös ponin ratsastettavuus sekä yhteistyöhalu paranevat yleisön edessä. Vielä verryttelyissä tamma saattaa vähän pukitella tai muuten esitellä tavanomaisempia vinkeitään, radalla meno on yleensä hyvinkin siistiä. Vauhtia meinaa olla edelleen liikaa, se tuntuu olevan pysyvä ongelma.
© Lissu T.

i. Bubblicious
drp 62,5%, m, 145cm
ERJ-I
ii. Bubbly Boy iii. Babycham
iie. Connive
ie. Wordplay iei. Sergent xx
iee. Zooecium
e. Wifey Material
drp 87,5%, rn, 146cm
ERJ-I
ei. Mean Man eii. Cherubic
eie. All The Single Ladies
ee. Pretty Please eei. Hustle And Bustle
eee. Beach Please

09.06.2023rp-t. Foam Party Waui. Friarfield Finnlord VH23-029-0184
07.07.2022rp-o. Citrus Boba WAUi. Citrus Heights VAL VH23-029-0176

Kilpailutulokset

Esteratsastus vt. 6 / 5
Ominaisuuspisteet (ERJ) 2541.54 Kuuliaisuus ja luonne 885.58
Hyppykapasiteetti 812.06 Rohkeus 843.9

30.04.2023 ERJ-Cup Savoir Showjumpers - 50cm 5/61
30.06.2023 ERJ-Cup Harmony Sporthorses - 60cm 2/78
30.09.2023 ERJ-Cup KK Bailador - 60cm 2/81
31.10.2023 ERJ-Cup Couture Sporthorses - puomiluokka 4/54


Päiväkirja ja valmennukset

20.10.2022 - Päiväkirjamerkintä (kirjoittajana omistaja)

Meidän maneesin pohja oli huollettu, mutta se oli samalla vaihtanut väriä tuntuman lisäksi. Hevosilta ja poneilta oli nähty tähän mennessä vähän kaikkia mahdollisia reaktioita. Joku oli järkyttynyt perinpohjaisesti, toista ei kiinnostanut pätkääkään, kolmas sitten oli hirveän kiinnostunut alkuun. Mä olin lähdössä sileän treeniin Pallon kanssa, joka oli aina muutenkin mielenkiintoinen reissu, kun koskaan tiennyt miten ponin saa toimimaan. Tänään lisähaastetta toisi uusi pohja, koska mitä tammaa tiesin, jonkinlainen reaktio sieltä saataisiin. Mä hoidin ja varustin Pallon rivakasti, koska ruunikko ei ollut mikään pitkien puunausten ystävä ja kukaan ei oikein halunnut käyttää siihen pakollista enempää aikaa. Pallo on aikamoinen maanvaiva.

Kun me päästiin maneesille, tuntui ensin, ettei tamma välitä pohjasta. Mä arvelin sen odottavan, että mä hieman rentoudun, jonka jälkeen se keksii jotain omasta mielestään ovelaa. Hetken päästä Pallo laski turpaansa kohti hiekkaa haistellakseen sitä, mutta seuraavaksi yritti sinkaista melkoisella vauhdilla eteenpäin. Tämän ponin kanssa kannatti pitää ohjista kunnolla kiinni, koska muuten tamma vetelisi nytkin pitkin maneesia. Se tuntui hieman närkästyvän, kun mä onnistuin estämään sen hepulointiaikeet. Hetken ihmettelyn jälkeen mä kapusin tamman selkään ja lähdin työskentelemään sen kanssa.

Yhteistyöhaluja Pallolla ei tänään ollut oikeastaan yhtään, se olisi sinkoillut sinne ja tänne. Koulutuuppailu ei selkeästi maistunut tänään, sillä se yritti vääntää vastaan melkein jokaista apua. Mä en kuitenkaan antanut periksi, enkän antanut sen lähteä rallattelemaan. Lopulta kun olin tarpeeksi vääntänyt ruunikon kanssa, sain sieltä ihan kelvollisen pätkän ravia, jossa Pallo ei yrittänyt karata alta ja oli siististi tuntumalla sekä nätissä muodossa. Mä päätin ottaa sen voittona ja lopettelin siihen, kun Pallo antoi hieman periksi. Vielä kun mä tulin alas, meinasi tamma sitä nopeuttaa ja yritti lähteä alta pois. Mä onneksi osasin ennakoida ja pääsin ihan hallitusti alas. Sitten sai tamma lähteä tallitytön matkaan, joka tuli hakemaan tämän tamman ja toi mulle seuraavan ratsastettavan. Mua ei sinänsä haitannut yhtään, että joku muu purkaisi ja veisi Pallon ulos. Mun päivän Pallon pelleilykiintiö oli jo täynnä.