Pauwau Showjumpers

Chili Cheese TopsERJ-I

Lempinimi Chili
Rotu, sukupuoli saksalainen ratsuponi (62,5%), ori
Syntymäaika 11.09.2020
Säkä, väri 148cm, rautias
Maahantuoja Pauwau Showjumpers
Omistaja Nerita VRL-12557, Pauwau Showjumpers
Painotus Esteratsastus
Koulutustaso 120cm
Rekisterinumero VH21-029-0070
hevonen on täyttänyt 8 vuotta 11.09.2022

Kuvat © tallin omaisuutta

06/23 ERJ-I tilaisuus


Luonnekuvaus

Chili on hieman hämäävä lempinimi tälle ponille, sillä oikeasti ori on hyvin kiltti ponioriksi. Se on ehkä varmin poni, mihin olen itse törmännyt. Chilin kanssa on kiva harjoitella niin hoitamista kuin ratsastamistakin. Ja paras puoli on, koska poni on hyvin kapasiteetikas esteillä. Hoitaessa Chili vain on, se ei tee mitään ylimääräistä. Se väistää kun pyydetään, nostaa kaviot kiltisti ja on muutenkin aivan mallioppilas. Ja orista saa ikuisen ystävän kun sille tarjoaa vähän herkkuja. Sen takia ori meinaakin päästä vähän pulleaan kuntoon välillä. Onko ihmekään, kun Chili on komea kuin mikä ja lempeä, että se on kaikkien lemppari?

Ratsuna Chili on todellinen opetusmestari. Ei se mitään ilmaiseksi anna, mutta ei myöskään rokota virheistä ihan turhaan. Se tunnistaa ratsastajansa tasoa ja mukauttaa menonsa sen mukaiseksi. Aloittelijoille se on mitä varmin alkeisponi, mutta kokenut lapsiratsastaja saa ponista esteratsun isommillekin esteille. Chili osaa halutessaan tehdä koululiikkeitäkin oikein näyttävästi, usein sitä ei vain huvita. Esteet on ehdoton lempihomma, sillä niillä se syttyy. Tosin jos ratsastajaa jännittää, se pistää vähän pienempää vaihdetta silmään. Jos ratsastaja uskaltaa, se on hyvinkin nopea ja tarkka. Se onkin melkoinen ruusukehai. Maastossakin se on oikein kiltti, menee sitä vauhtia mitä pyydetään. Säikkymisiä harvoin tapahtuu, erilaiset ajoneuvotkin on ihan ok orille.

Matkustajana Chili on helppo tapaus, sen voi lastata kuka vaan. Se matkustaa yksin tai kavereiden kanssa, missä kohti tahansa. Se myös rauhoittaa stressaavia kavereita ja välillä onkin otettu puoliveristen matkaan maskottieläimeksi rauhoittamaan toisia hevosia. Chilille ei ole mikään ongelma odotella omaa vuoroaan pidempään, se on hyvin vähään tyytyväinen. Kisoissa se yrittää aina parhaansa, joten sen suorittamisesta ei juuri ikinä jää tulos kiinni.

i. Cheap As Chips
drp 75%, rt, 147cm
ii. Popcorn Addiction
trak, rn, 166cm
iii. evm
iie. evm
ie. Limonade
brp 50%, rt, 144cm
iei. xx
iee. wC
e. Sweet N Sour
drp 50%, rn, 145cm
ei. Otter Space
xx, m, 160cm
eii. evm
eie. evm
ee. Sweet Treats
wC, rn, 135cm
eei. evm
eee. evm

05.05.2023rp-t. Xtra Cheese Waue. XLover VH23-029-0196
25.01.2022rp-o. Chili Feast Waue. Dropped Highlights VH22-029-0045
01.04.2021rp-o. Chili Nuggets Waue. Cream Puff VH21-029-0136

i. Cheap As Chips on ihana liinaharjainen rautias poniori. Luonteeltaan se on kiltti, mutta tarvittaessa potkuakin löytyy, joten ihan jalkoihin se ei suostu jäämään. Chip on hieno esteponi, vaikka kyllä sillä laatu riittäisi kouluaitojen sisällekin, motivaatio sitten ei niinkään. Kotona orilla on hypätty jopa 130 sentin esteitä, mutta kisoja se on kiertänyt 120 senttiin asti. Ponilla on ollut pari lupaavaa nuorta ratsastajaa, jotka se on vienyt isompiin luokkiin. Jälkeläisiä orilta löytyy parisen kymmentä, sillä ratsuponia on annettu hyvin harkiten tammoille käyttöön.

