Pauwau Showjumpers

Pauwau Killer QueenERJ-I

Lempinimi Kiti
Rotu, sukupuoli hannover, tamma
Syntymäaika 06.06.2021
Säkä, väri 166cm, tummanruunikko
Kasvattaja Pauwau Showjumpers
Omistaja Nerita VRL-12557, Pauwau Showjumpers
Painotus Esteratsastus
Koulutustaso 160cm
Rekisterinumero VH21-011-0203
hevonen on täyttänyt 8 vuotta 06.06.2022

Kuvat © tallin omaisuutta

01/23 ERJ-I - tilaisuus


Luonnekuvaus

Arvon Kiti tuntuu pitävän kaikkia alamaisinaan, eikä se voi käsittää, miksi kaikki eivät taivu tahtoonsa. Vanhemmat tammat eivät yleensä korvaansa lotkauta mokomalle nenäkkäälle, röyhkeälle pyrkyrille, kunhan pitävät yleisen järjestyksen yllä välillä palauttaen Kitinkin maan pinnalle (mistä tamma tietenkin vetää kokonaisen herneviljelmän sieraimiinsa). Ihmisiäkin tamma koettaa pompotella, joten arat, epävarmat käsittelijät ja ratsastajat eivät tämän kanssa pärjää.

Tamma vaatii hyvin määrätietoisen käsittelijän, joka ei hätkähdä, jos ja kun Kiti uhittelee, pullistelee, koettaa komentaa tai heittäytyy muuten hankalaksi. Tämän hevosen valtava ego on kuitenkin melkoisen hauras, se särkyy melkoisen helposti kun tamman tahtoon ei taivuta vaan sille tehdään (reilusti ja hevosystävällisesti, tietenkin) selväksi, ettei sen sovi käyttäytyä miten tahtoo. Tätä seuraa aina melkoisen dramaattinen vinkuna, kiemurtelu, sitten mökötys ja apatia. Ihme draamalaama koko hevonen.
Välillä ihan perusasiatkin, kuten jalan nostaminen kavioiden puhdistusta varten tai paikoillaan seisominen lämmön mittaamisen ajan, vaativat kärsivällisyyttä sekä aikaa Kitin kiukkudiivaillessa. Kaikesta kuitenkin selvitään, joskin se vaatii ihmiseltä taitoa laskea hyvin pitkälle tai muistella, miten se pii taas menikään. Kiti ei kuitenkaan arastele klipperia, pelkää kengittäjää tai mitään sellaista, sen puoleen kaikki sujuu. Hevosen asenne luo ongelmia.

Dramatiikkaa löytyy myös työnteosta. Kiti on, tietenkin, hyvin herkkä, kuumuva, miltei räjähtävä hevonen. Se on nopea, ketterä, voimakas hevonen, jolla on hieno laukka sekä tasapaino ja upeat hypyt. Kaiken mennessä putkeen. Yleisempää on alakaula pullottaen pää taivaissa ja selkä alhaalla juoksenteleva, kuolaimia pureva sinne tänne singahteleva hevonen, joka protestoi jokaista apua samaan aikaan eikä enää itsekään tiedä, kiukkuaako aiheesta vai aiheetta. Ei siis mitenkään päin helppo ratsu.
Avain on ratsastajan tasaisuus. Erityisesti tyyni mieli on työkalu, jota ei kannata unohtaa talliin. Kiti on itse niin herkkä (hyvässä ja pahassa), kuumuva sekä vähän ylireagoiva, että ratsastajan tulee olla enemmän eleettömän hillitty zen-mestari. Joko varasit jooga- ja meditaatiotunnit? Vitsit sikseen. Vaikka Kiti vaatii ratsuna paljon, se on kaiken sujuessa erinomainen esteratsu. Rohkea, osaava, älykäs. Ei se perinteisin tiimipelaaja, tamma kun on turhan minä itse -persoona sellaiseen, mutta kyllä tämän kanssa saa yhteisen suorituksen aikaiseksi.

Kotona, mutta erityisesti vieraissa paikoissa ja aivan erityisesti kisapaikoilla (kuinkas muuten?) Kiti on ärsyttävä taluttaa ja lastata. Se tanssahtelee pyrkien jatkuvasti käynnistä raviin, ennemmin pyörisi ihmisen ympärillä kuin kulkisi suoraa linjaa eikä yleensä ole tyytyväinen taluttajansa kävelyvauhtiin. Lastaussiltakin on siitä vinkeä, että sen voi juosta tai loikkia ylös tai alas, mikäli tamma ylipäätään suostuu kavionsa moiselle asettamaan. Joskus Kiti on hyvin, hyvin raskas. Sen esiintymisrakkaus, säkenöivä karisma sekä esteosaaminen sentään paikkaavat jotain. Vaikka arkinen käytöstavoista muistuttaminen saattaakin saada tamman suunniltaan ja vanhemman tamman kurinpalautus hermostumaan, kilparadoilla Kitin hermot eivät petä.
© Lissu T

i. Kansas
hann, trn, 168cm
KTK-II
ii. Kaiden iii. Kingston
iie. Eleanor
ie. Cora iei. Colton
iee. Wren
e. Queensryche
hann, trn, 165cm
ERJ-II
ei. Quarterflash eii. Quentin
eie. Temperance
ee. Namika eei. Night Flight
eee. Double Drive