ii. Popcorn Addiction onkin sitten säpäkämpi tapaus, sillä ruunikko trakehner on melkoinen sähikäinen. Ori olisi aina menossa ja ei malttaisi olla yhtään paikoillaan. Popcornin kanssa on tehty paljon töitä, että se saatiin kilparadoille. Kilpailutilanteet meinasivat olla liikaa vilkkaalle orille, mutta kun se saatiin toimimaan kisoissa, se nousikin nopeasti 140 sentin luokkiin. Popcorn kerkesi saamaan viisi jälkeläistä, kunnes se päätettiin vähän myöhäisessä iässä ruunata. Tässä tapauksessa ruunaaminen auttoi vähän rauhoittamaan hevosen menoa, eikä orimaisuus jäänyt liikaa päälle.

ie. Limonade on nätti brittiläinen ratsuponi, joka ei ole juuri mitään tehnyt. Sen virka on ollut olla ruohonleikkurina ja varsojen kaitsijana. Rautiasta tammaa ei koskaan edes yritetty saada kilpailuihin, vaan sen kanssa on humputeltu kotona. Potentiaalia siinä olisi ollut, mutta omistajiaan ei kiinnostanut tavoitteellisempi tekeminen. Limonade tosin nauttii oloneuvoksena olostaan, vaikka kyllä se töitäkin tekee mielellään. Omia varsoja tammalla on kaksi, mutta kasvattanut se on muutaman kymmenen varsaa. Tamma on melko hyvä kasvattamaan nuoria ponien alkuja.

e. Sweet N Sour on näppärä ruunikko esteponi. Suurella läsillä ja muutamalla korkealla sukalla varustettu ratsuponi on vienyt monta junnua aina 120-130cm luokkiin asti, kunnes ponivuodet loppuivat ja ratsastajat vaihtoivat hevosiin. Sweet N Sour on melkoinen opetusmestari. Luonteeltaan se on kiltti, mutta ei tee mitään itsekseen ja kyllä siitä potkua löytyy esteradoilla, kun sitä siltä halutaan. Pari varsaakin ruunikko on kerennyt pyöräyttämään kisauransa väleissä ja niistä on tullut myös hienoja kilpaponeja varustettuna hyvällä luonteella.

ei. Otter Space on tullut tunnetuksi kenttäradoilla, vaikka mikään ruusukehirmu se ei ollut. Jo eläkepäiviään viettelevä musta ori on sopivasti säpäkkä, mutta silti melkein jokaisen käsiteltävissä. Tosin kyllä maastoesteillä meinasi vähän keulia aina kun omaa vuoroa piti odottaa. Orilta löytyy tusina jälkeläistä ja niistä löytyy niin poneja, täysiverisiä kuin pari puoliveristakin. Hirveän suosittu se ei siis ollut jalostuksessa, vaikka se on jättänyt jälkeensä selväpäisiä ja vähintään laadukkaita harrastehevosia, kyllä sieltä pari kunnon kilpuriakin löytyy.

ee. Sweet Treats on enemmän koulupuolen poneja, vaikka on welshC tamma parit estekilpailutkin käynyt starttaamassa. Tamma toimi erään saksalaisen nuoren tytön ponina, joka ei ollut mitenkään superinnostunut kisaamaan. Ratsukko treenasi lähinnä kouluratsastusta. Kun tytön kiinnostus lopahti ratsastamiseen, vanhemmat myivät ruunikon tamman eteenpäin ja uusi omistaja halusi teettää Sweet Treatsilla pari varsaa, joista tulikin oikein näppäriä poneja.

Kilpailutulokset

Esteratsastus vt. 7 / 6
Ominaisuuspisteet (ERJ) 3215.42 Kuuliaisuus ja luonne 959.65
Hyppykapasiteetti 1173.58 Rohkeus 1082.19

31.01.2023 ERJ-Cup Couture - 70cm 6/60
30.04.2023 ERJ-Cup Savoir Showjumpers - 80cm 2/84


Päiväkirja ja valmennukset

05.05.2023 - Päiväkirjamerkintä (kirjoittajana omistaja)

Mä olin luvannut serkkuni lapselle talutusratsastuksen, joten sen hän saisi. He tulisivat tänään ja mä olin valikoinut ratsuksi Chilin, koska se oli niin kiltti. Hyvä ettei kiltein mun poneista, vaikka mitään aivan kamalia mun mikään poni ei ollut. Mutta Chili oli hyvä tehtävään, koska lapsi pystyisi auttamaan sen kuntoonlaitossakin. Mä hain rautiaan valmiiksi sisälle ja harjasin siitä pahimmat roskat valmiiksi pois. Poni oli hieman hämillään seisoessaan käytävällä, jossa se ei juuri koskaan seissyt. Kengitykset ja eläinlääkärien käynnit hoidettiin kyllä käytävällä, mutta eri käytävällä. Pian serkkuni ilmestyikin lapsensa kanssa ja aloitin opastamaan lasta harjaamisen kanssa. Reippaasti pieni tyttö ryhtyi toimeen, vaikka oli tietääkseni ensimmäistä kertaa hevosten kanssa.

Yhdessä me laitettiin kiltisti paikoillaan seisova Chili kuntoon. Sitten me siirryttiin kentälle, tyttö sai taluttaa Chilin ihan itse. Mä olin vain toisella puolella varmistamassa, ettei poni keksisi mitään. Mutta eihän tuo mitään keksinyt, rautias katsoi tarkkaan askeleensa ja kulki tasan tytön vauhtia. Melkein kultaisen värinen poni oli kyllä kullan arvoinen tapaus. Kentällä tyttö pääsi selkään ja mentiin käyntiä pitkin kenttää. Koska tyttöä kiinnosti opetella, me harjoiteltiin ihan pysähtymistä ja muita tehtäviä käynnissä. Otettiin me myös pieni pätkä ravia ja Chili liikkui kyllä niin varovaisesti, etten ollut koskaan nähnyt. Koska poni oli mitä mallikkain, me lähdettiin vielä kävelemään vähän maastoon.

20.07.2022 - Päiväkirjamerkintä (kirjoittajana omistaja)

Chili on ollut pari viikkoa pelkässä kävelytyksessä, koska se meni hieman loukkaamaan jalkaansa. Ei onneksi mitään pahempaa, mutta myös tässä poniorissa rupesi näkymään pelkkä kävely. Normaalisi hyvin kiltti ja helppo Chili on pomppinut taluttaessa, yrittänyt lähteä käsistä ja sinkoilisi joka suuntaan. Kun saatiin lupa aloittaa kevyesti selästä käsin ravaaminen, mä päätin ottaa homman itselleni. Ei selkään uskaltaisi laittaa ketään nuorista ja monet muut olivat liian isoja ponille. Vaikkakin Chili on melkein hevoskokoinen poni. Poni oli ihan lentoon lähdössä kun mä varustin sitä, innostus ei jäänyt kenellekään epäselväksi. Rautias vaan ei valitettavasti tiennyt, että liikunta olisi tänäänkin pääasiassa kävelyä ja kevyesti ravia. Mutta ehkä sitä helpottaisi kun pääsisi vähän tekemään jotain pelkän ympyrää kävelyn sijaan. Ainakin toivottavasti, koska tällä menolla se olisi uudestaan rikki.

Mä päätin mennä maneesiin noin niinkuin ihan varmuuden vuoksi. Neljä seinää toisi vähän turvaa, jos Chili energiapäissään jotain keksisi. Talutin oria pari kierrosta alkuun ympäri maneesia, ennen kuin nousin selkään. Kiltisti se odotteli kun vielä kiristin vyön ja korjasin jalustinten mittaa selästä käsin. Chili muuttui kyllä heti, kun mä olin selässä. Poni keskittyi, eikä hötkyillyt enää. Se kuunteli mitä mä pyysin, eikä ollut sinkoilemassa mihinkään, vaikka selkeästi se olisi halunnut mennä. Hieman reippaampaa se kyllä liikkui kuin normaalisti, mutta muuten Chili oli mitä hyväkäytöksisin saikkulainen. Me saatiin kuin saatiinkin otettua ne rauhalliset ravipätkät ja työskenneltyä vähän käynnissä, että poni saisi aivoilleen vähän jotain tekemistä. Vaikka mitään hirveän kummallista me ei tehty, oli lopuksi mulla paljon tyytyväisepi poni mukana kun lähdettiin takaisin talliin. Ori oli saanut myös luvan vähän isompaan tarhaan, tosin sen kokoiseen, ettei siellä saisi spurttailtua.

Chili meni hyvin tyytyväisenä hieman isompaan tarhaansa syömään heiniä, jotka sinne oli tuotu jo valmiiksi. Se oli kyllä hirveän helppo ponioriksi, pakko myöntää. Ei kai sitä voisi syyttää, jos vähän olisi energiaa pelkän kävelykuurin jälkeen. Mutta eiköhän Chili saataisi ihan pian taas normaaliin liikuntaan.