25.01.2024hann-o. Pauwau Domenicoi. KNB Domitian VH24-011-0052
25.12.2021hann-t. Pauwau Balveniei. Bourbon Couture VH22-011-0014

Kilpailutulokset

Esteratsastus vt. 10 / 10
Ominaisuuspisteet (ERJ) 6686.51 Kuuliaisuus ja luonne 2280.34
Hyppykapasiteetti 2152.56 Rohkeus 2253.61

31.08.2022 ERJ-Cup Hiivurin - 100cm 10/116


Päiväkirja ja valmennukset

20.08.2022 - Päiväkirjamerkintä (kirjoittajana omistaja)

Kitillä on erityinen paikka mun sydämessä, vaikka tuntuu että kukaan muu tallilla ei siitä juuri perusta. Ja ymmäränhän mä miksi, koska muiden kanssa se osaa olla aika rasittava hevonen. Tamma oli siitä hassu, että mun kanssa se ei tehnyt mitään tuhmuuksia ja osasi käyttäytyä, mutta mä olin nähnyt sen monesti muiden kanssa. Se oli ihan mahdoton ja varsinkin jos sitä vähänkään pelkää, Kiti käyttää sen hyödyksi. Tilanne olikin se, että mä pyrin hyvin pitkälti hoitamaan ja käsittelemään tamman itse. Tallityöntekijätkin kiittivät, kun heidän ei tarvinnut vääntää ruunikon kanssa. Nytkin kisareissulle lähtiessä, mä hoitaisin ja ratsastaisin tamman itse.

Lastaaminen vaati munkin kanssa aikamoisen keskustelun ja Kitillä oli vähän turhan paljon ilmaa kavioiden alla, kun se ryntäsi lopulta rekan ramppia ylös. Loput lastattavat olivat onneksi helpompia, joten nyt saataisiin hengähtää muutama tunti matkan ajan. Mä en itse starttaisi tänään muuta kuin Kitillä ja muita apukäsiä oli sen verran, että mä saisin keskittyä vain tammaan. Perille päästessä ensimmäisenä vuorossa olevat rupesivat heti laittamaan hevosia kuntoon. Koska Kitille rekassa odottelu oli taluttamista pahempi, mä nappasin sen käsihevoseksi ja yritin talutella sitä pitkin. Kiti tosin ei tainnut ottaa yhtään askelta suoraan, mutta mä tiesin sen olevan ihan normaalia tältä hevoselta. Vaikka Kiti ei potkinut tai mitään, niin se oli varustettu punaisella rusetilla. Ihan vain, että se saisi tilaa hyöriä. Kohta onneksi me päästäisiin valmistautumaan oikeasti starttiin ja yleensä sen jälkeen Kiti rauhoittui rekkaankin odottelemaan.

Ruunikko hyöri ja pyöri, kun mä varustin sitä. Mun oli turha pyytää apua, koska neiti vetäisi siitä herneet nenään. Joten mä pyörin mukana ja sain melko nopeasti satulan selkään ja suojat jalkaan. Riimu pois suitsien päältä ja menoksi. Kiti pysyi tasan sen verran jakkaran vieressä paikoillaan, että mä sain jalustimen jalkaan ja vauhdissa sitten ponnistin selkään. Kiti rentoutui melko paljon, kun lähdin selästä käsin kävelemään sen kanssa. Meillä oli aina ratsasaessa yhteistyö sujunut. Koska kävelyt oli aika hyvin suoritettu, me päästiin heti verkkaamaan ravissa ja laukassa. Tamma tuntui ihan todella hyvältä ekoissa hypyissäkin. Se oli kuin ihan kohta räjähtävä ruutitynnyri, mutta pakka pysyi kasassa.

Mä kuuntelin hymyillen, kun muutamat ihmiset ihailivat Kitiä. Olihan se hieno, niin halutessaan. Voi kun ihmiset näkisivät sen jonkun muun ratsastamana ja kun kaikki ei mennyt putkeen, siitä oli kaunis kaukana. Kun Kiti meni hienosti, se näytti maailman helpoimmalta hevoselta, vaikka se ei todellakaan sitä ole. Tänään ruunikolla oli selkeästi hyvä päivä, kun radalla me vain liideltiin esteiden yli. Kerrankin tämän tamman kanssa homma tuntui helpolta, mikä oli aika pitkän työn tulos. Ja se palkittiin voitolla, sillä me päästiin vielä palkintojenjakoon. Siinä tosin Kitillä meinasi palaa hermot kun ruusuke yritettiin laittaa sen suitsiin ja sitten ei saanut mennä täysiä kunniakierrosta.